JavaScript is required for this website to work.
Politiek

Het doel heiligt de middelen

België Bananenrepubliek

Jasmijn Walldorf22/4/2019Leestijd 3 minuten
in het bananenkoninkrijk België…

in het bananenkoninkrijk België…

foto © Reporters

Als de politiek in België iets aantoont, dan wel dat spieken loont, en dat je niets moet kunnen om politiek succesvol te zijn.

Aangeboden door de abonnees van Doorbraak

Dit gratis artikel wordt u aangeboden door onze betalende abonnees. Als abonnee kan u ook alle plus-artikelen lezen. Doorbreek de bubbel vanaf €4.99/maand.

Ik neem ook een abonnement

Grote smurfin Rutten laat de tranen de vrije loop, niet omdat de peilingen van de Open VLD sneller dalen dan Niagara Falls, maar omdat de N-VA haar programma kopieert. Geen groot nieuws, de weversgilde deed deze eeuw niets anders dan overschrijven, spieken en plagiëren. Freya Van den Bossche werd ooit beschuldigd dat ze haar thesis niet zelf maakte, maar dat is klein bier tegenover de N-VA die het volledige examen, incluis de thesis, spiekte.

In 2014 schreven ze het programma van Lijst Dedecker bijna letterlijk over, plagieerde ze de slogan ‘change’ van Obama en stalen ze het V-teken van Churchill. Later volgde ‘de helfie’, de duwende hand, wat dan weer een kopie was van de campagne van de Indische politieke partij INC. Voor de video van de helfie leenden ze zelfs het script van de Indiërs. Intussen imiteerde Theo Francken het twittergedrag van Trump en Ben Weyts de hypocrisie van Moeder Theresa en het geblaat van Brigitte Bardot.

Vandaag spieken ze voor hun programma bij de Open VLD en lanceren ze de campagne ‘Voor Vlaanderen, voor Vooruitgang’.  De Partij voor Vlaanderen en Vooruitgang, de PVV dus. Het is stilaan duidelijk, het enige wat origineel is aan de N-VA is hun kopieermachine. Hoewel, hun windhoosgehalte is anders ook vrij uniek. De weversgilde verandert sneller van mening dan journalisten de kranten kunnen drukken: voor separatisme/voor confederalisme, voor kilometerheffing/tegen kilometerheffing, voor Marrakesh-pact/tegen Marrakesh-pact, tegen Dedecker/voor Dedecker, tegen socialisten/omhelzing van socialisten, tegen cordon sanitair/voor cordon sanitair…

Op witte donderdag stelde N-VA een kopie van hun sociaal –economisch programma van 2014 aan de kiezers van 2019 voor. Stem voor ons: het is niet gelukt de laatste vijf jaar, maar de komende vijf jaar zal het ons wel lukken. Wishfull thinking om onbekwaamheid te verbergen en daar zijn 8 miljard redenen voor.

De Wizard of Oz

Jeune Premier Calvo is dan weer woedend want Jan Jambon wil zijn job van premier afpakken. Calvo doet me denken aan acteur/komiek Volodymyr Zelensky. Geen politieke bestuurservaring: nog nooit bestuurd op lokaal niveau, nooit bestuurd op provinciaal niveau, nooit bestuurd op regionaal niveau, nooit bestuurd op federaal niveau, tja hij heeft zelfs nog nooit een auto bestuurd. Toch wil hij premier worden van dit land en de wereld van een armageddon behoeden. Niet de 1,2 miljard Indiërs of 1,3 miljard Chinezen zullen de wereld redden van een klimaatramp, maar de 11 miljoen Belgen op een morzel grond aan de Noordzee worden de groene deus ex machina.

Een bende Beotiërs onder leiding van kloekhen Almaci en vogelverschrikker Calvo worden onze helden, het lijkt wel de Wizard of Oz. Een sprookje met achter het gordijn een groene Oz die de jackpotten van duurzame oligarchen beheert. Duizenden adepten tekenen voor een toekomst van nieuwe zakkenvullers, ‘Sign for my wallet. Voor die betere toekomst moeten we minder vliegen, minder autorijden en op vleesloos dieet. Trouwens dat veganistisch dieet van Almaci lijkt mij niet echt te werken. Meryam, als je ooit nog eens je tenen wil zien stel ik het vleesrijk dieet van Bart De Wever voor.  Meer details op het schoon verdiep, Grote Markt Antwerpen.

Iedereen gelijk voor de wet

Politici leven in een andere wereld en volgens andere wetten. Plagiaat, spieken, overschrijven mag, je wint er zelfs verkiezingen mee. Voor elk bord langs de weg is er een vergunning nodig, politici mogen borden plaatsen zonder vergunning. Politici mogen beloven en liegen, na de verkiezing komt de spons van de goddelijke vergeving. Onze reclamefolders mogen niet in brievenbussen met sticker ‘ geen reclame’, de reclame van politici mag wel in die bussen. Als ze de wet overtreden dan moeten hun vrienden uit het parlement beslissen of hun onschendbaarheid wordt opgegeven. Mogen mijn vriendinnen van de kookklas dan over mijn wetsovertredingen beslissen? Iedereen gelijk voor de wet. Iedereen betekent: elke inwoner van België tenzij hij of zij politicus is.

België is een bananenrepubliek die mij steeds vaker ergert en boos maakt. Lang was ik een stilzwijgend politiek observator, maar nu grijp ik naar de pen. Vrijgevochten schrijfster van opiniestukken met scherpe satirische inslag.

Commentaren en reacties