JavaScript is required for this website to work.
Binnenland

‘Aan allen die gewonnen hebben: proficiat! Aan allen die niet gewonnen hebben: ook proficiat!’

VerkiezingenHarry De Paepe10/6/2024Leestijd 2 minuten
De schaduw van ‘de burgemeester’ uit Samson hing over alle verkiezingsspeeches.

De schaduw van ‘de burgemeester’ uit Samson hing over alle verkiezingsspeeches.

foto © Belga

Bart De Wever mag zijn kanseliersambitie opbergen en dat komt hem goed uit.

Aangeboden door de abonnees van Doorbraak

Dit gratis artikel wordt u aangeboden door onze betalende abonnees. Als abonnee kan u ook alle plus-artikelen lezen. Doorbreek de bubbel vanaf €4.99/maand.

Ik neem ook een abonnement

Walter De Donder, de acteur die de burgemeester van Samson speelt en voor de CD&V de burgemeester is van Affligem, geraakte niet verkozen voor de Kamer. Maar  zijn schaduw hing over alle speeches van de Vlaamse partijvoorzitters.

Parallelle realiteit

Vooral bij zijn eigen cd&v en bij Groen klonken de toespraken alsof ze in andere realiteit leefden. De christendemocraten krijgen klappen en behalen het slechtste verkiezingsresultaat ooit. Maar blijkbaar is het een reden tot juichen, want ‘in een peiling scoorden we nog slechter!’. Bijzonder. De groenen zagen in hun kiesresultaat dan weer dat de kiezer Groen nodig vindt. De enige grote verliezer die dat gewoon toegaf was de Open VLD. Tom Ongena in het VRT-debat op het einde van de verkiezingsavond toonde zich een ruiterlijke verliezer.

Wat is dit nu?

Bij de grote winnaars heerste vooral verrassing. ‘Wat ons overkomt ons nu?’, je las het zowel in de ogen van de Vlaams Belangers als in die van de N-VA’ers. De eersten wilden de grootsten zijn, en de tweeden vreesden dat niet meer te zijn. De kiezer besliste omgekeerd. Het Vlaams Belang juichte om de winst, maar was teleurgesteld dat ‘het’ niet was gelukt. Bij de N-VA hield men de adem in om vervolgens een lange en luide brul van opluchting te slaken.

Bart De Wever, de steunbeer van de N-VA, was al de keizer van zijn partij, maar nu zal men er hem de titel van ‘Augustus’ aanbieden. ‘Ad astra per aspera (via de moeilijkste weg naar de sterren)!’, sprak de voorzitter en de achterban juichte. Elkeen binnen de N-VA beseft immers donders goed dat het resultaat quasi enkel en alleen te danken is aan de voorzitter. In het VRT-debat vergeleek hij zichzelf even met Leo Tindemans, nadat de andere voorzitters lachten om De Wevers ‘tsjeverige’ enerzijds-anderzijds-houding. Net als CVP’er Leo Tindemans – ‘de man van 1 miljoen stemmen’ – presenteerde Bart De Wever zich als het enige realistische alternatief voor de kibbelende anderen. Veel kiezers gingen erin mee.

Inmiddels weten we al dat een van de winnaars bij de Franstaligen, Les Engagés, de wens van De Wever om premier te worden keldert, … maar dat komt hem goed uit. Hij hield aan zijn kiezers woord door de kanseliersambitie op verkiezingsavond te herhalen, maar het premierschap zal nu het zoenoffer worden om de Franstalige partijen te overhalen een centrumrechtse regering te vormen. En zo kan de keizer van Antwerpen dit najaar met een zuiver geweten de kiesstrijd aangaan in ‘zijn’ stad.

Met andere woorden, aan allen die premier worden: proficiat! Aan allen die het niet worden: ook proficiat!

Harry De Paepe bezit een grote passie voor geschiedenis en Engeland. Hij is de auteur van verschillende boeken.

Commentaren en reacties