Nederlandse premier Mark Rutte: ‘Pleur op’
Een verslag van Prinsjesdag.
Aangeboden door de abonnees van Doorbraak
Dit gratis artikel wordt u aangeboden door onze betalende abonnees. Als abonnee kan u ook alle plus-artikelen lezen. Doorbreek de bubbel vanaf €4.99/maand.
Ik neem ook een abonnementHet meest interessante van Prinsjesdag was de Glazen Koets waarin koning Willem-Alexander en koningin Maxima van het paleis Noordeinde in Den Haag naar de Ridderzaal vervoerd werden. De Gouden Koets die normaal gebruikt wordt, moet de komende jaren gerestaureerd worden. Geschat wordt dat deze restauratie zeven jaar gaat duren. De kosten worden op 1,2 miljoen euro geschat. Kennelijk was het rijtuig erg krakkemikkig. Gelukkig was de Glazen Koets beschikbaar. De Glazen Koets stamt nog uit het Koninkrijk der Verenigde Nederlanden. De Brusselse rijtuigbouwer Pierre Simons bouwde haar voor Koning Willem I. Nadat opstandige Belgen het rijtuig in 1830 geconfisqueerd hadden kon ze in 1839 gelukkig worden vrijgekocht. Jaren werd ze op Prinsjesdag gebruikt tot de door Amsterdam in 1898 aan Koningin Wilhelmina geschonken Gouden Koets vanaf 1903 haar plaats ging innemen. Een paar dagen voor Prinsjesdag mochten Willem-Alexander en Maxima oefenen met de Glazen Koets. Er kon niets misgaan.
‘Nederland heeft de laatste jaren weer vaste grond onder de voeten gekregen. De financieel-economische crisis ligt achter ons. Wij leven in een welvarend en aantrekkelijk land, ook in vergelijking met andere landen, en beschikken over goede voorzieningen, een goede infrastructuur en een sterke rechtsstaat. We hebben heel veel om trots op te zijn en op verder te bouwen,’ begon Willem-Alexander zijn troonrede. Veel nieuws bevatte de rede niet. Het gaat economisch weer wat beter, maar we weten niet hoe we de ontstane tweedeling kunnen aanpakken waren de thema’s.
Ook de door het kabinet ingediende miljoenennota bevatte weinig nieuws. Zoals van een afscheidnemend kabinet te verwachten valt – in maart 2017 zijn er verkiezingen – werden vele douceurtjes uitgedeeld. Het is tijd voor het ‘zoet’ na de jaren van het ‘zuur’. Tachtig procent van de mensen gaat er volgend jaar financieel iets op vooruit. Maar dat was allemaal al bekend want volgens de beste Haagse tradities lekte de miljoenennota de laatste weken, ondanks het nadrukkelijke embargo, stukje voor beetje uit.
De algemene beschouwingen in de Tweede Kamer, het debat over de miljoenennota, ging over waarden en normen. Wat zijn die specifieke Nederlandse waarden en normen waaraan nieuwkomers in dit land zich onherroepelijk zouden moeten houden? Wat zijn de Nederlandse kernwaarden? En, hoe kunnen we de verdere tweedeling van de maatschappij voorkomen? De Kamer had er geen antwoord op. Iedere partij bleek zo haar eigen ideeën te hebben en dat is weinig verwonderlijk. Eendrachtig keerde men zich tegen premier Mark Rutte die, in een televisieprogramma over pro-Erdogan-demonstranten die een NOS-verslaggever het werken onmogelijk hadden gemaakt, ‘Pleur op’ had gezegd. ‘Een premier onwaardig,’ zei coalitiegenoot Samson (PvdA). Met moeite bleef Rutte overeind.
‘Bruggen bouwen’ was het motto van dit kabinet. Door alle partijen werd geconstateerd dat de tweedeling in de maatschappij, door welke oorzaken dan ook, alleen maar is toegenomen. Samen met de bezuinigingen van de laatste jaren heeft het de populariteit van deze regering geen goed gedaan. 5,3 is het rapportcijfer dat het kabinet onlangs van de Nederlanders kreeg.
Natuurlijk kwamen in het Kamerdebat ook de ‘zorg’ en de hoogte van het eigen risico aan de orde. De decentralisatie van een deel van de zorg van de rijksoverheid naar de gemeenten is nog steeds niet zonder problemen gerealiseerd. In Nederland moet iedereen een ziektekostenverzekering afsluiten, maar daarboven moeten de eerste 385 euro aan ziektekosten zelf betaald worden. De weerstand wordt hoe langer hoe groter.
De komende verkiezingen beheersten het debat. De economie en de werkgelegenheid, de nieuwkomers en de tweedeling van de Nederlandse maatschappij zullen naast veiligheid, onderwijs en zorg het politieke debat in de nabije toekomst gaan overheersen.
Tot beste debater werd Halbe Zijlstra, de fractievoorzitter van de VVD, uitgeroepen. Wellicht is het voor hem een opstapje naar het ministerschap.
Foto: (c) Reporters
De Nederlandse publicist Henk Jurgens (1942) is politicoloog (UvA). Hij schrijft regelmatig in Doorbraak over Nederland en de Nederlandse politiek.
Jan Renkema probeert de ‘Nederlander’ is een beperkt aantal pagina’s te doorgronden.
Yukio Mishima wijdde zijn schrijversleven aan het in ere houden van Japanse tradities tegen de amerikanisering van het land in. Hij vond zichzelf daarin mislukt en trok daaruit de uiterste conclusie.