Messenaanval in Southport: het Verenigd Koninkrijk maakt woelige maand mee
Southport, een 17-jarige jongeman richtte een bloedbad aan in een yoga- en dansclub.
foto © Belga Image
Er is heel wat onrust in het Verenigd Koninkrijk: protest in Londen, rellen in Leeds, een schandaal rond een bekende Brit, geweld in Manchester en Southport.
Aangeboden door de abonnees van Doorbraak
Dit gratis artikel wordt u aangeboden door onze betalende abonnees. Als abonnee kan u ook alle plus-artikelen lezen. Doorbreek de bubbel vanaf €4.99/maand.
Ik neem ook een abonnementDe verkiezingsuitslag van 4 juli wekt de indruk dat het Verenigd Koninkrijk zich in rustig vaarwater bevindt. Maar het land moet in korte tijd heel wat woelig nieuws verwerken.
Het geval Leeds
Een week terug stond de wijk Harehills in Leeds in vuur en vlam. De chaos brak op 18 juli uit toen sociale werkers kinderen uit een Roma-gezin wegnamen. Dat gebeurde onder luid protest van omstaanders. De politie probeerde de menigte te kalmeren, maar verloor de controle. Het startte met stenen gooien. Relschoppers staken al snel een dubbeldekker in brand en sloegen politieauto’s stuk. Op sociale media werd om het leger geroepen. De nieuwe minister van Binnenlandse Zaken Yvette Cooper volgde de gebeurtenissen in de wijk ‘op de voet’. De politie hield zich gedeisd, omdat ze geen mikpunt wilde worden of haat wilde aanwakkeren, tot grote frustratie van bewoners die zich in de steek gelaten voelden.
Uiteindelijk zijn veertig mensen – dankzij de hulp van die lokale bewoners – aangeklaagd en zij zullen binnenkort voor de rechtbank verschijnen, zo meldt de politie. Inmiddels zijn de kinderen terug bij hun familie. Er moet volgens verschillende stemmen gewerkt worden aan het herstel van vertrouwen tussen de gemeenschappen in Leeds.
Het geval Huw Edwards
Herinnert u zich Huw Edwards nog? Het is de bekende BBC-journalist die onder andere de dood van de Queen aankondigde. Edwards was tot voor kort het bestbetaalde nieuwsanker en maakte steevast de dienst uit voor alle uitzendingen van nationale evenementen. Hij was het toonbeeld van vertrouwen. Vorig jaar schorste de BBC het paradepaardje na klachten over seksuele intimidatie. De Welshmen betaalde een jongeman hoge sommen geld voor ‘foto’s’, aldus een artikel in The Sun. De vrouw van Edwards liet weten dat hij behandeld werd voor een depressie. Het ontslag betekende op zich al een klap voor het imago van de BBC.
Op 29 juli stelde de Londense politie Huw Edwards in verdenking voor het maken van ongepaste beelden van kinderen. Hij zou ze vervolgens hebben uitgewisseld in een WhatsApp groep. Edwards verschijnt woensdag voor de rechtbank.
Het geval Tommy Robinson
Voorbije zaterdag, 27 juli, trok een betoging onder de slogan ‘Uniting the Kingdom’ door het centrum van Londen. De organisatoren noemden het een optocht van patriotten voor hun vaderland, tegenstanders spraken van een extreemrechtse menigte. Net geen twintigduizend mensen volgens de politie, honderdduizend volgens de organisatoren. De ster van de betoging was de uiterst-rechtse activist Tommy Robinson, zijn echte naam is Stephen Yaxley-Lennon.
Aan de voet van Nelson’s Column stond een groot scherm opgesteld waar onder meer ‘Silenced’, een documentaire van Tommy Robinson werd vertoond. De uitzending daarvan werd nochtans al rechterlijk verboden in 2021. In de documentaire beschuldigt Robinson een Syrische vluchteling ten onrechte van aanranding. Het gerecht beval hem toen om het slachtoffer een aanzienlijke schadevergoeding te betalen. Op X kondigde Robinson aan: ‘Ik zal naar de cel gaan omdat ik de ondenkbare waarheid bekendmaak.’ De verboden vertoning op Trafalgar Square vond plaats 48 uur voor Robinson opnieuw naar de rechtbank moest voor dezelfde zaak.
Op maandag 29 juli maakte het X-account van Tommy Robinson bekend dat de activist zondag gearresteerd werd op basis van antiterreurwetten. Meteen trokken zo’n honderd mensen naar het hoofkwartier van de Londense politie om te protesteren tegen de arrestatie. Op X vroeg Elon Musk zich ironisch af welke terreurdaad Tommy Robinson pleegde om hem op te pakken. Maar de Metropolitan Police gaf te kennen dat men Tommy Robinson niet gearresteerd had. Uiteindelijk bleek dat de man opgepakt werd ter hoogte van Folkestone, aan de Eurotunnel. Volgens de politie, omdat hij weigerde mee te werken aan een ‘stop and search’-actie, wat onderdeel uitmaakt van de antiterreurwetten. Robinsons borgtocht werd zondagnacht betaald en de man verliet het land. De rechtbank in Londen, die hem verwachtte, geeft hem tot oktober de tijd om op te dagen voor de rechtszaak.
Tommy Robinson, vertrouwt de politie en het gerecht niet. Dat gevoel is volledig wederzijds.
Het geval Manchester
Donderdag 25 juli kwam er op de sociale media een filmpje van een hardhandige arrestatie van twee jongemannen in de luchthaven van Manchester. Een gewapende politieagent leek een van de twee mannen, liggend op de grond, een extra trap tegen het hoofd te geven. De politie van Manchester gaf meteen mee dat de agenten zich verdedigden nadat de mannen hadden geprobeerd hen te overmeesteren. De mannen beweerden hun moeder te beschermen, nadat ze arriveerde uit Pakistan. De beelden lokten felle reacties uit en in Rochdale, waar de twee mannen vandaan kwamen, braken verhitte demonstraties uit voor het lokale politiekantoor. In Manchester ging ook een optocht door. De betrokken agent liep een schorsing op en zijn handelen werd onderdeel van een officieel onderzoek. De burgemeester van Manchester benadrukte dat er twee kanten in het verhaal zijn en riep op om niet overhaast conclusies te trekken.
Twee dagen later dook er een ander filmpje op, eentje van een beveiligingscamera, die de momenten voor de hardhandige arrestatie blootgeeft. Daarin is te zien hoe drie agenten proberen een man te arresteren wanneer ze aangevallen worden door anderen. De agenten hadden het dus niet gemunt op de moeder. Het gaat er in de beelden heftig aan toe en een van de agenten valt op de grond en krijgt klappen. Uiteindelijk krijg je de beelden die al te zien waren, maar vanuit een andere hoek. Plotseling krijgt het eerste filmpje een ander verhaal. Het politiekorps schaart zich als een man achter de betrokken agenten en is boos op de oversten. De Britse media spreken over een ‘vertrouwenscrisis’ bij de politie.
Het geval Southport
Een zeventienjarige jongeman uit Cardiff werd in de Noord-Engelse badstad Southport gearresteerd na een messenaanval op maandag 29 juli waarbij negen personen gekwetst geraakten bij een yoga- en dansclub. Onder de slachtoffers bevonden zich ook kinderen. Twee van hen kwamen om het leven. De aanval gebeurde aan het einde van een dansworkshop. Volgens The Daily Telegraph begon een man willekeurig jongeren aan te vallen. Een ooggetuige vergeleek het met een scene ‘uit een horrorfilm’. De Britse premier sprak over ‘gruwelijk en bijzonder schokkend’ nieuws.
Het geval Bath
Dan is er nog een apart verhaal waarbij op maandag 29 juli het stadscentrum van Bath in lockdown ging. Mensen werden onwel nadat ze benaderd werden door een vrouw met een plastic zak in de handen. Er werd een arrestatie verricht, maar bij het schrijven van dit artikel waren de omstandigheden nog bijzonder onduidelijk.
Tags |
---|
Harry De Paepe bezit een grote passie voor geschiedenis en Engeland. Hij is de auteur van verschillende boeken.
In Engeland en Wales wordt er een recordaantal ‘niet misdadige incidenten’ gemeld. De politie verschijnt nu aan de deur voor de meest onnozele zaken.
Bij de samenstelling van de nieuwe Europese Commissie heeft de EVP de meeste winst behaald. Zij zal vlot akkoorden kunnen afsluiten op rechts.