JavaScript is required for this website to work.
post

Kortjes (september 2011)

Doorbraak redactie31/8/2011Leestijd 3 minuten

Het opvallendste nieuws van de maand kort gebundeld.

Aangeboden door de abonnees van Doorbraak

Dit gratis artikel wordt u aangeboden door onze betalende abonnees. Als abonnee kan u ook alle plus-artikelen lezen. Doorbreek de bubbel vanaf €4.99/maand.

Ik neem ook een abonnement

De Zes: kwartmiljoen
Het Komitee der Randgemeenten heeft het najaarsnummer van zijn blad De Zes op een uitzonderlijk grote oplage verspreid. Normaal heeft het blad een oplage die rond de dertigduizend schommelt. Het jongste nummer wordt ook verspreid in alle brievenbussen van Halle-Vilvoorde, goed voor ruim 230 000 extra nummers.

Aanleiding voor dit initiatief is uiteraard de politieke toestand. In de onderhandelingen over de voorstellen van Di Rupo dreigen de zes faciliteitengemeenten rond Brussel als pasmunt te worden gebruikt. Dat is onaanvaardbaar en daarom wil het KdR zijn beschouwingen daarover zo ruim mogelijk verspreiden.

Belgian Army
Ontslagnemend minister van Defensie Pieter De Crem is niet van plan te morrelen aan de taalexamens of de taalwetgeving bij het leger, om zo het aantal Franstalige kandidaat-generaals op te krikken. Enkel een aanpassing om het Engels op te nemen in de taalvoorwaarden van de generaals wil hij overwegen, want dat is ‘de militaire taal van de toekomst’.

Almachtige PS
Dat de Waalse ambtenarij vooral door PS-lui wordt geleid, is geen cliché. De Waalse ambtenarenorganisatie Gerfa maakte een gewogen gemiddelde van de belangrijkste functies om de macht van de Waalse partijen te kunnen berekenen. De PS heeft 58 % van de functies maar 62,2 % van de macht. Op twee volgt de kleine partij cdH met een verhouding van 29,2 % en 24,4 %. MR volgt met 12,3 % en 9,9 %. Ecolo is hekkensluiter met 1,5 en 1,1 %. (Trends, 9 juni)

Rattachement
De Luikse prof Jules Gazon trekt duidelijk de rattachistische kaart in een reflexienota (Le Soir, 12 aug.) waarin hij aantoont dat een onafhankelijk Wallonië financieel niet kan overleven. Reden te meer dus om de blik op Parijs te richten. Want Wallonië zou sterk verarmen en een 'unie' met Frankrijk is de enige oplossing die soelaas kan brengen.

Dure vogels
Het democratisch experiment van David van Reybrouck en andere BV’s, het zogenaamde G1000, wordt geen goedkoop verhaal. Ondanks de ruime steun van Humo, Proximus en Mobistar. In een twitterbericht op 12 augustus laat Van Reybrouck weten dat de kost op ca. € 465 wordt begroot. Per deelnemer. Voor ‘tolken, onderzoeksbureau, drukwerk, zaalhuur, catering …’

Geld en nog eens geld
Waar het voor mensen als Olivier Maingain om gaat, en voor diegenen die achter de hoek staan te glimlachen, is geld en niks dan geld, stelt Johan Van Overtveldt (Trends, 30 juni). ‘Vandaag ontvangt Franstalig België jaarlijks  ergens tussen 6 en 10 miljard euro uit Vlaanderen. Eender welke wijziging aan de situatie zal inhouden dat die transfers ofwel onmiddellijk worden bijgestuurd, ofwel transparanter worden zodat ze stilaan kunnen worden afgebouwd. Die evolutie willen de Franstaligen met alle mogelijke middelen tegenhouden. En als daarvoor een Maingain het podium op moet om De Wever op de meest grove en leugenachtige manier aan de schandpaal te nagelen, dan moet dat maar. Alle middelen zijn goed om het status-quo te houden.’

Portugal achterna
Ook Wim Van de Velden van De Tijd ziet weinig lichtpunten in de huidige politieke situatie. Daags voor de nationale feestdag maakte hij volgende analyse. ‘Als op basis van de nota-Di Rupo – met hier en daar wat punten en komma’s
gewijzigd – een nieuwe regering wordt gevormd, dreigt dat een slag in het water te worden. Want Di Rupo heeft ervoor gekozen de putten te dempen door nieuwe belastingen aan te boren. Daarmee zal hij België niet redden. Integendeel, met Di Rupo I dreigen we met België Portugal achterna te gaan. Daar werd een centrum-rechtse regering op de been gebracht die bespaarde door vooral de belastingen te verhogen, en een heuse vermogensbelasting invoerde. Waarna de financiële markten Portugal tot ‘rommel’ degradeerden en het land meer dan ooit aan het infuus van Europa hangt.’

Welkom Walen
Als België uiteenvalt, zijn de Walen alvast welkom bij Marine Le Pen. De voorzitster van het Front National heeft verklaard dat de hypothese van ‘België barst’ en een onafhankelijk Vlaanderen steeds reëler wordt. Als het zover komt, vindt Le Pen dat Fransen en Walen zich dan moeten uitspreken in een referendum over een eventuele aanhechting van Wallonië bij Frankrijk. Le Pen is voorstander en vindt dat wegens de historische banden de republiek Frankrijk vereerd moet zijn Wallonië in haar schoot op te nemen.

Dwars door Linkebeek
De Vlaamse Volksbeweging, TAK en Haviko organiseren een nationale betoging in faciliteiten-gemeente Linkebeek. Op zondag 18 september hopen zij veel volk op de been te brengen om een duidelijk signaal te geven aan de onderhandelaars dat Vlaanderen niet wenst te marchanderen over BHV, De Zes of de taalgrens; dat het communautaire gesjoemel moet ophouden. Alle praktische gegevens over ‘Dwars door Linkebeek’ staan op www.dwarsdoor.be.

De redactieploeg van Doorbraak bestaat uit een grote groep redacteuren. Standpunten en andere artikelen kunnen verschijnen als "De Redactie". Uiteraard betekent dit niet dat al onze redacteuren per definitie aan deze standpunten gebonden zijn.

Commentaren en reacties