‘Ik ben niet de zoon van een minister’
Politiek: ‘It’s a family affair’
Bart De Wever vloerde met een stevige oneliner Bruno Tobback in een groot interview met Het Laatste Nieuws (26 april 2014): ‘Ik ben niet de zoon van een minister. Ik ben de zoon van een spoorwegarbeider.‘ Onbedoeld (of niet) wees hij op een typisch gegeven. De politiek in België lijkt wel een familiezaak te zijn: de familie Michel, de familie Eyskens, de familie Nothomb, …
Aangeboden door de abonnees van Doorbraak
Dit gratis artikel wordt u aangeboden door onze betalende abonnees. Als abonnee kan u ook alle plus-artikelen lezen. Doorbreek de bubbel vanaf €4.99/maand.
Ik neem ook een abonnementIn elke partij doet het fenomeen zich voor: kinderen van gevestigde politici die zich presenteren aan de kiezer. Vooral in de provincie Oost-Vlaanderen lijkt het nogal een familiebedoening te zijn.
Burgemeesterskinderen aan de top
Zo is de top drie van de CD&V-Kamerlijst en de top drie van de Vlaamse Open Vld-lijst een mooi voorbeeld. CD&V doet in burgemeesterskinderen. Pieter De Crem mag dan wel een gevestigde naam zijn, hij was ooit de dauphin van Jan De Crem die van 1958 tot 1994 heerste in Aalter. Leen Dierick, tweede op de CD&V lijst, is de dochter van voormalig Dendermonds burgemeester Maurits Dierick. Stefaan Vercamer is de zoon van Oost-Vlaams gedeputeerde Alexander Vercamer. De lijst wordt als kers op de taart geduwd door Ilse Uyttersprot, wiens vader ooit burgervader van Aalst was.
Op de Vlaamse lijst van Open Vld zien we Mathias De Clercq op kop, kleinzoon van de liberale godfather Willy De Clercq. Op de derde plaats vinden we Jean Jacques De Gucht. Zijn vader hoeven we u niet voor te stellen. En dan tussenin de onbekende Freya Saeys. Haar vader is Lebbeeks burgemeester François Saeys. Een vreemde keuze, je zou er bijvoorbeeld een Katja Gabriëls (nu eerste opvolger voor de Kamer), burgemeester van Berlare kunnen verwachten. Zij greep in 2010 nipt naast een parlementszetel en scoorde in 2012 heel sterk in haar eigen gemeente. Kwatongen beweren dat Berlarenaar Karel De Gucht niet wilde dat zijn burgemeester boven zijn zoon zou prijken op de lijst en haar dan maar op een mooie opvolgersplaats parkeerde. Verderop op zeven zien we de dochter van oud-minister en huidig burgemeester van Geraardsbergen, Guido De Padt. De Kamerlijst wordt getrokken door Alexander De Croo, u weet wel …
Ook de N-VA heeft zo haar telgen. De Oost-Vlaamse lijsttrekker voor het Vlaams Parlement, Mathias Diependaele, is de kleinzoon van de vroegere Volksuniesenator Renaat Diependaele. Op de Kamerlijst botsen we op de vijfde plaats op de Lebbeekse Goedele Uyttersprot, de dochter van het uittredende kamerlid Karel Uyttersprot.
De socialisten zetten voor Vlaanderen Freya Van den Bossche in, ooit in de media opgevoerd als de aantrekkelijke dochter van Luc, met op twee Kurt De Loor, zoon van parlementslid en vroeger Zottegems burgemeester Herman De Loor. Op acht staat nóg een Lebbeekse dochter, Goedele De Cock, haar vader Dirk zetelde ooit als Vlaams parlementslid voor de Volksunie en daarna voor Spirit. Lebbeke stuurt waarlijk zijn dochters uit.
Kwantiteit en kwaliteit
Oost-Vlaanderen is een typevoorbeeld voor alle provincies. We hebben het nog niet gehad over de Van Rompuys (te vinden op de Kamerlijst en op de Vlaamse lijst voor Vlaams-Brabant en op de Europese lijst van CD&V) of de De Clercqs (Europa en Kamerlijst West-Vlaanderen van CD&V) en de Anciaux’ (voor verschillende partijen, N-VA en SP.a, twee op de Vlaamse lijst van Vlaams-Brabant en één op de Brusselse lijst). In Antwerpen staat opnieuw een Van De Brande op de affiche, niet Luc, maar dochter Mieke (CD&V). Voor Europa kan je stemmen op de nicht van mister Europe Tindemans en ze heet Elke (CD&V). Marijke Dillen (VB) houdt in Antwerpen ook de familie-eer recht. Peter Van Velthoven (sp.a), Bruno Tobback (sp.a), Kristien Van Vaerenbergh (N-VA), Kenneth Taylor (Open VLD), Maya Detiege (sp.a), An Capoen (N-VA), Raf Terwingen (CD&V), …
De lijst is lang en vooral… de lijsten zijn goed gevuld. Maar toch ook opvallend: de sterkst scorende parlementsleden in verschillende krantenrapporten staan lang niet allemaal op verkiesbare plaatsen.
Categorieën |
---|
Harry De Paepe bezit een grote passie voor geschiedenis en Engeland. Hij is de auteur van verschillende boeken.
In Engeland en Wales wordt er een recordaantal ‘niet misdadige incidenten’ gemeld. De politie verschijnt nu aan de deur voor de meest onnozele zaken.
Jack London was een veelschrijver én avonturier. Zijn omzwervingen overtuigden hem van de noodzaak van een socialistische samenleving, een idee dat hij verwerkte in zijn boeken.