JavaScript is required for this website to work.
Commentaar

‘Rechtse’ CNews in mei best bezochte nieuwszender in Frankrijk

Hoe openbare omroepen zichzelf stilaan overbodig maken

NieuwsAlexander Van Der Meer12/6/2024Leestijd 4 minuten
Eric Zemmour was lang één van de populaire commentatoren bij het Franse CNews.

Eric Zemmour was lang één van de populaire commentatoren bij het Franse CNews.

foto © Screenshot CNews

De intolerantie waarmee links concurrenten van publieke omroepen bestrijdt, lijkt averechts te werken. Hoe partijdig zijn de publieke omroepen zelf?

Aangeboden door de abonnees van Doorbraak

Dit gratis artikel wordt u aangeboden door onze betalende abonnees. Als abonnee kan u ook alle plus-artikelen lezen. Doorbreek de bubbel vanaf €4.99/maand.

Ik neem ook een abonnement

In Engeland en Frankrijk overvleugelen particuliere zenders langzaam maar zeker de te eenzijdige (linkse) publieke omroep. Een voorbeeld voor Nederland en België? 

‘Die gaat uit de adresklapper’: een bekend Nederlands grapje als een politicus of andere bekende gast op de publieke tv iets heeft gezegd dat de linkse elite niet bevalt. Zoals Mona Keijzer, lijsttrekker van de BBB, de BoerBurgerBeweging. Zij schreef onlangs de hausse in antisemitisme vooral toe aan geïmporteerde islamitische cultuur. Het citaat, letterlijk:

‘Veel asielmigranten komen uit landen met een islamitisch geloof. We weten dat Jodenhaat daar bijna onderdeel is van de cultuur. (…) Mensen die uit die landen komen, krijgen dat op een andere manier mee dan wij dat meekrijgen. (…) Ik vind dat helemaal geen heftige uitspraak, ik vind het heftig dat je dat ontkent. (…) Het geldt natuurlijk niet voor iedereen, zo is het altijd. Je kunt nooit hele groepen mensen over een kam scheren. (…) Het geldt niet voor elke moslim, natuurlijk niet.’

Alles links

Daar had ze misschien wel een punt, maar niet volgens haar tafelgenoten – die hun plek in de klapper veiligstelden door tegen Keijzer van leer te trekken. De presentatrice informeerde zichtbaar geschrokken of ze het echt meende en de Joodse schrijver en vaste gast Arnon Grunberg was diep verontwaardigd. Mevrouw Keijzer wist toch wel dat de Holocaust niet door moslims was uitgevoerd, en dat Joden het in islamitische landen juist vreselijk naar hun zin hadden?

Daar zou je tegen in kunnen brengen dat de grootmoefti van Jeruzalem eindeloos bij Adolf Hitler aan zijn kop zeurde of hij niet een holocaustje kon doen in het Midden-Oosten. Of je zou kunnen tegenwerpen dat Joden uit vrijwel alle islamitische landen zijn verdreven, al woonden ze daar 1000 jaar langer dan de islam überhaupt bestaat. Maar dat deed natuurlijk niemand.

Wat een Nederlander allang niet meer opvalt, is dat Keijzer de enige rechts georiënteerde tafelgast was

Wat een Nederlander allang niet meer opvalt, is dat Keijzer de enige rechts georiënteerde tafelgast was. Om maar te zwijgen over de presentatoren, die standaard links zijn. Dat Keijzer mocht komen aanschuiven was al heel wat. PVV-leider Geert Wilders zien we helemaal nooit, maar niemand maakt zich daar druk om. Is dat niet vreemd? Tenslotte wordt de publieke omroep grotendeels door het publiek gefinancierd, terwijl twee van de vijf burgers in november PVV stemden.

Frankrijk net zo

Dit gaat niet alleen in Nederland zo, maar ook in Frankrijk. Het linksdragende karakter van Franse publieke omroepen bleek vorige maand uit een onderzoek van het Frans-Belgische Thomas More Instituut. Het is prettig als iets dat iedereen al weet officieel wordt bevestigd.

De tien miljard die jaarlijks naar de Franse publieke omroep gaat, dient wettelijk ‘neutraal en divers’ te worden besteed. Je zou dus denken dat de oriëntatie van uitgenodigde politici de publieke opinie enigszins zou moeten weerspiegelen, maar daar is geen sprake van.

De radiozender France Culture is kampioen eenzijdigheid. De directeur, filosofe Adèle van Reeth, zegt een ‘progressieve’ – lees linkse – zender te willen leiden. Wat blijkbaar betekent dat slechts 1 procent van de gasten van rechts hoeft te komen, tegen maar liefst 75 procent van links. Radiozender France 2 is runner-up met 2 procent rechtse politici te gast, becijferde het Thomas More Instituut. Andere zenders bakken het minder bruin, maar de Franse stembusverhoudingen zijn bij alle publieke omroepen ver zoek. Dat heeft hen overigens niet ervan weerhouden meteen na dit onderzoek de mestkar uit te rijden. Ze verwijten het Instituut foute onderzoeksmethodes en rechtse manipulatie van de cijfers.

Alternatieven

Frankrijk en Engeland bieden sinds een aantal jaren een serieus alternatief voor de overwegend linkse publieke omroep. Dat gebeurt via commerciële zenders als het Franse CNews en het Britse GB News. Zij worden gehaat door het establishment vanwege hun lak aan politieke correctheid. CNews krijgt het nog eens extra te verduren omdat de zender is opgericht en gefinancierd door mediamagnaat en miljardair Vincent Bolloré. Een conservatieve katholiek met een niet geheel onbesproken verleden.

Maar nu de eenzijdige partijdigheid van publieke omroepen steeds erger lijkt te worden – zie ook de Britse BBC – en het publiek internet heeft als extra bron van informatie, zitten genoemde zenders in de lift. CNews werd in mei zelfs Frankrijks best bezochte nieuwszender.

Bovenstaand verhaal van Mona Keijzer op de Nederlandse televisie nam nog een bizarre wending, waar men in Frankrijk en Engeland totaal niet van zou opkijken. Vanwege haar uitspraak over de islam als aanjager van antisemitisme werd Keijzer aangeklaagd wegens groepsbelediging en haatzaaien. De aanklagers zijn een tiental moslims van wie er eentje, een docent, eerder de aandacht trok door publiekelijk de slachting van 7 oktober ’terecht’ te noemen. De tien worden bijgestaan door pro-Hamas-advocaat Reinout Sterk, die Palestijnen de nieuwe Joden noemde.

Boetes

CNews en GB News hebben hun portie aan boetes van audiovisuele waakhonden en rechtszaken al ruimschoots binnen. CNews moest vorig jaar nog 50.000 euro aftikken op last van Arcom, de Franse omroepautoriteit. Hoofdredacteur Geoffroy Lejeune van zondagsblad Journal du Dimanche (JDD) had op de zender gezegd een correlatie te zien tussen moslimimmigratie en antisemitisme. Eigenlijk wat mevrouw Keijzer later zou zeggen.

Een niet onbelangrijk detail is dat JDD net als CNews eigendom is van eerdergenoemde ondernemer Vincent Bolloré, de grote boeman van ‘progressief’ links.

GB News heeft al een reeks veroordelingen aan de broek van Ofcom, de Britse tegenhanger van Arcom. Het gaat steevast om beschuldigingen dat de zender zich niet aan verplichte ‘onpartijdigheidsnormen’ houdt. Bijvoorbeeld omdat het rechtse politici programma’s liet presenteren. Onder wie – vade retro Satanas! – Nigel Farage…

CNews kwam op haar beurt al eerder in zwaar weer door het veelvuldige optreden van de rechtse politicus Éric Zemmour. Maar die was allang weer weg toen de internationale ngo Verslaggevers zonder Grenzen (VZG) een klacht tegen de zender deponeerde bij Arcom. Volgens deze linkse club was iedereen bij CNews te rechts: zowel presentatoren als gasten.

Grijpen naar juridisch geweld

Arcom zag niets in de klacht, waarop VZG beroep aantekende bij Frankrijks hoogste administratieve juridische instantie, de Conseil d’État. Dit omstreden instituut, geleid door socialist en oud-premier Laurent Fabius, schoot eerder president Macrons strengere en door een grote meerderheid van het volk gesteunde immigratiewet af. Weinig verassend gebood het afgelopen februari Arcom toch achter CNews aan te gaan.

Deze uitspraak motiveerde het Thomas More Instituut om de Franse publieke omroepen inzake onpartijdigheid eens tegen het licht te houden. Het illustreert hoe juridisch geweld tegen de vermeende partijdigheid van de nieuwe zenders ongewild de omerta rond de partijdigheid van publieke omroepen helpt opheffen. Hoe agressiever en intoleranter links zijn ideologische monopolie in de media verdedigt, hoe sneller dat monopolie lijkt af te kalven.

Mathematicus, documentairemaker (oa VPRO, KRO, NCRV, AVRO), schrijver van één roman ('De Knapste Man van Nederland', Augustus), laatstelijk chroniqueur.

Commentaren en reacties