fbpx


Actualiteit, Buitenland
brexitpartij

Nigel Farage dreigt met nieuwe brexitpartijJawel, het is nooit saai in het land aan de overkant van het Kanaal. Terwijl de grote partijen hun congressen houden – de Liberal Democrats vorige week, Labour op dit moment en de Tory’s vanaf komende zondag – is het volop hommeles in de UK Independence Party.

Anti-islam kandidate

De partij kent alleen maar problemen sinds het EU-referendum van vorig jaar. Ze is aan haar derde voorzittersverkiezingen toe. Hoe de vorige verliepen kon u hier al eens lezen. Op dit moment is Anne Marie Waters de favoriet om Ukip te leiden. Waters profileert zich als anti-islam en leidt de Britse tak van de Pegidabeweging evenals Sharia Watch. Waters gelooft dat miljoenen Britten haar visie en kritiek steunen dat de islam ‘evil’ is. Ze vreest voor een islamisering van het land.

‘Stop uitverkoop brexit!’

Nigel Farage heeft hier duidelijk geen zin in. Volgens een zondagskrant liet hij vrienden verstaan dat hij zich met een nieuwe beweging afscheurt van UKIP als Waters het haalt. Het is een gerucht dat al sinds dit voorjaar de ronde doet. Farage en zijn eurosceptische kompanen vrezen dat er van de brexit niets terechtkomt. Samen met de belangrijke partijdonor, Arron Banks, wil Farage zich inzetten om dat te voorkomen. ‘Ukip bracht de bal aan het rollen, maar de wereld draait verder. (…) Ons land heeft een doeltreffende beweging nodig om Theresa May te verhinderen de brexit uit te verkopen‘, aldus Arron Banks in The Mail on Sunday.

Een brug te ver

Het anti-islamitische standpunt van Waters past niet in hun strategie. Nigel Farage wil immers teleurgestelde conservatieve en sociaaldemocratische kiezers aantrekken. Een figuur als Anne Marie Waters zou een brug te ver kunnen zijn voor het brede brexitelectoraat. Banks steekt zijn afkeer voor Waters niet onder stoelen of banken: ‘Als zij voorzitter wordt, dan mag ze de partij een keurige begrafenis bezorgen’. De kans is reëel dat de 19 andere Europese parlementsleden van Ukip Nigel Farage zullen volgen. Verschillende van hen uitten immers al openlijk hun bezorgdheid over de kandidatuur van Anne Marie Waters.

Aangeboden door de Vrienden van Doorbraak


steun doorbraak

Dit artikel wordt u aangeboden door de Vrienden van Doorbraak

Door een jaarlijkse of maandelijkse bijdragen financieren de Vrienden van Doorbraak de publicatie van de gratis toegankelijke artikels op doorbraak.be. Onze vrienden krijgen ook korting in de Doorbraak winkel en exclusieve uitnodigingen.

Hartelijk dank voor uw steun als Vriend van Doorbraak.

Harry De Paepe

Harry De Paepe is kenner van het Verenigd Koninkrijk en de Britse politiek.