JavaScript is required for this website to work.
MEDIA

Vergeten vragen van de voorbije week (212)

NieuwsDominique Laridon16/9/2024Leestijd 4 minuten
Rudi Vranckx.

Rudi Vranckx.

foto © BELGA IMAGE

Waarom pleiten ‘vrije geesten’ toch zo graag voor censuur? En andere ‘vergeten vragen’.

Aangeboden door de abonnees van Doorbraak

Dit gratis artikel wordt u aangeboden door onze betalende abonnees. Als abonnee kan u ook alle plus-artikelen lezen. Doorbreek de bubbel vanaf €4.99/maand.

Ik neem ook een abonnement

Ook de voorbije week werden veel vragen gesteld – en waren er ook vragen die te weinig of helemaal niet gesteld werden. Aan het begin van de nieuwe week kunnen er misschien nog enkele vragen opgeworpen werden. Zoals:

Wat voor ‘vrije geesten’ pleiten er voor censuur?

(Aan de gastsprekers op het ‘Feest van de Vrije Geest’ van de VUB. Medialieveling Elisabeth Lucie Baeten laat in de promotekst(!) optekenen: ‘Ik vind dat online media en commentaarsecties gemodereerd moeten worden’. VRT-journalist Rudi Vranckx: ‘Sociale media zijn het instrument van verduistering en extremisme geworden’. Zangeres Brenda Corijn: ‘Mensen verwarren discriminerende uitspraken met hun vrijheid van meningsuiting’. Als dit de behoeders van de ‘vrije geest’ zijn …)

Hoe bruin hebt u het gebakken?

(Aan politicoloog Dave Sinardet, die in Antwerpen een lokaal debat modereerde tussen zeven kopstukken: ‘hij profileerde zich als achtste lijsttrekker’, ‘de moderator zette zelf de aanval in op Koen Kennis (N-VA) en hierdoor kregen enkele van zijn gasten niet of nauwelijks het woord’. Die observaties komen dan nog van Bart Brinckman (De Standaard). Hoe erg moet het zijn voor zelfs Bart Brinckman vindt dat het wat gekleurd en partijdig wordt? En hoe lang kan men Sinardet nog blijven opvoeren als een ‘neutrale’ commentator?)

Wat moet Vlaanderen allemaal niet tolereren van Brussel?

(Aan Brussels burgemeester Philippe Close, die zich doodergert aan Hongarije: ‘Hoe lang gaan we de provocaties tolereren van een land dat we subsidiëren?’  Dit van een PS’er en machthebber in Brussel, een stadsgewest dat obsceen slecht bestuurd wordt en nog verder zou degenereren zonder Vlaams geld. Iets met splinters en balken in het eigen oog.)

In welke wijken moeten ambulanciers het meest opletten?

(Aan de Antwerpse jeugdrechters, die zien hoe hulpverleners steeds vaker geviseerd worden: ‘Er is een tendens van meer agressie door jongeren richting brandweer, apothekers, artsen en verplegers’. Zou die tendens algemeen zijn, of is het vooral een dingetje in specifieke wijken? Moeten ambulanciers ook in de lintbebouwing agressie vrezen? Worden brandweerauto’s bestookt in de groene stadsrand?)

Wanneer is de hoofddoek eens níet de oplossing? 

(Aan pedagoog Orhan Agirdag, die de diefstal van ambulances wil tegengaan door de hoofddoek toe te laten op school: ‘Wie het Franse model van “neutraliteit” wil invoeren in onze scholen (met uitwassen zoals het hoofddoekenverbod), moet achteraf niet verwonderd zijn dat we Franse toestanden krijgen in onze straten. Uitsluiting van identiteiten komt met een prijskaartje’. Ligt het nu aan ons, of klinkt dat laatste als een dreigement?)

Hoe lang moeten de grenzen dicht? 

(Aan ondernemer Marc Coucke, die opmerkt dat migratie ‘uit de hand gelopen’ is: ‘Het is zoals met mayonaise. Als je voorzichtig olie toevoegt, beetje bij beetje, krijg je superlekkere mayonaise. Maar als je er in één keer veel te veel bijgiet, gaat de boel schiften. Dat is wat er bij ons is gebeurd. We kunnen niet anders dan de instroom eventjes stoppen’. Men probeert deze observatie te onderdrukken door het ‘de omvolkingstheorie’ te noemen, maar dit debat laat zich niet smoren.)

Hoeveel laagdrempelige jobs raken niet ingevuld in Brussel? 

(Aan ‘senior writer’ Steven Van Garrse, die gekant is tegen de beperking van de werkloosheid in de tijd: ‘In Brussel zou door die maatregel het aantal leefloners met maar liefst 25.950 stijgen’. Uitgerekend in en rond Brussel raken duizenden jobs maar niet ingevuld, inclusief een massa vacatures voor kort- of zelfs niet-geschoolden. Waarom zouden horden Brusselaars tot in de eeuwigheid veroordeeld zijn tot het OCMW en de ziekenkas?)

Hoe ’tegendraads’ bent u in academische milieus?

(Aan historicus Brecht Rogissart, die beweert dat het ‘neoliberalisme’ al 40 jaar regeert in België. ‘De centrale gedachte van Rogissart is wat tegendraads’, beweert De Morgen, die hem twee volledige krantenbladzijden waard vindt. Ja? Zou Rogissart in een Vlaamse faculteit echt op veel verzet stuiten als hij raaskalt dat we ‘sinds de jaren ’80 alleen maar disciplinering hebben gekend’? Dit soort feitenvrije slogans zijn daar eerder mainstream.)

Wanneer nemen jullie de berichtgeving van de VRT onder de loep? 

(Aan de onderzoekers die de Gaza-verslaggeving van de BBC bestudeerden en een sterke vooringenomenheid vaststelden tegen Israël. Zo associeert de Britse openbare omroep Israël veertien keer meer met genocide dan Hamas, sommige journalisten zijn opvallend mild voor de Palestijnse terreurgroep en vooral het Arabische kanaal BBC Arabic gaat systematisch in de fout. Wat zou een even systematische doorlichting van de VRT-verslagen opleveren?)

Hoeveel miljardairs steunen Harris?

(Aan commentator Koen Vidal, die uithaalt naar de ‘Musk-miljoenen’ die Donald Trump aan een nieuwe verkiezingsoverwinning moeten helpen. Als je Vidal leest, dan krijg je de indruk dat alleen Republikeinen via PAC’s (Political Action Committee) mikken op onbesliste kiezers in strijdstaten. Dat alleen Trump geld aanneemt van miljardairs. Wat maakt het geld van Elon Musk vunziger dan het geld van Kamala-miljardairs zoals Melinda Gates, Michael Bloomberg, Netflix-baas Reed Hastings, Facebook-oprichter Dustin Muskowitz, LinkedIn-stichter Reid Hoffman en vele anderen?)

Wanneer gaan we Nicolás Maduro noemen wat hij is? 

(Aan de buitenlandjournalisten die de dictator van Venezuela blijven betitelen als ‘president’ – zelfs in een stuk dat letterlijk beschrijft hoe hij de oppositie ‘wegpest’ (nog een mooi eufemisme). Als je ‘despoot’ of ’tiran’ te scherp zou vinden, dan is ‘autoritaire leider’ toch een absoluut minimum. ‘President’ legitimeert en suggereert democratie en eerlijke verkiezingen. Hugo Chávez was natuurlijk populair bij salonsocialistische journalisten, maar het is nu hoog tijd om dat hele regime los te laten.)

Hoeveel gevaarlijke gekken ontsnappen er jaarlijks uit de psychiatrie?

(Aan minister van Media Benjamin Dalle (CD&V), die alle mediabedrijven een zoveelste charter liet ondertekenen, dit keer ’ter bescherming van mensen met een psychische kwetsbaarheid’. Een van de aanbevelingen is om ‘stigmatiserende termen’ zoals ‘gevaarlijke gek’ of ‘ontsnapt uit de psychiatrie’ te vermijden en om aandoeningen zoals een bipolaire stoornis of schizofrenie ‘niet in pejoratieve zin’ te benoemen. Lezers van deze rubriek ergeren zich soms aan de media, maar u mag dus gerust zijn dat de bevoegde minister de juiste prioriteiten heeft.)

Zit u zelf ook nog met vragen? Blijf er niet mee zitten. Stel ze hardop in een reactie op dit stuk. 

Dominique Laridon (1978) zat eerst gewoon op Twitter, maar 140 tekens bleken toch iets te beperkt. Je hebt dan ook wat meer woorden nodig als je kanttekeningen wil plaatsen bij het publieke debat, licht wil laten schijnen op de manoeuvres binnen de binnenlandse politiek of uitgebreid wil treuren om de ondergang van het Avondland. Dominique heeft ergens in een lade een diploma politieke wetenschappen liggen, maar dat hoeft u niet ter sprake te brengen - het ligt gevoelig. 

Commentaren en reacties
Gerelateerde artikelen

Het belang van de industrie voor de tewerkstelling neemt af. Maar dat betekent niet dat er geen nood is aan een industrieel beleid.