Een journalistiek sprookje is geen analyse
Over het vredesverdrag tussen Israël en de Verenigde Arabische Emiraten
Terwijl Isräel, de VAE en de VS zichzelf en elkaar terecht kunnen feliciteren, ziet het er voor de Palestijnen hopelozer uit dan ooit. Maar dat is blijkbaar geen nieuwscommentaar of editoriaal in de westerse pers waard.
foto © BelgaImage / AFP / Mohamad Torokman
Terwijl Israël, de VAE en de VS elkaar kunnen feliciteren voor het vredesverdrag, ziet het er voor de Palestijnen hopelozer uit dan ooit.
Tags |
---|
Ludo Abicht (1936) studeerde klassieke en Germaanse filologie en filosofie. Doceerde literatuur en filosofie in Canada, de VS, aan UGent, UAntwerpen en P.A.R.T.S. (Brussel). Publiceerde over ethiek, jodendom, het Palestijnse vraagstuk, de Bijbel, nationalisme en interculturaliteit. Ecotoop: de dissidente minderheid (marxist in de Vlaamse Beweging, flamingant binnen radicaal links, Bijbellezer binnen de vrijzinnigheid, Hegeliaan binnen een postmodernistisch paradigma, irritant niet-politiek correct). Resultaat: tegelijkertijd een eeuwige loser én een militant verdediger van de hoop.
Dit boek wordt voorgesteld als een faction, een historische roman die gebaseerd is op ware feiten, waarin de witte plekken, bijvoorbeeld de gesprekken en discussies, zo waarheidsgetrouw mogelijk worden gereconstrueerd. Het is een genre waarvan onder meer de Engelse auteur Hilary Mantel [https://boeken.doorbraak.be/boekzoeker/?search=Hilary+Mantel] het grote voorbeeld geworden is, maar dat we ook bijvoorbeeld terugvinden in het fictieve hoofdpersonage …
Rik Van Looy had geen talent om vergeten te worden. Glansprestaties waren in zijn geval de regel. Rik Torfs brengt een eerbetoon aan zijn gouwgenoot.