Het moeten niet altijd de jaren ’30 zijn
Even snel
Is alle Vlaamse kwaad terug te brengen tot de jaren ’30? Het Franstalige weekblad Le Vif wil wel eens uit een ander vaatje tappen.
Aangeboden door de abonnees van Doorbraak
Dit gratis artikel wordt u aangeboden door onze betalende abonnees. Als abonnee kan u ook alle plus-artikelen lezen. Doorbreek de bubbel vanaf €4.99/maand.
Ik neem ook een abonnementDe jaren ’30 zijn in het Belgische politieke debat springlevend. Ook de confederale plannen van N-VA kregen op de fora snel een snorretje opgetekend door aanhangers van het verfijnde debat, die in andere posts graag het simplisme van het Vlaams-nationalisme hekelen.
Maar wie meent dat het al jaren ’30 zou zijn wat de klok slaat, slaat zelf de bal mis. Le Vif heeft ontdekt dat de plannen van De Wever en co. al eens eerder werden uitgeprobeerd hier te lande. ’t Was niet in die jaren ’30 maar wel onder ‘den Duits’.
In maart 1917 kondigde de door de bezetter benoemde gouverneur-generaal van België Moritz von Bissing de ‘bestuurlijke scheiding’ af, tweeledig zowaar. De Vlaamse afdelingen van de te splitsen departementen zouden in Brussel blijven, de Waalse overgeheveld naar Namen. Voor het Belgische niveau bleef er nog maar weinig over.
‘De Duitse bezetter is hem <BDW – nvdr> voorgegaan in ’14-’18’, schrijft Pierre Havaux, politiek commentator van Le Vif. De formule werd al getest, dus N-VA keert terug naar een ‘precedent dat bijna een eeuw oud is’.
Wie kan er dan nog aan twijfelen waar N-VA de mosterd haalde? Goed, laten we de jaren ’30 even voor wat ze zijn. Maar dat het allemaal bij de Duitse bezetter begon, dat kan natuurlijk niet ontkend worden. Verwijst De Wever niet voortdurend naar Angela Merkel? Moet er dan nog veel meer gezegd worden…?
<Vindt u dit artikel informatief? Misschien is het dan ook een goed idee om ons te steunen. Klik hier.>
Categorieën |
---|
De redactieploeg van Doorbraak bestaat uit een grote groep redacteuren. Standpunten en andere artikelen kunnen verschijnen als "De Redactie". Uiteraard betekent dit niet dat al onze redacteuren per definitie aan deze standpunten gebonden zijn.
Actief in vastgoed? Dan hebben we goed nieuws. Doorbaak maakt een vastgoedbijlage bij het Doorbraak Magazine.
Waterramp in Spanje gebeurde in gebied waar meer dan 50 dammen gesloopt zijn.