fbpx


Binnenland, Politiek
Vivaldi

De mannen en de belangenvermenging achter Tinne Van der Straeten

Partijdigheid troefChristinne Liesbeth Alfons (Tinne) Van der Straeten is een Belgische advocaat en politica voor Agalev en vervolgens Groen. Ondanks haar relatief jonge uiterlijk, draait Tinne Van der Straeten, dus al twee volle decennia mee in de politiek. In die periode heeft ze zichzelf een paar keer heruitgevonden als een kameleon. Lucratieve arbeidsmarkt Ze studeerde af als Afrikaniste en waar ze zich aanvankelijk verdiepte in HIV-aids preventie, ontdekte ze alras de lucratieve arbeidsmarkt van de discriminatie en de klimaathysterie. In de…

Niet ingelogd - Plus artikel - log in of neem een gratis maandabonnement

U hebt een plus artikel ontdekt. We houden plus-artikels exclusief voor onze abonnees. Maar uiteraard willen we ook graag dat u kennismaakt met Doorbraak. Daarom geven we onze nieuwe lezers met plezier een maandabonnement cadeau. Zonder enige verplichting of betaling. Per email adres kunnen we slechts één proefabonnement geven.

(Proef)abonnement reeds verlopen? Dan kan u hier abonneren.


U hebt reeds een geldig (proef)abonnement, maar toch krijgt u het artikel niet volledig te zien? Werk uw gegevens bij voor deze browser.

Start hieronder de procedure voor een gratis maandabonnement

Was u al geregistreerd bij Doorbraak? Log dan hieronder in bij Doorbraak.

U kan aanmelden via uw e-mail adres en wachtwoord of via uw account bij sociale media als u daar hetzelfde e-mail adres hebt.
Wachtwoord vergeten of nog geen account?

Geef hieronder uw e-mail adres en uw naam en we maken automatisch een nieuw account aan of we sturen u een e-mailtje met een link om automatisch in te loggen en/of een nieuw wachtwoord te vragen.

Uw Abonnement is (bijna) verlopen (of uw browser moet bijgewerkt worden)

Uw abonnement is helaas verlopen. Maar u mag nog enkele dagen verder lezen. Brengt u wel snel uw abonnement in orde? Dan mist u geen enkel artikel. Voor 90€ per jaar of 9€ per maand bent u weer helemaal bij.

Als "Vriend van Doorbraak" geniet u bovendien van een korting van 50% op de normale abonnementsprijs.

Heeft u een maandelijks abonnement of heeft u reeds hernieuwd, maar u ziet toch dit bericht? Werk uw abonnement bij voor deze browser en u leest zo weer verder.

Uw (proef)abonnement is verlopen (of uw browser weet nog niet van de vernieuwing)

Uw (proef)abonnement is helaas al meer dan 7 dagen verlopen . Als uw abonnementshernieuwing al (automatisch) gebeurd is, dan moet u allicht uw gegevens bijwerken voor deze browser. Zoniet, dan kan u snel een abonnement nemen, dan mist u geen enkel artikel. Voor 90€ per jaar of 9€ per maand bent u weer helemaal bij.

Als "Vriend van Doorbraak" geniet u bovendien van een korting van 50% op de normale abonnementsprijs.

Reeds hernieuwd, maar u ziet toch dit bericht? Werk uw gegevens bij voor deze browser of check uw profiel.


Christinne Liesbeth Alfons (Tinne) Van der Straeten is een Belgische advocaat en politica voor Agalev en vervolgens Groen. Ondanks haar relatief jonge uiterlijk, draait Tinne Van der Straeten, dus al twee volle decennia mee in de politiek. In die periode heeft ze zichzelf een paar keer heruitgevonden als een kameleon.

Lucratieve arbeidsmarkt

Ze studeerde af als Afrikaniste en waar ze zich aanvankelijk verdiepte in HIV-aids preventie, ontdekte ze alras de lucratieve arbeidsmarkt van de discriminatie en de klimaathysterie. In de Kamer legde ze zich toe op de thema’s asiel, migratie, leefmilieu, klimaat en energie. Toen op 7 november 2007 de splitsing van de kieskring Brussel-Halle-Vilvoorde door de commissie Binnenlandse Zaken van het federale parlement werd bekrachtigd, kwam ze in de belangstelling als enige Vlaamse parlementariër die zich tijdens de stemming onthield.

Bij de Belgische federale verkiezingen van 13 juni 2010 werd ze niet herverkozen. Ze werd links voorbijgestoken door Eva Brems, een grote voorvechtster om vrouwen onder het mom van misbegrepen gelijkheid onder de boerka te houden en de drijvende kracht achter fundamentele moslima’s, die steden als Gent een proces aandoen en schadevergoeding eisen wanneer ze het wagen om boerkini’s te verbieden in publieke zwembaden.

Back-up plan

Gelukkig had Tinne intussen al die jaren als volksvertegenwoordiger nuttig besteed door in stilte rechten te studeren aan de VUB. In oktober 2010 kon ze dan ook meteen de eed afleggen als advocaat aan de Balie van Gerechtelijk arrondissement Brussel. Ze specialiseerde zich in klimaatrechtspraak en ging ondermeer procederen tegen de heropstart van kerncentrales.

Bling Bling Blixt!

Aan al wie het horen wilde liet ze weten dat ze de politiek vaarwel zegde en onder de benaming Blixt, begon ze samen met haar uittredingsvergoeding en een vennoot een advocatenkantoor, gespecialiseerd in energiedossiers. De volgende jaren zou ze factureren aan de grootste gasproducenten ter wereld zoals daar zijn Distrigas, Gazprom en dergelijke.

Blixt

De voormalige zakenpartner Tim Vermeir.

Het kantoor is een partnership tussen Tinne en de meer ervaren advocaat klimaat- en energierecht Tim Vermeir. Blixt werkt exclusief voor marktpartijen in de energiesector. Het was betrokken bij grote, belangrijke dossiers zoals de installatie van Kristal Solar Park in Lommel, zone Thor Park in Genk, procedure tegen de heropstart van Tihange 2, Power Purchase Agreements (zijnde stroomafnameovereenkomsten tussen een groene elektriciteitsproducent en een verbruiker of handelaar);

Het spreekt vanzelf dat dergelijke bedrijven alsmede de grote gasproducerende landen als Qatar en Saoedi-Arabië, bereid zijn om grote budgetten vrij te maken als het er om gaat een voor hen vervelende concurrent als kerncentrales te doen verdwijnen.

Banden doorgeknipt?

Nadat Tinne minister werd nam ze uiteraard ontslag uit het advocatenkantoor en droeg ze haar aandelen over aan Tim Vermeir die enige aandeelhouder werd. Tot daar het formeel vennootschapsrechtelijke verhaal zoals het ook officieel gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad terug te vinden is.

Of Tinne daarmee al haar banden met het advocatenkantoor definitief heeft doorgeknipt weten we uiteraard niet. Het is immers niet ongebruikelijk dat een partner de mogelijkheid behoudt om aandelen terug te kopen na een mandaat als minister. Het is ook mogelijk dat ze een lening aan haar vennoot heeft gegeven om de aandelen over te kopen. Dergelijke afspraken tot winstdeling worden uiteraard nooit openbaar gemaakt. Feit is dat het advocatenkantoor een doorstart heeft gemaakt onder de benaming Blixt!

Andere man

Twitter

Tomas Wyns alias ‘Meneer Van der Straeten’, de ‘onafhankelijke’ expert…

Een andere man achter Tinne is uiteraard haar vriend (of echtgenoot) Tomas Wyns, klimaatexpert aan het Instituut voor Europese Studies van de Vrije Universiteit Brussel.

Deze Tomas Wyns wordt om de haverklap door onder andere de VRT en Het Laatste Nieuws opgevoerd als onafhankelijke, ‘objectieve’ klimaatexpert om steevast het klimaatbeleid van de N-VA de grond in te boren. Met uitspraken als ‘Nieuwe kerncentrales? Volksverlakkerij’, doet hij aldus mee aan politiek.

Tegen beter weten en de internationale consensus in, benadrukt hij dat de hoge kostprijs momenteel de grootste drempel vormt om nieuwe centrales in de steigers te zetten. Nochtans zou hij moeten weten dat er veel goedkopere mogelijkheden zijn, getuige daarvan de initiatieven die Macron in de steigers aan het zetten is. Hij concludeert zomaar dat kernenergie in Europa relatief duur blijft en de kostprijs stagneert, terwijl wind en zon steeds goedkoper worden. Hij vergeet hierbij te vermelden dat de zon niet altijd en lang niet voor iedereen schijnt en dat er steeds meer studies de ronde doen die aantonen dat de wind almaar in kracht afneemt.

Het zou de media sieren om deze expert wat minder op te voeren in deze sterk gepolitiseerde context. We herinneren ons dat Maité Piessen de vrouw van mediaminister Benjamin Dalle, haar job als nieuwslezeres bij de VRT, net om geen schijn van partijdigheid te wekken tijdelijk op non-actief heeft gezet. Aangezien dat hier mogelijk niet evident is, zou men toch als context de banden van de minister met deze expert moeten duiden.

Fanclub

Het valt op dat nagenoeg de gehele mediasector zich manifesteert als fanclub van Tinne Van der Straeten. De manier waarop haar bovenmenselijke kwaliteiten worden toegedicht is helemaal niet meer in verhouding en elke kritische noot of vraag ontbreekt. We zouden toch minstens mogen verwachten dat enige aandacht zou worden geschonken aan de bovenvermelde punten. Die resultaten van haar beslissingen zijn zo belangrijk voor onze toekomst dat elk parfum van vooringenomenheid of belangenvermenging best onderzocht en mogelijk weggewerkt zou worden.

Tinne roept wat dat betreft herinneringen op aan een ander voormalig idool van de media namelijk Freya Van den Bossche. Ook zij manifesteerde zich kritiekloos, sterk dogmatisch in energiedossiers. We zijn uiteindelijk, meerdere geslachtofferde klimaatministers (Turtelboom, Tommelein, …) later, nog steeds de astronomische rekeningen aan het betalen van haar progressieve voortvarendheid en gebrek aan visie.

Ronny Vidts

Ronny Vidts (1972) is master in de rechten en internationaal actief als freelance consultant en manager voor innovatieve bedrijven.