JavaScript is required for this website to work.
IN WALLONIË

‘Iedereen wacht op oktober’: Paul Magnette niet langer kandidaat-burgemeester

Kan Thomas Dermine de meubelen van de PS in Charleroi redden?

NieuwsChristophe Degreef4/9/2024Leestijd 2 minuten
Thomas Dermine (links) wordt lijsttrekker voor de PS in Charleroi, Paul Magnette
zet een stap terug en staat derde.

Thomas Dermine (links) wordt lijsttrekker voor de PS in Charleroi, Paul Magnette zet een stap terug en staat derde.

foto © Belga Image

PS-voorzitter Paul Magnette is geen kandidaat-burgemeester van Charleroi. Na oktober zal blijken of niet alleen Charleroi, maar ook de PS instort.

Aangeboden door de abonnees van Doorbraak

Dit gratis artikel wordt u aangeboden door onze betalende abonnees. Als abonnee kan u ook alle plus-artikelen lezen. Doorbreek de bubbel vanaf €4.99/maand.

Ik neem ook een abonnement

Niet huidig burgemeester en PS-voorzitter Paul Magnette, maar ontslagnemend staatssecretaris Thomas Dermine trekt de PS-lijst in Charleroi. Officieel heet het dat Magnette federaal de sterke man wordt om de oppositie tegen centrumrechts aan te voeren. In werkelijkheid heeft de PS haar verkiezingsnederlaag nog niet goed verteerd en weet ze niet goed welke kant uit.

Staatssecretaris Thomas Dermine is de komende gemeenteraadsverkiezingen kandidaat-burgemeester in Charleroi, zo kondigden de Waalse socialisten vorige week aan. De jonge Dermine is een van de bollebozen van de PS en moet officieel de koers van Magnette in Charleroi voortzetten. Magnette zelf staat op de derde plaats, maar is officieel geen kandidaat-burgemeester.

Magnette zelf verkast naar het federale parlement, waar hij oppositie moet voeren tegen de in de steigers staande centrumrechtse ‘Arizonacoalitie’ onder leiding van MR en N-VA, gezworen vijanden van de PS.

Schuldenberg

Tot zover de officiële lezing. De voorbije jaren deed Magnette moeite om het stadscentrum van de grootste Waalse stad qua bevolking op te frissen. Maar Charleroi is dan wel opgekalefaterd, echt mooi is de stad vandaag nog altijd niet.

Magnette liet de stad ook met een torenhoge schuldenberg achter. De armoede, veiligheids- en drugsproblemen blijven. En de Carolo’s – inwoners van Charleroi – zelf zijn ook al niet onverdeeld gelukkig met hun burgemeester.

Vaandelvlucht? Daar lijkt het wel wat op. Magnette heeft trouwens al een probleem zolang hij voorzitter is van de PS. Als minister-president van Wallonië tussen 2014 en 2017 schitterde de man nog af en toe politiek. Maar als PS-voorzitter heeft hij nooit potten kunnen breken. Sterker nog: hij is de man van de verkiezingsnederlaag van 9 juni geworden, toen de MR meer dan 30 procent scoorde.

Labille

De voorbije maanden rommelde het dan ook binnen de PS. Hoewel de kritiek binnenskamers bleef, opende de Luikse PS-sterkhouder Jean-Pascal Labille na de verkiezingen wel voorzichtig de aanval op Magnette. ‘De mensen zijn niet bezig met een miljonairstaks. De PS spreekt de taal van de mensen niet meer, rechts doet dat wel’, aldus Labille, samengevat. Een directe sneer naar ‘intellectueel’ Magnette, die de straat niet kent.

Gevraagd naar de positie van Magnette, wilde Labille in de krant toen ook niet echt een voor Magnette hoopvol antwoord geven. ‘Iedereen wacht op de gemeenteraadsverkiezingen in oktober’, antwoordde Labille veelzeggend.

Kamerintellectueel

Magnette heeft het aura van kamerintellectueel nooit van zich af kunnen schudden. Zijn omzwervingen rond ‘ecosocialisme‘ spraken de Walen niet echt aan. Zijn gepronk met radicaal-linkse filosofen als Chantal Mouffe? Populistisch, maar nooit voldoende om de PVDA-PTB de loef mee af te steken.

Waarom dan federaal oppositie? Omdat de PS eigenlijk weinig andere sterkhouders heeft. Ondertussen mag Thomas Dermine – die een meer gematigd en sociaaldemocratisch profiel heeft – zich warm lopen in Charleroi, waar de echte problemen zijn. If you can make it there, you can make it anywhere. Tenzij ook de Carolo’s de PS beu blijken te zijn. Dat zou pas revolutie zijn.

Christophe Degreef is journalist voor Doorbraak. Niet oud, maar wel een tikje old skool.

Commentaren en reacties