fbpx


Buitenland
CPAC

Goede beurt Marion Maréchal-Le Pen bij Amerikaanse conservatieven
CPAC (Conservative Political Action Conference), de jaarlijkse hoogmis van Conservatief Amerika is opnieuw aan start gegaan in de staat Maryland, op een steenworp van Washington DC.

De eerste ochtend had direct een verrassing in petto, Marion Maréchal-Le Pen. Kleindochter van Jean-Marie en nichtje van Marine Le Pen. Veel Amerikaanse conservatieven verslikten zich in hun koffie toen bekend werd dat Maréchal-Le Pen hier kwam spreken. Er was veel kritiek en Matt Schlapp, de voorzitter van de organiserende American Conservative Union, moest de uitnodiging komen verdedigen op Foxnews. Want het is niet enkel grootvader Le Pen die moeilijk ligt bij vele Republikeinen, ook tante Marine Le Pen wordt gezien als een socialiste en is niet welkom. Schlapp noemde Marion een klassiek-liberaal en zeer welkom..

De parlementaire groep in het Europees Parlement (ENF) waartoe het Front National – net als het Vlaams Belang en Geert Wilders’ PVV – behoort, had hier vorig jaar een stand en ook Gerolf Annemans heeft CPAC al bezocht als deelnemer. Maar een toespraak in de grote congresruimte is toch nog iets helemaal anders. Wilders, die toch bekend is in de VS, is die eer nooit te beurt gevallen. De enige Europese politici die hier de afgelopen jaren belangrijke toespraken mochten houden waren Daniel Hannan (Britse Conservatieven) en Nigel Farage van UKIP. Farage geeft zelf de belangrijke slottoespraak op vrijdag, maar Farage is bekend in de VS én bovendien een persoonlijke vriend van de president.

Maar waarom komt Marion naar deze Amerikaanse conservatieve hoogmis? Op haar website is er al een jaar geen activiteit meer te zien en zelf kondigde ze nog afgelopen maand mei haar (tijdelijk) afscheid aan van de politiek. Ook Franse journalisten, die na de aankondiging halsoverkop naar hier vlogen om de toespraak te volgen, begrijpen niet goed wat ze hier komt doen.

Marion wordt in sommige (Europese) conservatieve kringen al langer genoemd als ‘de Franse hoop’. In tegenstelling tot haar tante zou ze er andere economische ideeën op nahouden, naast sociaal-conservatieve ideeën over het traditionele huwelijk en abortus. Ook is ze sterk tegen illegale immigratie, wat wel nauw aansluit bij Republikeinse standpunten. Verder zou ze persoonlijk dicht bij haar grootvader staan. De vraag is of ze het ook het juk van zijn uitspraken over de Holocaust in het verleden van zich af kan gooien. Het lijkt me wel evident dat een kleindochter niet verantwoordelijk is voor de uitspraken van haar grootvader.

Wat zei Le Pen?

Maréchal-Le Pen begon met de herinnering aan de Franse steun voor de Amerikaanse onafhankelijkheid. Met haar Engels met een sterk Frans accent vatte ze direct de koe bij de horens, Frankrijk is na 1500 jaar onafhankelijkheid verwikkeld in een nieuw gevecht voor zijn onafhankelijkheid. Frankrijk heeft volgens Le Pen geen vrijheid meer. Ze verwees daarbij naar de Europese Unie die 80% van de wetgeving in Frankrijk bepaalt. Toen de term ‘Europese Unie’ viel, kwam er spontaan boegeroep vanuit de zaal.

Le Pen ging verder en zei dat ‘America First’ logisch is voor de Verenigde Staten, net zoals ‘Britain First’ voor het Verenigd Koninkrijk of ‘France First’ voor Frankrijk. Ze kreeg applaus vanuit de zaal, verder vond ze dat Frankrijk terug eigen verantwoordelijkheid moest nemen, voor militaire en diplomatieke beslissingen, complementair met de Verenigde Staten. Een vleugje economisch nationalisme is haar niet vreemd.

Ze haalde stevig uit naar de islamisering van Frankrijk wat volgens haar begeleid wordt door de schaamte die wordt opgedrongen door politieke correctheid. Na 40 jaar massa-immigratie verwordt Frankrijk van de oudste dochter van de katholieke kerk tot het kleine nichtje van de islam.

Ook hield ze een sterk pleidooi hield voor het traditionele gezin, met een vader en een moeder. Waarbij ze uithaalde naar het volgens haar doorgeschoten individualisme. Hiermee scoorde ze toch punten bij de sociaal-conservatieve flank van de conservatieve beweging.

Ze grijpt brexit en de verkiezing van Trump aan om op te roepen om verder te bouwen aan een conservatieve beweging aan beide kanten van de Atlantische Oceaan.

Geen politieke comeback

Haar toespraak hier in de VS, die hoewel goed gevolgd door de Franse media, betekent niet dat Marion plannen heeft om direct terug te keren naar de Franse politiek. Het lijkt er eerder op dat ze in de luwte wenst verder te werken, ze heeft een politieke managementschool opgericht. Maar het feit dat ze hier is, samen met een klein leger Franse journalisten, toont zeker aan dat ze politiek niet dood is in Frankrijk.

Maar het lijkt er nog niet op dat ze direct overweegt terug te keren naar het publieke forum. Alle vragen voor interviews met binnenlandse of buitenlandse media werden officieel afgewimpeld. In een informeel persoonlijk gesprek deelde ze aan Doorbraak mee geen gooi te doen naar een Europees zitje volgend jaar.

Aangeboden door de Vrienden van Doorbraak


steun doorbraak

Dit artikel, cartoon of podcast wordt u aangeboden door de Vrienden van Doorbraak

Door een jaarlijkse of maandelijkse bijdragen financieren de Vrienden van Doorbraak de publicatie van de gratis toegankelijke artikels, podcasts, cartoons of video-uitzendingen op doorbraak.be. Onze vrienden krijgen ook korting in de Doorbraak winkel en exclusieve uitnodigingen.

Hartelijk dank voor uw steun als Vriend van Doorbraak.

David Neyskens

David Neyskens is bestuurder van de denkank Libera! en volgt voor Doorbraak de Verenigde Staten op de voet.

Dit artikel delen


Als abonnee kan u dit artikel gratis verspreiden via sociale media en doorsturen naar uw vrienden. Zij zullen dit artikel volledig kunnen lezen zonder abonnee te zijn of zonder een (proef)abonnement te nemen. Zij krijgen bij het lezen de vermelding dat dit artikel door u wordt aangeboden. Als u dit via email doorstuurt, wordt het emailadres van uw vriend niet genoteerd in de databank.

Commentaren en reacties


Reageren op een artikel? Graag, maar hou het netjes, blijf bij het onderwerp van het artikel en blijf niet eindeloos reageren.  Dit is geen plaats voor scheldpartijen en eindeloze discussies. Niet meer dan 10 reacties per dag per persoon en niet meer dan 3 per artikel graag.  Kijk vooraf even op onze Spelregels en technische problemen
Reacties - klik hier
Als ingelogde bezoeker kan u hier de reacties lezen en deelnemen aan het debat.
Reacties - klik hier
Als ingelogde bezoeker kan u hier de reacties lezen en deelnemen aan het debat.