fbpx


Cultuur
Middelnederlands

Nieuw voorleesboek gebaseerd op Middelnederlands toneelstuk
We merken dat Middelnederlandse verhalen steeds minder populair worden en daar willen we iets aan doen’, te beginnen bij het allerjongste publiek’, aldus de Antwerpse Hanna Scholiers en Claudia Piot uit Wommelgem.

Toegankelijk verhaal

Het voorleesboek van de twee studentes is gebaseerd op een Middelnederlands toneelstuk, Vanden winter ende vanden somer. Het boek kreeg de titel Meneertje Winter en meneertje Zomer maken ruzie en is bedoeld voor kinderen vanaf ongeveer vijf jaar. Het originele verhaal is één van de vier Abele spelen die teruggevonden zijn in het handschrift Van Hulthem (van de periode 1400).

Het stuk gaat over een ruzie tussen de winter en de zomer over wie het beste seizoen zou zijn voor de liefde. De ruzie mondt uit in een gevecht totdat de godin van de liefde, Venus, tussenbeide komt en besluit dat beide seizoenen elkaar aanvullen. Zonder elkaar zouden ze niet kunnen bestaan.

Kinderen laten kennismaken met Middelnederlands

Het tot de verbeelding sprekende verhaal adapteerden de studentes naar een voorleesboek met illustraties dat te lezen én te beluisteren is. Met het prentenboek pogen de studentes de jonge kinderen op een leuke manier kennis te laten maken met echte middeleeuwse verhalen zonder te veel focus te leggen op het didactische aspect.

‘Van Reinaert de Vos of de verhalen over koning Arthur en zijn ridders zijn al meerdere kinderversies gemaakt, terwijl er nog zoveel andere middeleeuwse verhalen zijn die ook leuk zijn voor kinderen. We hopen dat we met onze keuze voor een vrijwel onbekend verhaal deze lacune een beetje kunnen opvullen.’

De studenten zijn ook van plan om de voorleesboeken te verspreiden via bibliotheken en scholen.

Aangeboden door de Vrienden van Doorbraak


steun doorbraak

Dit artikel, cartoon of podcast wordt u aangeboden door de Vrienden van Doorbraak

Door een jaarlijkse of maandelijkse bijdragen financieren de Vrienden van Doorbraak de publicatie van de gratis toegankelijke artikels, podcasts, cartoons of video-uitzendingen op doorbraak.be. Onze vrienden krijgen ook korting in de Doorbraak winkel en exclusieve uitnodigingen.

Hartelijk dank voor uw steun als Vriend van Doorbraak.

[ARForms id=103]

Laurence Verhees

De auteur is medewerker van StampMedia.

Dit artikel delen


Als abonnee kan u dit artikel gratis verspreiden via sociale media en doorsturen naar uw vrienden. Zij zullen dit artikel volledig kunnen lezen zonder abonnee te zijn of zonder een (proef)abonnement te nemen. Zij krijgen bij het lezen de vermelding dat dit artikel door u wordt aangeboden. Als u dit via email doorstuurt, wordt het emailadres van uw vriend niet genoteerd in de databank.

Commentaren en reacties


Kijk vooraf even op onze Spelregels en technische problemen
Commentaar open
Reacties - klik hier
Als ingelogde bezoeker kan u hier de reacties lezen en deelnemen aan het debat.
Reacties - klik hier
Als ingelogde bezoeker kan u hier de reacties lezen en deelnemen aan het debat.