Links-radicale politicus gooit kritische journalist buiten
Griekenland - Duitsland
Sommige Griekse politici zijn het blijkbaar niet gewoon dat Duitse journalisten kritische vragen stellen en blijven boren. Alexis Tsipras, boegbeeld en goudhaantje van de links-radicale oppositiepartij Syriza, ergerde zich tijdens een interview zodanig over Michael Martens dat hij na zeven minuten de correspondent van de Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) de deur wees.
Aangeboden door de abonnees van Doorbraak
Dit gratis artikel wordt u aangeboden door onze betalende abonnees. Als abonnee kan u ook alle plus-artikelen lezen. Doorbreek de bubbel vanaf €4.99/maand.
Ik neem ook een abonnementAvgi (‘Morgenrood’), de partijkrant van Syriza, schreef op 21 juli dat de correspondent van de FAZ zich als een ‘proconsul’ gebaarde, net zoals de Trojka die in de bureaus van de Griekse regering rondwaart (Trojka: de afgevaardigden van de Europese Commissie, de Europese Centrale Bank en het Internationaal Monetair Fonds). De FAZ besloot het transcriptvan het interview met Tsipras woordgetrouw te publiceren. Daarop schreef de woordvoerster van Syriza aan de krant dat de interviewer de ‘grenzen van het journalistieke arbeidsethos ver overschreden had’ en zich van ‘geruchten, uitspraken en ongecontroleerd overgenomen informaties’ bediend had. Maar was dat wel zo?
Vierde Rijk
Wat waren nu de vragen waarmee Martens zich de woede van Tsipras op de hals haalde? Wat waren de ‘geruchten’ waarop de journalist zijn vragen baseerde? Martens vroeg de Griekse oppositiepoliticus bijvoorbeeld wat hij ervan vond dat mensen van zijn partij het hadden over het ‘Vierde Rijk’ dat Griekenland wil domineren, of dat ze de Griekse premier Samaras vergeleken met Vidkun Quisling (de Noorse premier die tijdens de Tweede Wereldoorlog collaboreerde met de nazi-bezetter). Tsipras ontkende dit en zei zelfs dat alleen de Griekse nationalisten zich aan zo’n vergelijkingen bezondigden. Maar de bewijzen lagen Martens voor. Avgi had bijvoorbeeld een karikatuur geplaatst waarop Merkel een telefoongesprek met Hitler in de hel voerde om hem advies te vragen en zijn instructies op te volgen. De partijkrant noemde Wolfgang Schäuble, de Duitse minister van Financiën, een ‘Gauleiter’ (een gouverneur in het Derde Rijk). Ondertussen begon Tsipras zich, bewust van zijn leugenachtige ontkenningen, ongemakkelijk te voelen. Het hek was van de dam toen Martens hem confronteerde met de volgende uitspraak die hij in juni 2012 over de regeringspartijen had gedaan: ‘Pasok en Nea Demokratia hebben de Griekse vlag beledigd en overgeleverd aan Angela Merkel.’ Met de bewering dat hij zich die uitspraak niet kon herinneren brak de geïrriteerde Tsipras het interview af. Daarna zei hij nog aan Martens dat hij die uitspraak nooit had gedaan en beklaagde hij zich over ‘boosaardige vragen’. Martens zelf baseerde zich op een video-opname van een partijpolitieke meeting en van een verklaring die achteraf in Avgi verschenen was.
De publicatie van het transcript in de FAZ kwam er pas nadat Syriza de gezaghebbende Duitse krant in een kwaad daglicht stelde.
<Vindt u dit artikel informatief? Misschien is het dan ook een goed idee om ons te steunen. Klik hier.>
Categorieën |
---|
Dirk Rochtus (1961) is hoofddocent internationale politiek en Duitse geschiedenis aan de KU Leuven/Campus Antwerpen. Hij is voorzitter van het Archief en Documentatiecentrum voor het Vlaams-nationalisme (ADVN). Zijn onderzoek gaat vooral over Duitsland, Turkije, en vraagstukken van nationalisme.
Vandaag is het precies een kwarteeuw geleden dat Merkel in een historisch opiniestuk afrekende met Helmut Kohl en zo de macht binnen de CDU greep.
Amerikakenners Roan Asselman en David Neyskens bespreken de actualiteit aan de overkant van de oceaan.