JavaScript is required for this website to work.
Binnenland

Het lot van de B-partijen

Pieter Bauwens18/10/2012Leestijd 3 minuten

De B-partijen laten zich Vlaams verkiezen, maar regeren Belgisch en dat belgicisme is nu hun enig overblijvende ideologie. Volgens Jean-Pierre Rondas zullen ze er aan ten onder gaan, maar dat risico kenden ze.

Aangeboden door de abonnees van Doorbraak

Dit gratis artikel wordt u aangeboden door onze betalende abonnees. Als abonnee kan u ook alle plus-artikelen lezen. Doorbreek de bubbel vanaf €4.99/maand.

Ik neem ook een abonnement

Jean-Pierre Rondas is al jaren actief als opiniemaker, eerst via zijn eigen radioprogramma, later via het schrijvende en nog steeds gesproken woord. Rondas analyseert vlijmscherp, onderscheidt tendensen en reacties, toetst die aan heden en verleden en concludeert bikkelhard. Hij doet dit in een stijlvolle taal die het midden houdt tussen geschreven en gesproken woord, vaak met een monkelende achtergrond, cynisme is voor Rondas een stijlfiguur.
De hulpelozen van de macht. Het federale graf van de Vlaamse regeringspartijen is het jongste boek van Jean-Pierre Rondas – in feite een verzameling essays. Rondas doet daarin wat ‘he tB-commentariaat’ (dat volgt het ‘conformisme aan de ongeschreven wet van het belgicisme als de moreel betere optie’) niet doet: op een fundamentele manier de politieke situatie analyseren waarin we verzeild zijn geraakt. De Vlaamse partijen in de regering zijn weggezakt in een soort staatsraison. En hebben zich laten vangen in de fuik van de tijd die de Franstaligen gelegd hadden, tot twee keer toe (2007 en 2010-2011). De vraag is: komt er een derde keer? Volgens Rondas komt er een grondige herschikking van het partijlandschap. En hij doet een gokje: eerst verdwijnt de Open Vld, dan de CD&V en dan de sp.a en een implosie van de traditionele partijen is het einde van België (p19).

In een eerste essay vraagt Rondas zich af wat er geworden is van de oproep tot steun van premier Di Rupo voor de Vlaamse regeringspartijen. Hebben ze die hulp gekregen en waarom hebben ze die steun en hulp nodig? Waarschijnlijk omdat ze de oproep van de Vlaamse pers tot ‘redelijkheid’ stipt hebben opgevolgd.
Het gevolg van Di Rupo’s steun is dat de federale regering oppositie voert tegen de oppositie, ze verdedigt haar beleid niet, ze valt de oppositie aan. De voorbeelden zie je wekelijks in Villa Politica. Maar welke hulp krijgen de Vlaamse partijen? Rondas analyseert het via het Nederlands van Di Rupo, de metamorfose van Hendrik Bogaert, de ‘nare kantjes’ van de zesde staatshervorming en de Vlaamse Rand. Rondas distilleert uit zijn analyses een ‘wet’: Franstaligen vinden dat ze recht hebben op een 60/40-verhouding, in hun voordeel. Met medewerking van de Vlaamse B-Partijen krijgen ze die vaak ook. En er zullen altijd proffen en commentatoren te vinden zijn die dit systeem verdedigen (p35). Van de federale regering is weinig hulp te verwachten, de B-partijen zullen zichzelf moeten helpen.

Rondas trekt ook een conclusie voor de Vlaamse Beweging, die is ‘geen taalbeweging meer maar een sociale burgeractie die op den duur een autonoom, soeverein gewest heeft voortgebracht. Laat dit gewest dan het territorium van de natie zijn en de natie het oord van het georganiseerde meningsverschil tussen mensen die tot deze natie willen behoren’ (p 61). België is een bedreiging voor Vlaanderen en moet zo snel mogelijk verdwijnen. Daarna kan dan aan Brussel gevraagd worden of het nog interesse heeft in financiële of andere samenwerking.

In een tweede ‘pamflet’ richt Rondas zich specifiek tot de CD&V en wel vanuit daensistische invalshoek. Volgens Rondas is de christendemocratie meegestapt in twee tendensen die ze had moeten bestrijden: de neoliberale en de belgicistische. Door mee te stappen in de neoliberale logica hebben ze het geld van de kleine man ‘verprutst’. Rondas neemt daarvoor ‘de bode’ die vroeger voor de christelijke zuil aan huis kwam als symbool. Ten tweede heeft de CVP/CD&V zich helemaal laten domineren door haar belgicistische vleugel, verblind door de belangen van de unitaire CM en ACV. Heel haar geloofwaardigheid en haar historische verbondenheid met de Vlaamse Beweging heeft de christendemocratie daarmee verloren. Van {CD&V} blijft enkel {&} over. Rondas roept op om de christelijke zuil te verlaten; er zijn alternatieven voor de CM.

Het derde grote deel van het boek is het bekende ‘over rotte compromissen en suïcidale dialogen’ de oudste tekst eigenlijk. Maar daarin is al duidelijk hoe het denken van Rondas gefocust is, toen al op die kernpunten: de B-partijen die meegezogen worden in de foute logica van de redelijkheid en de compromissen en die zal leiden naar hun ondergang. Ook de suprematie van de Franstaligen via de grendels in de grondwet is ook al in die tekst aanwezig.
De hulpelozen van de macht is een haarscherpe analyse van het soort die de kwaliteitspers niet wenst te maken. lezen!

[logo meer lezen]

Jean-Pierre Rondas, De hulpelozen van de macht. Het federale graf van de Vlaamse regeringspartijen. Pelckmans, 152 blz., €15,00, isbn 9789028970175.

Verkrijgbaar via www.doorbraak.be/nl/webwinkel

[vijf handjes]

Categorieën

Pieter Bauwens is sinds 2010 hoofdredacteur van Doorbraak. Journalistiek heeft hij oog voor communautaire politiek, Vlaamse beweging, vervolgde christenen en religie.

Commentaren en reacties