JavaScript is required for this website to work.
Binnenland

Maakt De Wever zijn uitspraken waar?

Senaat versus staatsveiligheid versus dotaties aan politieke partijen

Pieter Bauwens16/11/2015Leestijd 2 minuten

Bart De Wever wil de Senaat afschaffen (nog maar eens), maar maakt N-VA dat hard in de nieuwe begroting?

Aangeboden door de abonnees van Doorbraak

Dit gratis artikel wordt u aangeboden door onze betalende abonnees. Als abonnee kan u ook alle plus-artikelen lezen. Doorbreek de bubbel vanaf €4.99/maand.

Ik neem ook een abonnement

‘Schaf de Senaat af en investeer dat budget in Staatsveiligheid’ dat is de reactie van Bart De Wever op de aanslagen in Parijs in Gazet van Antwerpen (16 november 2015). Gelijk heeft hij. En zijn partij kan dat onmiddellijk waarmaken. Op 13 november 2015, de dag van de Parijse aanslagen, diende de regering (waarin de N-VA de grootste partij is) een ontwerpbegroting in bij het parlement. In die ontwerpbegroting kan u heel wat tabellen vinden en vergelijken. Wij deden dat even voor u (en voor Bart De Wever)

Senaat

De Senaat wordt helemaal niét afgeschaft, die krijgt in de ontwerpbegroting een dotatie van 53 miljoen euro (p. 193). Er is bijvoorbeeld geld genoeg voor een receptie voor Charles Aznavour. Even zoeken levert op dat het Bestuur van de veiligheid van de staat – zeg maar de Staatsveiligheid – alles samen 42 miljoen euro krijgt (p. 256). De Senaat heeft dus goed 11 miljoen euro meer om… euh … om wat te doen eigenlijk?

Als u zich afvraagt waarom de Senaat nog bestaat? Dit is België, een land waar ‘Evenwichten’ met een hoofdletter en in het meervoud wordt geschreven. En waar die Evenwichten een grendel zijn, wat verandering zo goed als onmogelijk maakt, en dus ook het afschaffen van de Senaat. Resultaat van het jongste compromis: er is een Senaat al weet niemand nog wat die eigenlijk moet/kan/wil doen (zodat voorstanders kunnen zeggen: ‘wij hebben de Senaat gered’ en tegenstanders: ‘wij hebben de Senaat uitgekleed’). Een Belgisch compromis: iedereen wint, iedereen verliest. Kostprijs van het compromis: 53 miljoen euro per jaar. De tactiek van de tegenstanders is nu, de zinloosheid van de Senaat bewijzen. Dat lukt aardig, voorlopig evenwel zonder gevolg.

Als we eerlijk willen zijn, moeten we toegeven dat er ook budgetten zijn voor de veiligheid van de staat, bovenop die van de Staatsveiligheid. Bij de begroting van de kanselarij is er afdeling 34 ‘Belgisch centrum voor Cyberveiligheid’. Die extra veiligheid krijgt elk jaar drie miljoen euro, waarvan 713.000 euro voor personeel. Hoeveel voltijdse equivalenten zouden dat zijn? 

Defensie

Van de verhoging van de budgetten voor Defensie is ook niet veel te merken in de ontwerpbegroting, afwachten dus wat de amendementen zullen zijn bij de parlementaire bespreking van de begroting. Maar in de huidige tabellen daalt het totaalbudget van Landsverdediging (p. 379), net zoals de begrote uitgaven voor inzet in het buitenland (pp. 374-5). Als er dus extra geld komt voor Landsverdediging, is de vraag waar men dat geld moet vinden.

Partijen

Als politici op zoek gaan naar extra middelen kunnen ze misschien eens in eigen zak kijken. Het is toch opvallend: onder de weinige stijgende budgetten zien we er een onder ‘afdeling 32 nr 4’ (p. 194): ‘dotaties aan de politieke partijen’. Is dit niet de regering die ons ervan wil overtuigen dat iedereen zijn bijdrage moet leveren aan het saneren van de overheidsfinanciën? De politieke partijen krijgen in 2016 een dotatie van 29 miljoen euro. Iets meer dan de helft van wat de staatsveiligheid krijgt én meer dan vorig jaar. Het is op zijn minst niet netjes, een indexsprong, een crisisbijdrage of solidaritetsvermindering … er is nog wel een en ander mogelijk dames en heren politici. Of kom achteraf niet klagen over de ‘zakkenvullers-reacties’ op de sociale media.

Na de uitspraken van Bart De Wever is het nu wachten op de initiatieven die de N-VA, en bij uitbreiding de regering zal nemen om die krasse taal waar te maken. Je kan als voorzitter van de grootste regeringspartij niet iets anders beweren in de media, dan wat de regering doet. Toch? 

Foto (c) Reporters 

Pieter Bauwens is sinds 2010 hoofdredacteur van Doorbraak. Journalistiek heeft hij oog voor communautaire politiek, Vlaamse beweging, vervolgde christenen en religie.

Commentaren en reacties