JavaScript is required for this website to work.
MEDIA

Vergeten vragen van de voorbije week (213)

NieuwsDominique Laridon23/9/2024Leestijd 4 minuten
Elio Di Rupo (PS)

Elio Di Rupo (PS)

foto © Belga

Een journalist kan al eens iets vergeten. Bijvoorbeeld dat Hezbollah een bende jodenhaters is, die geen snipper sympathie verdient. En andere vragen..

Aangeboden door de abonnees van Doorbraak

Dit gratis artikel wordt u aangeboden door onze betalende abonnees. Als abonnee kan u ook alle plus-artikelen lezen. Doorbreek de bubbel vanaf €4.99/maand.

Ik neem ook een abonnement

Ook de voorbije week werden veel vragen gesteld — en waren er ook vragen die te weinig of helemaal niet gesteld werden. Aan het begin van de nieuwe week kunnen er misschien nog enkele vragen opgeworpen worden. Zoals:

Hoe lang ziet u deze problemen al? 

(Aan Kamerlid Vincent Van Quickenborne (Open Vld), die ‘onaangepaste normen en waarden’ vaststelt: ‘Bij bepaalde Somaliërs, Eritreeërs en Afghanen van de eerste generatie zien we heel weinig respect voor vrouwen, gezagsdragers en het openbaar domein.’ Quickie pleit dan ook voor ‘een Fort Europa, met muren en hekken’. We wisten al langer dat deze man ideologisch héél flexibel was, maar de snelheid waarmee hij verandert van gedaante blijft verbazen…)

Hallo, Nicole de Moor?

(Aan de CD&V-staatssecretaris voor Asiel en Migratie, nu politiezone Brussel-Zuid aan de alarmbel trekt: illegalen staan almaar opzichtiger en gewoon overdag midden op straat drugs te dealen. ‘Voor een structurele verbetering moeten ook andere diensten zoals de Dienst Vreemdelingenzaken op de kar springen’, zegt de politiewoordvoerster dan wanhopig. Hoeveel gortiger moet het in onze hoofdstad nog worden? En zijn we echt zo gewend geraakt aan deze toestanden dat de politici bevoegd voor de illegalenproblematiek en Binnenlandse Zaken niet eens meer ter verantwoording geroepen worden?)

Wie beslist over de subsidiekraan? 

(Aan het Grondwettelijk Hof, dat het ‘heilige recht op subsidies’ verder oprekt. Zo oordeelt het Hof nu dat een meerderheid in het Vlaams Parlement niet volstaat om de subsidiekraan toe te draaien voor verenigingen die ‘zich terugplooien op hun etnisch-culturele afkomst’ en ‘segregatie in de hand werken’. Uiteraard mag iedereen zich opsluiten in zijn eigen clubje, maar alleen in Vlaanderen is men verplicht om dat feestje te betalen met belastinggeld.)

Wat met andere ingrepen die medisch niet noodzakelijk zijn?

(Aan ‘senior writer’ Bart Brinckman, die zich kant tegen de terugbetaling van besnijdenissen: ‘Niemand begrijpt dat deze niet-medisch noodzakelijke handeling wordt terugbetaald. Jaarlijks kost dat de belastingbetaler enkele miljoenen.’ Als een besnijdenis al erg is, wacht dan tot Brinckman hoort dat ook volledige penisamputaties terugbetaald worden. Net als puberteitsremmers, adamsappelreductie, teelbalimplantaten, erectieprotheses, …)

Welke magische eigenschappen hebben de Roma? 

(Aan strafpleiter Walter Van Steenbrugge, die een ‘spirituele connectie’ heeft: ‘Uit onderzoek blijkt dat 48 procent van mijn DNA overeenkomt met dat van de Roma. Dat verklaart misschien waarom mijn moeder zo hoogsensitief was.’ Ter herinnering: ‘racisme’ is eigenschappen collectief toeschrijven aan een volledige bevolkingsgroep, ook positieve eigenschappen. Je wiskundeknobbel toeschrijven aan je Aziatische grootmoeder bijvoorbeeld. Of jezelf associëren met kleffe zigeneurromantiek.)

What’s in a name? 

(Aan schrijfster Tuly Salumu, die boos is omdat Bart De Wever (N-VA) het woord ‘allochtonen’ nog gebruikt: ‘Het is een pejoratief woord dat we tien jaar geleden ten grave hebben gedragen.’ Wie zou die ‘we’ zijn? Al moeten we altijd openstaan voor nieuwe namen. Zoals Shakespeare schreef: ‘A rose by any other name would smell as sweet.’)

Wat hield jullie tegen om een gezamenlijk beleid te voeren?

(Aan PS-kopstuk Elio Di Rupo, die uitlegt waarom er zoveel Waalse werklozen zijn: ‘Een van de grote problemen waarmee ik als Waals minister-president werd geconfronteerd, is dat ik geen gezamenlijk beleid kon voeren op het vlak van economie en opleiding, omdat onderwijs geen Waalse bevoegdheid is. Het houdt geen steek dat de Waalse regering daarmee niet aan de slag kan.’ Alsof het niet de Franstaligen zelf zijn die het artificiële onderscheid tussen het Waals Gewest en de Franse Gemeenschap in stand houden…)

Hoe groot is het Waalse calimerocomplex?

(Aan de Waalse journaliste Nicole Burette (La Libre Belgique), die in een boek de Vlaamse overheersing aanklaagt: ‘Er zijn nooit driesterrenrestaurants in Wallonië geweest, omdat de inspecteurs van Michelin meestal Vlamingen zijn.’ De titel van het pamflet is ‘Voor Het Nederlands, Druk Een! Pour Le Francais, Tapez Deux’, want de onderdrukking zit ook in telefoonmenu’s die inwonersaantallen respecteren.)

Waar moeien jullie zich mee?

(Aan de bank KBC, die een nieuwe studie heeft gemaakt: ’60 procent van de Belgen woont te ruim, het dubbele van het Europees gemiddelde.’ Elke dag opnieuw een instantie die zegt dat u verkeerd leeft. Hoeveel kaderleden van KBC zouden in een konijnenkot wonen? Misschien moeten we een voorbeeld nemen aan de nederigheid van KBC-kantoren zoals de Arteveldetoren in Gent, het KBC-paleis aan Turn & Taxis of het Leubrust-complex langs de E314 in Leuven?)

Hoe vaak hebt u Donald Trump onderzocht? 

(Aan psycholoog Marc Buelens, die een diagnose maakt van de Republikeinse presidentskandidaat: ‘Hij is een narcist, een machiavellist en een psychopaat. De “dark triad” — de driehoek van eigenschappen die psychologen duister noemen.’ Een dokter mag geen uitspraken doen over een bepaald ziektebeeld als hij/zij de patiënt niet onderzocht heeft, maar een psycholoog (en eigenlijk iedereen) mag wel álles beweren over Donald Trump…)

Wanneer mag België zich mengen in Congolese kwesties? 

(Aan politicologe Nadia Nsayi, die wil dat België zijn macht en invloed gebruikt om een vonnis van een Congolese rechtbank terug te draaien: ‘Een snelle tussenkomst is cruciaal.’ Het gaat om iemand die Nsayi persoonlijk kent — en blijkbaar is een scheutje neokolonialisme dan géén probleem. In zo een geval mogen de “blanke booswichten” de corrupte Congolezen wel tot de orde roepen. Kan Congo op eigen benen staan of alleen als dat goed uitkomt?)

Wat scheelt er? Kunnen we je helpen? 

(Aan theatermaker Martha Balthazar, die wanhopig wordt van reisreclames op bushokjes: ‘De grootste uitstoters mogen hun destructie nog altijd opdringen in het straatbeeld.’ In dezelfde column beschrijft Balthazar hoe ze in een restaurant is beginnen schreeuwen tegen haar partner, omdat ze aan het praten waren over het klimaatbeleid. Deze Knack-columns waren een tijdlang erg amusant, maar lezen steeds meer als de kroniek van een zenuwinzinking.)

Welke problemen gaat men nog verzinnen?

(Aan consultant Daphné De Troch, die het opneemt voor neurodivergente mensen: ‘Werkdrinks op vrijdag: die kunnen heel vermoeiend zijn voor iemand die zich al een hele week heeft proberen gedragen naar “de norm”. Dan kunnen die paar uur extra op vrijdag betekenen dat iemand een heel weekend uitgeblust in de zetel ligt.’ Brand een kaarsje en stort uw allerkleinste traan voor alle slachtoffers van een terrasje met collega’s.)

Zit u zelf ook nog met vragen? Blijf er niet mee zitten. Stel ze hardop in een reactie op dit stuk. 

Dominique Laridon (1978) zat eerst gewoon op Twitter, maar 140 tekens bleken toch iets te beperkt. Je hebt dan ook wat meer woorden nodig als je kanttekeningen wil plaatsen bij het publieke debat, licht wil laten schijnen op de manoeuvres binnen de binnenlandse politiek of uitgebreid wil treuren om de ondergang van het Avondland. Dominique heeft ergens in een lade een diploma politieke wetenschappen liggen, maar dat hoeft u niet ter sprake te brengen - het ligt gevoelig. 

Commentaren en reacties