Binnenland

Monarchie in een natie

Losse gedachte

In het vermakelijke televisiedebat tussen onze chef-politiek en Groen volksvertegenwoordiger Kristof Calvo werd opgemerkt dat de Blijde Intrede van ons vorstenpaar in Antwerpen niet meteen de grote massa aantrok. Het argument van Peter De Roover werd niet echt opgemerkt en zijn discussiepartner had het vooral over de grijns van Bart De Wever. Maar De Roover heeft wel degelijk een punt wanneer de monarchie, en dat wordt toch vaak aangebracht als argument, het symbool zou moeten zijn van de verbondenheid in ons land. Wel indien dit zo is en de opkomst bij de Blijde Intredes is daarbij een graadmeter, dan heeft ons land een probleem. En ja, ik kan vergelijken.

Het toeval wilde dat ik in Norwich (Norfolk) was op het moment dat de Britse koningin een bibliotheek kwam openen. Curieuzeneuzig  als ik ben, nam ik even poolshoogte van het evenement. Ik vatte post aan het Normandische kasteel in de stad, die qua inwonersaantal lijkt op Brugge en een historische band heeft met onze Lage Landen. Ik leek zowat de enige met zo’n plan, want op het moment dat de blinkende wagen met koninklijk vaandel me passeerde, bedacht ik dat ‘het hier ook niet veel soeps’ was.

Ietwat teleurgesteld wandelde ik verder het centrum in en was zinnens om toch even langs te gaan langs die nieuwe bieb. Het vet in de soep was daar geconcentreerd. Ik betrad langs een zijstraat het nieuwe aangelegde plein voor ‘The Forum’ (zo heet het gebouw) en trof daar een uitzinnige mensenmassa en dat dan nog begot op een werkdag! Ik sloeg enkele praatjes (vanuit die curieuzeneus) met omstaanders en kon vaststellen dat het een voor een Vlaming onbekend fenomeen betrof. Het was alleen maar te vergelijken met de oranjegekte van onze noorderburen. De koningin kon ik door het gejuich horen naderen, een commentatorstem beschreef intussen voor het hele plein de dagplanning en de kledij van het koninklijke paar en toen werd vermeld dat de gele jurk met witte bolletjes speciaal werd gedragen voor Norwich (bijnaam: de kanaries) klonk er luid applaus. Bevreemdend, onwezenlijk en eigenlijk wel amusant.

Ons koningshuis heeft nog een hele weg af te leggen om op deze wijze de natie te begeesteren. Blits en trendy zijn geen noodzakelijkheden om dat te bereiken. Ik denk niet dat je de Windsors meteen van opperste hipheid kunt beschuldigen. Neen, misschien een grondig natiegevoel zou al een hele eind helpen. Maar daar heb je eerst een natie voor nodig. 

<Vindt u dit artikel informatief? Misschien is het dan ook een goed idee om ons te steunen. Klik hier.>

Harry De Paepe

steun doorbraak

Wil u graag meer lezen van Harry De Paepe?

Doorbraak is een onafhankelijk medium zonder subsidies. We kunnen dit enkel doen dankzij uw financiële steun. Uw steun geeft onze auteurs de motivatie om meer en regelmatiger te schrijven. Steun ons met een kleine bijdrage of word vandaag nog Vriend van Doorbraak.

Ik help Doorbraak groeien.

Dit artikel delen of afdrukken
Commentaren en reacties


Kijk vooraf even op onze Spelregels en technische problemen
Reacties - klik hier
Als ingelogde bezoeker kan u hier de reacties lezen en deelnemen aan het debat.
Doorbraak.be is een uitgave van vzw Stem in het Kapittel i.s.m. Perruptio cvba Hoofdredacteur: Pieter Bauwens Webbeheer: Dirk Laeremans
// geen premium