Antwerps hof van beroep vindt Belgische overheid te arm
Vrouwe Justitia ter illustratie.
foto © Unsplash
Het Antwerpse hof van beroep vindt dat de Belgische overheid te weinig financiële middelen heeft om een normale rechtsplegingsvergoeding te betalen aan iemand die onredelijk werd behandeld.
Aangeboden door de abonnees van Doorbraak
Dit gratis artikel wordt u aangeboden door onze betalende abonnees. Als abonnee kan u ook alle plus-artikelen lezen. Doorbreek de bubbel vanaf €4.99/maand.
Ik neem ook een abonnementDe Belgische overheid moet maar een minimale rechtsplegingsvergoeding betalen voor de advocaatkosten van een kandidaat-Belg die onredelijk werd behandeld. Reden daarvoor? De overheid is te ‘arm’, zo besliste het Antwerpse hof van beroep.
De zaak die uiteindelijk voor het Antwerpse hof van beroep belandde, gaat over een buitenlander die de Belgische nationaliteit probeert te verkrijgen. Probleem was dat het openbaar ministerie daarover een negatief advies uitbracht, wat volgens de familierechtbank waar de kandidaat-Belg uit verzet naartoe trok onterecht was.
Eind goed, al goed? Toch niet. De kandidaat-Belg moest een advocaat inschakelen voor zijn proces tegen de Belgische staat, en dat kost geld. Kosten die voor de Belgische staat zijn, vonden het slachtoffer dat in eerste aanleg gelijk had gekregen en het Antwerpse hof van beroep.
Te weinig middelen
Het (forfaitair) basisbedrag voor die vergoeding staat in principe wettelijk vast, maar kan door de rechter verlaagd worden als de verliezende partij over te weinig financiële middelen beschikt. En dat blijkt voor de Belgische staat het geval te zijn. Het Antwerpse hof van beroep beperkte de verschuldigde vergoeding tot het minimum wegens de ‘precaire financiële positie van de Belgische staat’.
Dat zou volgens het hof een ‘feit van algemene bekendheid’ zijn en dus moet dat niet worden bewezen. De Belgische staat is volgens justitie nu dus ook officieel een armlastige financiële partij.
Categorieën |
---|
Hans Brockmans is jurist. Hij werkte van 1988 tot 2023 bij het economische magazine Trends. Hij was drie keer genomineerd en twee keer laureaat van de persprijs van het Gemeentekrediet/Dexia. Hij kreeg ook de Citi Journalistic Excellence Award voor de financiële en economische berichtgeving. Hij was lang actief in het bestuur van de beroepsvereniging VVJ.
Het Antwerpse bestuursakkoord over de versoepeling van het hoofddoekenverbod laat veel ruimte voor interpretatie.
‘Moslimhater valt kerstmarkt aan’: het leek voor vele media een haast verfrissend discours. Maar heel wat vragen blijven onbeantwoord.