Het meisje Danira
Vlaamse talkshows 1: Vandaag
foto © vrt
De Vlaamse tv-zenders bestoken ons dit najaar met talkshows. Kris Hoflack fileert ze voor u. Vandaag: ‘Vandaag’ van VRT.
Aangeboden door de abonnees van Doorbraak
Dit gratis artikel wordt u aangeboden door onze betalende abonnees. Als abonnee kan u ook alle plus-artikelen lezen. Doorbreek de bubbel vanaf €4.99/maand.
Ik neem ook een abonnementIn de Vlaamse gouw – ter grootte van twee Spaanse provincies – wemelt het tegenwoordig van de talkshows. Dit najaar vuren de traditionele tv-zenders er liefst vijf op de kijker af: Vandaag (Eén), Gert Late night (Vier) , een nieuwe talkshow op VTM die in oktober start en de blijvers: De afspraak (Canvas) en De zevende dag (Eén). Wij van Doorbraak — altijd fan van het vrije woord en het botsen der ideeën — stonden erbij en keken en kijken er de volgende weken naar. Vandaag: Vandaag.
Monumentenstrijd
Het zijn grote schoenen om te vullen voor Danira Boukhriss in haar talkshow, want goed en wel beschouwd is ze de voldragen opvolgster van lokale tv-monumenten zoals Lieven Van Gils, Mark Uytterhoeven, Frieda Van Wijck en Bruno Wyndaele. Danira is een olijke spring-in-‘t-veld met enig tv-talent en — minder voorkomend — ook met enig verstand. Dat bewees ze de voorbije jaren als journaliste bij VRT NWS en presentatrice van het zeer bekijkbare Over eten.
Dat ze een gloednieuwe talkshow heeft, werd ons in de Vlaamse pers duidelijk gemaakt via ontelbare diepte-interviews over haar relaties, haar barstende baarmoeder en haar angst om af te gaan. Niet dat ik het allemaal hoef te weten, maar daarmee liet ze voorlopig wel een frisse wind door het vermolmde tv-landschap waaien en daar zijn we zelden tegen.
Opblinken
Danira had er duidelijk zin in: een mooi knaloranje bloesje, een stralende glimlach, een nieuw decor dat jammer genoeg weinig nieuws te bieden had en een blik gasten dat er op papier niet echt origineel, maar evenmin oninteressant uitzag. Het begin liep wat stroef met een starre blik in de autocue en een schattige bibber in de stem, maar aan tafel verdwenen die snel.
Eerst aan de beurt was Anuna De Wever van Youth for Climate. Een beetje een merkwaardige keuze van de makers van de VRT-nieuwsdienst, nadat de hoofdredactie een paar weken geleden nog een mea culpa had geslagen over te veel aandacht voor het milieu, maar dat zullen we Danira niet ten kwade duiden. Voor de gelegenheid had Anuna de Kyra Gantois van dienst meegebracht, onder de vorm van een brave en vooral onderdanige jongeman. Die moest absoluut bewijzen dat Kyra ongelijk heeft met haar bewering dat Anuna de vorstin van de beweging is, maar vroeg toch telkens voor hij het woord nam beleefd de toestemming van Anuna.
Simonneke
Ik heb veel sympathie voor de klimaatjongeren. Mijn jongste dochter ging het afgelopen schooljaar wekelijks mee betogen en ik tekende met veel overtuiging én plezier de afwezigheidsbriefjes die haar school daarvoor eiste. Idealisme heeft een prijs, maar niet als dat idealisme zoals vandaag bij Anuna en co het geval is, wordt platgeslagen door gratuite boutades van ingehuurde marketingjongens en communicatieadviseurs. Wie na dit zorgvuldig ingestudeerde promopraatje de komende tijd nog altijd zin heeft mee te gaan betogen, is stekeblind. Bovendien was Anuna duidelijk veel beter voorbereid dan Danira en dan weet je hoe laat het is. Behalve een paar obligate vragen over de Pukkelpop- annex collaboratie-heisa en over het vertrek van Kyra Gantois, kabbelde het gesprek rustig verder richting gat in de ozonlaag.
In de achtergrond sperde Marleen Merckx alias Simonneke uit Thuis haar ogen krampachtig open in een dappere poging niet in slaap te vallen, maar dat viel geweldig tegen. We nemen het haar niet kwalijk, want dit gesprek ging echt nergens over. Dat mevrouw Boukhriss haar praatgast op het einde zeer veel succes met haar acties wenste, is sympathiek, maar of dat gepast is voor een programma van VRT NWS dat tot nader order nog altijd enige objectiviteit moet bewaren, is dan weer een andere zaak.
Plat
Daarna was het tijd voor Herman Brusselmans. De schrijver heeft een overigens uitstekend nieuw boek en aangezien zijn boeken helaas een pak minder verkopen dan vroeger was de redactie zo lief hem naar aanleiding daarvan uit te nodigen. Dat bleek gelukkig een verstandige beslissing. Brusselmans is behalve een uitstekende schrijver ook een verstandige man, die zelfs op minder verstandige vragen verstandige antwoorden kan geven. Het ontging Simonneke die rustig bleef knikkebollen, maar gedurende een vijftal minuten bewees het programma wel dat het ergens mocht over gaan. En dat er ook gelachen mag worden.
De heer Brusselmans werd gevraagd één van zijn beroemde ‘achterwaarts in de poes genomen’-passages voor te lezen, wat bij Danira de vraag ontlokte of dat niet te plat was. Waarop Brusselmans gevat antwoordde: als ik aan plat denk, schiet mij vooral je borstbeen te binnen. Wat dan weer Danira een spontane schaterlach ontlokte, die zeer voor haar pleitte. Niet dat dit nu niveau had, maar opeens was ze er: een grappige, warme, oprechte en zichzelf relativerende Danira, die liet zien waartoe ze in staat is en waarop talkshow-minnend Vlaanderen zit te wachten na al die saaie heren.
Slotsom
Over de rest kunnen we kort zijn: een nummertje over 25 jaar Thuis met wat archiefbeeld, dat niks toevoegde, behalve wat gegrinnik met nostalgische archiefbeelden. Ook het format van het programma trok nergens op: een rare nieuwsreportage die nergens over ging en een reporter ter plaatse die aan hetzelfde euvel leed. De eerste Vandaag miste scherpte en originaliteit. Op hetzelfde moment als Vandaag speelde op Canvas een aflevering van Belga Sport over de indrukwekkende trainerscarrière van Aimé Antheunis, die ik achteraf met veel plezier en via VRT.NU heb bekeken. Warm aanbevolen!
Het zou arrogant en volstrekt oneerlijk zijn Danira Boukhriss op basis van één aflevering met de grond gelijk te maken. Daarvoor heb ik te veel flarden van haar talent gezien. Maar zoals altijd moet de kopman of -vrouw in ideale omstandigheden naar de meet gebracht worden en dat was in Vandaag allerminst het geval: een oubollig format, te veel foute gasten, een saai decor en een onvolledige voorbereiding. Daar kan zelfs Danira weinig mee. Ik kijk met belangstelling uit naar de dag dat ze haar programma zelf stevig in handen neemt. En in afwachting: Van Gils, waer bestu bleven?
Volgende week: De Afspraak (2)
Categorieën |
---|
Kris Hoflack is historicus en was bijna vijftien jaar hoofdredacteur van VRT NWS en VTM Nieuws. Hij volgt de media en kan het niet laten er af en toe over te schrijven. Niemand hoeft zijn meningen persoonlijk te nemen.
Amerikakenners Roan Asselman en David Neyskens bespreken de actualiteit aan de overkant van de oceaan.