Jean-Claude Juncker zegt Britse kiezer de wacht aan
‘Geen verdragsonderhandelingen tot na november 2019’
Op 7 mei 2015 kiezen de Britten een nieuw parlement. De Conservatives roeren de eurokritische trom. De EU anticipeert hierop.
Aangeboden door de abonnees van Doorbraak
Dit gratis artikel wordt u aangeboden door onze betalende abonnees. Als abonnee kan u ook alle plus-artikelen lezen. Doorbreek de bubbel vanaf €4.99/maand.
Ik neem ook een abonnementHet is een van de kernthema’s van de verkiezingen op de Britse eilanden: een ‘in or out the EU’ referendum. David Cameron beloofde dit al zijn kiezers tijdens de vorige parlementsverkiezingen van 2010. De Conservative Party stelt sinds dan 2017 voorop als referendumjaar. In het kersverse verkiezingsmanifest van de Conservatieven klinkt het: ‘We willen dat nationale parlementen samenwerken om ongewenste Europese wetgeving te blokkeren. We willen een einde maken aan de verbintenis van “een steeds hechtere unie” zoals het vervat zit in het verdrag waar elke lidstaat zich aan bindt’. Cameron is ervan overtuigd dat alleen hij de bestaande fricties kan oplossen die er bestaan tussen het VK en de EU.
Maar indien de Brit in 2017 kiest voor een heronderhandeling van het verdrag tussen zijn land en de EU, dan zal dat pas mogelijk zijn na november 2019, zo liet The Times weten. De EU verklaarde dit bij monde van Jean-Claude Juncker, de commissievoorzitter, die tot die datum zijn ambtstermijn uitzit
Meteen zette de Luxemburger een pad in de korf van de David Cameron, die volop vecht voor een verlenging van zijn mandaat. Jean-Claude Juncker vereffent een persoonlijke rekening met de premier die in 2014 tevergeefs probeerde te voorkomen dat Juncker commissievoorzitter werd. De Conservatieven kregen ook al officieus te horen dat de andere Europese lidstaten niet meteen staan te springen voor een heronderhandeling en dat ze evenmin bereid zijn zich te voegen naar het tijdschema dat de Britten zelf voorop stellen.
De voorzitter van het sociaaldemocratische Labour, Ed Miliband, maakte in maart 2015 al duidelijk dat zijn partij – indien het aan de macht komt – niet sowieso een EU-referendum zal houden. Voor Labour is dit alleen maar aan de orde indien het VK nog meer bevoegdheden moet afstaan aan de EU. ‘Ik zet onze macht achter slot en grendel. Alleen als er een transfer van bevoegdheden zit aan te komen, komt er een referendum’, aldus Miliband. De huidige coalitiepartner van Cameron, de liberaal-democraten, zitten op dezelfde lijn als Labour.
De Schotse SNP is er zelf nog niet helemaal uit wat het zal doen. De linkse Schotse nationalisten zijn pro-Europees en de huidige voorzitter, Nicola Sturgeon, vindt dat Schotland geen deel moet nemen aan het referendum. Cameron blokte dit idee meteen af en wees er op dat Schotland deel uitmaakt van het VK. De vorige voorzitter, Alex Salmond, vindt dan weer dat Schotland een eigen EU-referendum moet inrichten. De eurosceptici van UKIP zijn heel duidelijk: er moet meteen een referendum komen over de al dan niet terugtrekking van het VK uit de EU.
Het zal Juncker worst wezen.
© Reporters
Categorieën |
---|
Harry De Paepe bezit een grote passie voor geschiedenis en Engeland. Hij is de auteur van verschillende boeken.
In Engeland en Wales wordt er een recordaantal ‘niet misdadige incidenten’ gemeld. De politie verschijnt nu aan de deur voor de meest onnozele zaken.