Jos Bouveroux bekent
Even snel
‘Een van de bekendste fragmenten uit het VRT-archief is niet echt’, deelde Radio1 vanochtend mee. Oud-journalist Jos Bouveroux gaf tekst en uitleg bij De Ochtend maar blijkt zelf een collaborateur geweest te zijn.
Aangeboden door de abonnees van Doorbraak
Dit gratis artikel wordt u aangeboden door onze betalende abonnees. Als abonnee kan u ook alle plus-artikelen lezen. Doorbreek de bubbel vanaf €4.99/maand.
Ik neem ook een abonnementHet nieuws dat de VRT fragmenten faked zal sommige mediacritici in hun overtuiging sterken dat er in het Huis van Vertrouwen gerotzooid wordt. Wie wil, kan het fragment en de uitleg over de valse aankondiging van de Tweede Wereldoorlog ook via het web beluisteren. Het ware voor de sfeerschepping mooi geweest indien er wat granaatgeknal en vliegtuiggeronk overheen was gemonteerd maar dat gebruik dateert van later.
De begeleidende tekst op de webstek van Radio 1 bevat zelf al opzienbarend nieuws. Eerst lezen:
‘Dit is het einde van onze zoektocht naar 75 hoogtepunten uit het Flagey archief! Het beste hebben we bewaard tot nu.. We moeten ook iets bekennen over dit fragment…
Maar eerst hoort u Jos Servotte die de inval van de Duitsers aankondigt, 10 mei 1940, exact 73 jaar geleden. Het is één van de bekendste archieffragmenten, alleen … het is niet echt!! Jos Serotte, onze vroegere hoofdredacteur, doet het verhaal..
Jos Bouveroux is een oud-collega, veroordeeld voor collaboratie, die eind jaren 70 nog eens langskomt om zijn stem te lenen aan een oorlogsbericht… De tekst klopt dus wel, het is de zelfde nieuwslezer, maar de man is op het moment zo’n 40 jaar ouder…
Een mooi verhaal om onze reeks Flagey 75 af te ronden! Helemaal terug te vinden via de website van Flagey, waar je ook de programmatie vindt van het feestjaar…’
Dat Jos Servotte in de loop van de tweede paragraaf een ‘v’ verliest, mag een tikfout heten. De terloopse mededeling dat Jos Bouveroux veroordeeld werd voor collaboratie, verdient wel onze bijzondere aandacht. We hebben hier te doen met het weinig gedocumenteerde verschijnsel van de pre-natale collaboratie. (Rembrandt van Rijn <°1606/07-+1969> bezondigde zich naar verluidt aan post-mortale collaboratie, aangezien tegen hem na de oorlog een dossier werd aangelegd. Hij werd evenwel niet aangehouden.)
Bouveroux zag het levenslicht in Hasselt in 1947. Over die gebeurtenis hangt zo al een waas van geheimzinnigheid want onze goede vriend en allesweter Wikipedia komt niet verder dan ‘eind 1947’. Dat hij – Bouveroux – toch veroordeeld werd voor collaboratie bevestigt de stelling dat de repressie wel degelijk ongemeen hard en in vele gevallen onrechtvaardig was.
Misschien blijkt later wel dat de hele Tweede Wereldoorlog nooit heeft plaatsgehad en een uitvinding is geweest van Maurice De Wilde, zoals trouwens al jaren geopperd wordt in extreem-revisionistische kringen.
AANVULLING (08:35u): Net na het verspreiden van dit nieuws werd de tekst op de webstek van Radio1 aangepast. Jos Bouveroux blijkt geen collaborateur meer te zijn. Maar wie zegt dat het weer geen ‘valse aankondiging’ betreft? Een parlementaire onderzoekscommissie moet in deze zaak uitsluitsel geven.
de originele versie op www.radio1.be
De redactieploeg van Doorbraak bestaat uit een grote groep redacteuren. Standpunten en andere artikelen kunnen verschijnen als "De Redactie". Uiteraard betekent dit niet dat al onze redacteuren per definitie aan deze standpunten gebonden zijn.
Actief in vastgoed? Dan hebben we goed nieuws. Doorbaak maakt een vastgoedbijlage bij het Doorbraak Magazine.
‘Afgrond’ verhaalt de waargebeurde verhouding tussen Venetia Stanley en de veel oudere Britse premier Henry Asquith, die leidde tot een kabinetscrisis.