Alice in brexitland
Het wordt een hete zomer in het Britse koninkrijk
Illustratie van Sir John Tenniel en Gertrude Thomson The Nursery Alice (Alice in Wonderland), door Lewis Carroll London, MacMilllan, 1889.
foto © Reporters
Het is een hete zomer in brexitland. Met opstandige ezels, luie padden, stoute muzikanten, valse beloftes en huizen die zich tot onafhankelijke republiek uitroepen. Alice had zich er thuis gevoeld.
Aangeboden door de abonnees van Doorbraak
Dit gratis artikel wordt u aangeboden door onze betalende abonnees. Als abonnee kan u ook alle plus-artikelen lezen. Doorbreek de bubbel vanaf €4.99/maand.
Ik neem ook een abonnementHet is zomer in brexitland. Het Britse parlement is sinds 20 juli in reces. Volgens de rioolpers wordt het een ‘sizzling summer’.
Brexitland kent ‘donkey ministers’
Zo blijkt Theresa May haar kabinet niet onder controle te krijgen. De ministers ruziën volop. Ze lekken openlijk allerlei documenten naar de pers. The Times kopte dat het tijd wordt dat May haar ‘donkey ministers’ ontslaat. ‘Hun lekken helpen alleen maar Jeremy Corbyn aan de macht’, schreef de krant.
Het kabinet geraakt er maar niet uit hoe de brexit er moet uitzien. Het doet wat denken aan Alice in Wonderland.
– ‘What road do I take?’
– The cat asked, ‘Where do you want to go?’
– ‘I don’t know,’ Alice answered.
Zo lui als een pad
De foto waarop de Britse en EU-delegaties aan de onderhandelingstafel zitten, veroorzaakte enige ophef. Tegenover de stapel papieren van EU-onderhandelaar Michel Barnier zat een goedlachse brexitminister David Davis … zonder iets. Na een uurtje verliet hij zijn team om terug te keren naar Londen. Davis sprak de kritiek tegen door te zeggen dat hij alleen maar een ‘meet and greet’ had voorzien. Zijn weerwoord hielp de perceptie niet echt. Dominic Cummings, de voormalige campagneleider van het pro-brexitkamp, noemde de minister ‘zo dom als gehakt en zo lui als een pad’.
Stem twee keer en krijg de helft van een belofte
Labour zit ook niet meteen op rode rozen. John McDonnell, de rechterhand van partijleider Jeremy Corbyn, vertelde op het zondagse politieke praatprogramma ‘The Andrew Marr Show’ dat zijn partij de torenhoge studentenschulden niet kon schrappen. Het was een belofte van Jeremy Corbyn tijdens de verkiezingscampagne waar Labour nu op terug komt. Intussen kwam ook aan het licht dat er een hoop klachten was gearriveerd bij de Britse kiescommissie over studenten die meer dan één keer gingen stemmen…voor Labour. De commissie neemt deze klachten heel ernstig. Waarom deden die studenten dat precies? Omdat Labour beloofde de hoge inschrijfgelden aan universiteiten aan te pakken…en die schulden kwijt te schelden.
Politiek gif op The Proms
Intussen zijn de BBC Proms volop aan de gang. Dat zijn de jaarlijkse zomerconcerten die in september patriottisch eindigen met de echte ‘Last Night of the Proms’. The Proms zijn zoals de monarchie: een instituut, los van het politieke gekibbel. Maar er klonk al tweemaal een valse noot. Twee artiesten vonden het nodig om tijdens hun optreden een antibrexitboodschap te verkondigen. Vlak voor dirigent Daniel Barenboim Edward Elgars ‘Land of Hope and Glory’ aanzette, hield hij een opvallende rede tegen de brexit. Hij had het over het gevaar van ‘het isolationisme en het nationalisme’. Elgar is er volgens de dirigent de beste reactie tegen, want hij schreef ‘Europese muziek’.
Twee dagen ervoor speelde de pianist Igor Levit het Europese volkslied tijdens de bisnummers. De BBC excuseerde zich door te zeggen dat het de muzikanten uitkoos voor hun talenten, hun meningen zijn hun zaak. Maar verschillende commentatoren vinden het ongepast en waarschuwen voor een politieke vergiftiging van de populaire Proms.
An Englishman’s home is his republic
Als kers op de taart is er de gepensioneerde universiteitslector uit Gloucestershire. Hij woont in een kiesdistrict dat voor 59% pro een brexit stemde. Hij kan er zich niet mee verzoenen en riep daarom zijn woning uit tot een onafhankelijke republiek. De hoofdplaats van ‘The Independent Republic of Middlewatch’ is zijn keuken. Wie zijn huis wil bezoeken vanuit het buitenland, Engeland, moet 50 pond betalen om een visum te krijgen.
Zoals de almaar opduikende en verdwijnende Cheshire Cat zei tegen de kleine Alice: ‘We’re all mad here’.
Harry De Paepe bezit een grote passie voor geschiedenis en Engeland. Hij is de auteur van verschillende boeken.
Hebben de Britten de rechtse golf ontweken of is premier Keir Starmer de Britse variant van Joe Biden en lopen zij één verkiezing achter op de VS?
Amerikakenners Roan Asselman en David Neyskens bespreken de actualiteit aan de overkant van de oceaan.