Niet geheel onbesproken Paul Van Tigchelt nieuwe minister van Justitie
Nieuwe justitieminister Paul Van Tichglet legt de eed af bij de koning.
foto © Belga
De niet geheel onbesproken Paul van Tigchelt is de nieuwe minister van Justitie. Eerder was hij betrokken bij de zaak Koekelberg.
Aangeboden door de abonnees van Doorbraak
Dit gratis artikel wordt u aangeboden door onze betalende abonnees. Als abonnee kan u ook alle plus-artikelen lezen. Doorbreek de bubbel vanaf €4.99/maand.
Ik neem ook een abonnementPaul van Tigchelt (50) volgt Vincent Van Quickenborne (Open Vld) op en wordt dus de nieuwe minister van Justitie. Daarmee is de regering terug voltallig, al blijken er binnen Open Vld nieuwe wonden te zijn geslagen door het opzijschuiven van de kandidatuur van oud-voorzitster Gwendolyn Rutten. Belangrijker: wie is Paul Van Tigchelt?
OCAD
Van Tigchelt was adjunct-kabinetschef voor Justitie en veiligheid van Van Quickenborne. Hij werd door de Open Vld excellentie weggeplukt bij Ocad, het coördinatieorgaan voor de dreigingsanalyse. Daar was hij directeur sinds januari 2016, net voor de aanslagen in Maalbeek en Zaventem. Hij stond bekend als iemand die vooral de dreiging vanuit extreem-rechtse middens als prioritair beschouwde.
Zaak Koekelberg
Van Tigchelt had ook al een politiek leven voor zijn functie op het kabinet van Van Quickenborne. Tot 2008 was hij woordvoerder en adjunct-kabinetschef bij toenmalig minister van Binnenlandse Zaken Patrick Dewael (Open Vld).
Van Tigchelt nam in september 2008 ontslag omdat hij in opspraak was gekomen in een uitloper van de zaak Koekelberg rond onregelmatige benoemingen bij de politie. Hij was één van de kabinetsmedewerkers die was tussengekomen bij de benoeming bij de Algemene Inspectie van oud-kabinetsmedewerkster Christa Debeck, een kandidate die door de benoemingscommissie als ongeschikt werd beschouwd.
Onvrede bij Gwendolyn Rutten
De keuze voor Van Tigchelt heeft kwaad bloed gezet bij voormalig Open Vld voorzitster Gwendolyn Rutten. Zij werd genoemd als mogelijke opvolger van Van Quickenborne maar vist nu dus achter het net. Op Facebook kondigt ze aan dat ze stopt met de nationale politiek. ‘De voorbije dagen werd duidelijk dat de huidige partijtop geen rol van betekenis meer voor mij ziet weggelegd. Het zij zo, dat is het lot van elke politicus. De ‘weinig respectvolle’ manier waarop dat gebeurde, draagt wel bij aan mijn beslissing.’
Rutten verklaart geen plaats meer te ambiëren op de federale of Vlaamse kieslijst van Open Vld. Wel wil ze actief blijven als burgemeester in Aarschot. Ondanks de teleurstelling gunt ze Van Tigchelt zijn nieuwe functie. ‘Ik wens in het bijzonder de heer Paul van Tigchelt succes bij zijn nieuwe werkzaamheden. Het departement is bij hem in goede handen.’
Categorieën |
---|
Winny Matheeussen (1973) noemt zichzelf misantroop, hondenvriend en bergzitter.
Amerikakenners Roan Asselman en David Neyskens buigen zich over de nasleep van de Amerikaanse presidentsverkiezingen.
Jack London was een veelschrijver én avonturier. Zijn omzwervingen overtuigden hem van de noodzaak van een socialistische samenleving, een idee dat hij verwerkte in zijn boeken.