fbpx


Binnenland

Nu caféprater, morgen maire Mayeur

Even SnelPaul Van den Boeynants is het niet kunnen worden, burgemeester van onze hoofdstad, omdat er een gerechtelijk onderzoek tegen hem liep. Hervé Brouhon slaagde daar wel in en werd in 1983 de eerste socialist op die positie. ‘Hervé Brouhon est le premier bourgmestre socialiste de Bruxelles. Il est aussi, sans doute, le premier à alimenter autant les conversations de café.’, vinden we terug in de archieven van Le Soir onder de titel ‘Hervé Brouhon, sympa ou ridicule?

De christendemocraat Michel Demaret nam over van Brouhon, na een geslaagde loopbaan als buitenwipper. Hij moest ontslag nemen wegens een gerechtelijk onderzoek voor fraude bij de toewijzing van een overheidscontrat. Dat betekende het einde van de loopbaan van Monsieur dix pourcent, die ook publiek de draak stak met de paus ‘omdat die niet weet hoe hij een condoom moet gebruiken’.

Van 1995 tot 2000 nam de heer van stand, François-Xavier de Donnéa, het roer over. Freddy Thielemans ging hem een jaartje voor en nam de twaalf jaar daarna over. Die zal herinnerd blijven als de man die tijdens een diner vernam dat paus Johannes-Paulus II was overleden en door de zaal riep: ‘Du champagne pour tout le monde en de l’eau pétillante pour monsieur Philippe Mottet’. Philippe Mottet, Frans parlementslid, verliet beledigd de zaal. Ze hebben iets met de paus, die Brusselse maires. Enfin, een plezante ket die Thielemans, die het schieten met oorlogstuig naar zijn agenten een ‘fait divers’ noemde.

Binnenkort wordt hij opgevolgd door Yvan Mayeur, nu nog OCMW-voorzitter. Momenteel vecht die een robbertje uit met Liesbeth Homans, zijn Antwerpse collega maar behorende tot de N-VA. Homans krijgt steun van Sarah Smeyers van Aalst, ook N-VA dus ongeloofwaardig. Maar ook Koen Anciaux is niet te spreken over de beschuldigingen van Mayeur (dat mensen die recht hebben op OCMW-steun vanuit Vlaanderen naar Brussel worden overgeheveld). Anciaux leidt het OCMW van Mechelen en behoort tot Open VLD. Komende van een Vlaams-nationale familie is Anciaux natuurlijk evenmin geloofwaardig. De uitval van Brigitte Grauwels maakt ook geen indruk. Zij is Brussels staatssecretaris maar als CD&V’ster ooit kartelgenoot geweest van N-VA. Hans Bonte verwijt Mayeur ‘poujadisme’. Bonte, tot vorig jaar OCMW-voorzitter van Vilvoorde en daar nu burgemeester, is SP.A’er. Die laat zich duidelijk meeslepen door rechts Vlaanderen, dus ook te negeren.  

Volgens genoemde Anciaux vertelt Mayeur ‘cafépraat’. Dat maakt de man wellicht zo geschikt om burgemeester van Brussel te worden. Maire Mayeur, het allitereert ook zo mooi.

<Vindt u dit artikel informatief? Misschien is het dan ook een goed idee om ons te steunen. Klik hier.>

Aangeboden door de Vrienden van Doorbraak


steun doorbraak

Dit artikel, cartoon of podcast wordt u aangeboden door de Vrienden van Doorbraak

Door een jaarlijkse of maandelijkse bijdragen financieren de Vrienden van Doorbraak de publicatie van de gratis toegankelijke artikels, podcasts, cartoons of video-uitzendingen op doorbraak.be. Onze vrienden krijgen ook korting in de Doorbraak winkel en exclusieve uitnodigingen.

Hartelijk dank voor uw steun als Vriend van Doorbraak.

Doorbraak redactie