fbpx


Buitenland

Hoe verging het de Arabische wereld door corona?
Het is niet de eerste keer dat er een Arab Human Development Report uitkomt. In de jongste editie lopen de gevolgen van corona voor de regio als een rode draad doorheen het verhaal. Het rapport levert heel wat interessant cijfermateriaal op. De Human Development Index (HDI) deelt de landen uit de Arabische wereld op in vier categorieën. Vooreerst is er de categorie ‘Very high human development’. Daartoe behoren Bahrein, Koeweit, Oman, Qatar, Saoedi-Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten (VAE). In…

Niet ingelogd - Plus artikel - log in of neem een gratis maandabonnement

U hebt een plus artikel ontdekt. We houden plus-artikels exclusief voor onze abonnees. Maar uiteraard willen we ook graag dat u kennismaakt met Doorbraak. Daarom geven we onze nieuwe lezers met plezier een maandabonnement cadeau. Zonder enige verplichting of betaling. Per email adres kunnen we slechts één proefabonnement geven.

(Proef)abonnement reeds verlopen? Dan kan u hier abonneren.


U hebt reeds een geldig (proef)abonnement, maar toch krijgt u het artikel niet volledig te zien? Werk uw gegevens bij voor deze browser.

Start hieronder de procedure voor een gratis maandabonnement

Was u al geregistreerd bij Doorbraak? Log dan hieronder in bij Doorbraak.

U kan aanmelden via uw e-mail adres en wachtwoord of via uw account bij sociale media als u daar hetzelfde e-mail adres hebt.
Wachtwoord vergeten of nog geen account?

Geef hieronder uw e-mail adres en uw naam en we maken automatisch een nieuw account aan of we sturen u een e-mailtje met een link om automatisch in te loggen en/of een nieuw wachtwoord te vragen.

Uw Abonnement is (bijna) verlopen (of uw browser moet bijgewerkt worden)

Uw abonnement is helaas verlopen. Maar u mag nog enkele dagen verder lezen. Brengt u wel snel uw abonnement in orde? Dan mist u geen enkel artikel. Voor 90€ per jaar of 9€ per maand bent u weer helemaal bij.

Als "Vriend van Doorbraak" geniet u bovendien van een korting van 50% op de normale abonnementsprijs.

Heeft u een maandelijks abonnement of heeft u reeds hernieuwd, maar u ziet toch dit bericht? Werk uw abonnement bij voor deze browser en u leest zo weer verder.

Uw (proef)abonnement is verlopen (of uw browser weet nog niet van de vernieuwing)

Uw (proef)abonnement is helaas al meer dan 7 dagen verlopen . Als uw abonnementshernieuwing al (automatisch) gebeurd is, dan moet u allicht uw gegevens bijwerken voor deze browser. Zoniet, dan kan u snel een abonnement nemen, dan mist u geen enkel artikel. Voor 90€ per jaar of 9€ per maand bent u weer helemaal bij.

Als "Vriend van Doorbraak" geniet u bovendien van een korting van 50% op de normale abonnementsprijs.

Reeds hernieuwd, maar u ziet toch dit bericht? Werk uw gegevens bij voor deze browser of check uw profiel.


Het is niet de eerste keer dat er een Arab Human Development Report uitkomt. In de jongste editie lopen de gevolgen van corona voor de regio als een rode draad doorheen het verhaal. Het rapport levert heel wat interessant cijfermateriaal op.

De Human Development Index (HDI) deelt de landen uit de Arabische wereld op in vier categorieën. Vooreerst is er de categorie ‘Very high human development’. Daartoe behoren Bahrein, Koeweit, Oman, Qatar, Saoedi-Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten (VAE). In de groep ‘High human development’ zitten Algerije, Egypte, Jordanië, Libanon, Libië, Palestina en Tunesië. Tot categorie drie, ‘Medium human development’ behoren de Comoren, Irak, Marokko en Syrië. In groep vier, de minst ontwikkelden (Low Human Development), zitten Djibouti, Jemen, Mauritanië en Soedan.

In juni 2022 had corona 13 miljoen geregistreerde besmettingen opgeleverd in de Arabische wereld, en 170.000 doden. Qua aantal vaccinaties zien we enorme variaties, gaande van een zeer schamele 1,4% van de bevolking in Jemen tot 97% in de Verenigde Arabische Emiraten (VAE). Hoe rijker de landen, hoe meer inwoners er gevaccineerd zijn. Een studie wijst uit dat de inwoners van Bahrein het meest tevreden waren met het antwoord van hun regering op de coronacrisis, gevolgd door Saoedi-Arabië, de VAE en Koeweit. In Algerije, Irak, Jordanië en Tunesië waren er vrij veel mensen die wantrouwig stonden om zich te laten vaccineren, in Libanon, Libië en Marokko was er veel meer enthousiasme.

Economie

In 2020 ging de economie in de regio er met 4,5% op achteruit, in de landen met conflicten was dat rond 15%. In 2021 ging de regio er met 6% op vooruit, maar in Jemen was er nog steeds een negatieve groei met 2%. Dit jaar wordt de groei geschat op 5,5%, en daar zullen hoofdzakelijk de exporterende landen voor zorgen.

Tijdens de coronacrisis was er wereldwijd minder vraag naar olie, wat de fiscale inkomsten van de Arabische oliestaten deed dalen. Het globale overheidstekort in de Arabische wereld bedroeg in 2020 een 60% van het bnp (wat behoorlijk beter is dan wat België scoort), dit jaar wordt 47% verwacht. In 2020 zat de betalingsbalans met een tekort van 3,5%, en buitenlandse investeringen in de regio daalden met 6%.

Werkloosheid

In 2019 steeg de werkloosheid van 10,9% naar 12,5%, wereldwijd was het gemiddelde 6,2%. De werkloosheid bij vrouwen steeg echter van 21,4% in 2019 tot 24% in 2021, waarmee men gevoelig boven het wereldgemiddelde zit. De jeugdwerkloosheid steeg van 25,3% in 2019 tot 28,6% in 2021, waarmee de Arabische wereld ook weer veel slechter scoort dan het wereldgemiddelde.

In 2020 gingen er 10,2 miljoen fulltime jobs verloren in de regio. De impact was het hevigst in Libanon, waar men naast de coronacrisis ook geconfronteerd werd, en wordt, met een zware financiële en economische crisis. Werknemers in overheidsdienst werden minder hard getroffen dan werknemers in de privésector, met Marokko en Tunesië als mooie voorbeelden. Werknemers in de informele sector werden nog harder getroffen dan werknemers in de privé.

Slechts 55% van de kinderen die voor corona naar school gingen in Algerije, Egypte, Jordanië, Marokko, Qatar, Syrië en Tunesië konden genieten van afstandsleren. In de privéscholen was de situatie beter dan in de officiële scholen. Van alle sociale mediagebruikers in de Arabische wereld is slechts 1/3 vrouw. Sociale media werden overigens veel gebruikt om desinformatie te verspreiden in verband met corona.

Bosbranden

Bosbranden teisterden Algerije, Libanon en Syrië. De wind- en zonne-energiecapaciteit steeg van 0,5 gigawatts (GW) in 2008 tot 7,2 GW in 2018, en het gaat momenteel verder in stijgende lijn. Maar nog steeds zit men nog maar aan 7% qua gebruik van hernieuwbare energie, en slechts 1 à 2% van de gebruikte energie komt van zon of wind. De vraag naar water steeg in 2020 met 5%. 18 van de 22 Arabische landen kampen met watertekorten, 70 miljoen inwoners hebben geen toegang tot permanente watervoorziening. In 2000 bedroeg het watertekort 28,3 bcm (billion cubic meters), in 2030 zal dat zo maar 75,4 bcm bedragen.

En dan de vluchtelingen. In 2018 was de Arabische wereld goed voor 5,5% van de totale wereldbevolking, maar telde wel 58% van het aantal vluchtelingen, en 45% van de vluchtelingen binnen de landsgrenzen (internally displaced persons). Aanvankelijk waren de Arabische landen, buiten Jordanië, niet bereid om vluchtelingen te vaccineren. Gastarbeiders in de Golfstaten hadden wel toegang tot gratis medische verzorging.

Lieven Van Mele

Lieven Van Mele is Midden Oosten-reiziger en volgt sedert de jaren '90 de actualiteit in de Arabische wereld en het fenomeen van de islamisering in de islamitische wereld en het Westen.