JavaScript is required for this website to work.
post

Page 3

Harry De Paepe21/1/2015Leestijd 2 minuten

Page 3 behoorde na 44 jaar bijna voorgoed tot het collectieve geheugen. Misschien is het ook wat voor Doorbraak?

Aangeboden door de abonnees van Doorbraak

Dit gratis artikel wordt u aangeboden door onze betalende abonnees. Als abonnee kan u ook alle plus-artikelen lezen. Doorbreek de bubbel vanaf €4.99/maand.

Ik neem ook een abonnement

The Sun onderging op een haar na een revolutie. U vernam het wellicht net als ik via kranten en via het internet. Bijna geruisloos verdween het vrouwelijke naakt voor enkele dagen uit Albions rioolkrant der rioolkranten. De aanhoudende kritiek van onder meer vrouwenrechtenactivisten op Rupert Murdochs kroonjuweel leek hem te doen zwichten. ‘Zal Groot-Brittannië nog hetzelfde zijn?’, las ik ergens. Zelf vond ik het een nogal on-Brits verschijnsel. De Carry On-films zijn me stout genoeg. Maar ik moet eerlijk bekennen dat mijn Engelse klok ergens stopt rond 1970. Een tijdje voor mijn geboorte, maar is dat niet typisch voor nostalgie? Intussen zijn de blote borsten sinds 21 januari 2015 weer helemaal terug. ‘We haven’t gone anywhere!’ twitterde The Sun – met bijbehorend bewijsstuk.

My word!

Tijdens mijn uitstapjes over het Kanaal koop ik af en toe The Sun, samen met The Daily Telegraph of The New Statesman, om toch nog enige respectabiliteit uit te stralen. Ik zat ooit genesteld in een Londense metrotrein, naast een voor mij volkomen onbekende jongedame. Nonchalant bladerde ik door de pulppagina’s van The Sun. Plots werd me een riante boezem in het gezicht geworpen van een of andere Engelse meid. Ik wist eerlijk gezegd niet goed hoe ik dit moest aanpakken. Er te lang bij talmen zou gluiperig zijn, maar de bladzijde meteen omslaan leek me dan weer wat te preuts. Daarom las ik overdreven geïnteresseerd een volkomen onbeduidend artikel over koekjes bakkende oma’s. Ze bakten ze overigens voor hun schoothondjes. De jongedame naast me stapte nog geen minuut later af. Wellicht was het toeval.

‘Nu kan me zoiets niet meer overkomen’, dacht ik enkele dagen geleden. Page 3 zou na 44 jaar tot het collectieve geheugen van de onderdanen van Hare Britse Majesteit behoren. Tenzij je het linksere The Daily Star koopt, die bieden je ‘balkonnen’ voor de arbeider aan onder de noemer van Star Babes. De oplage van het blad is wel kleiner dan die van de rechtse evenknie. Ik vroeg me af, of de rioolbladen in de toiletten van Buckingham Palace terug te vinden zouden zijn. Als de Queen het van prins Philip en zeker prins Andrew laat afhangen is het antwoord ‘yes’, denk ik.

Doorbraak Babes

De fans kunnen dus opgelucht ademhalen. De blote meisjes staan als vanouds in al hun glorie op bladzijde drie van het populairste Britse dagblad. In verschillende landen vind je variaties van het vreemde blote vrouwen in mijn krant-fenomeen. Vooral Oost- en Noord-Europa schijnen er nogal van te houden. Raar genoeg kwijnt het weg in Italië. Ze zitten er echt wel in het post-Berlusconi tijdperk.

In Vlaanderen noch Wallonië kennen we zoiets. Daarom kwam ik op het zotte gedacht om dit voor Doorbraak te lanceren. Maar het idee dat pakweg Liesbet Homans, Meyrem Almaci of Barbara Pas als speelse pagina vullende meisjes onze webstek zouden sieren, vond weinig weerklank bij onze redactie. Toen ik opperde dat er tussen onze medewerkers toch ook wel wat buste aanwezig was, stierf het idee meteen een plotse en veel te vroege dood.

Ik heb het tenminste geprobeerd, beste lezer.

Harry De Paepe bezit een grote passie voor geschiedenis en Engeland. Hij is de auteur van verschillende boeken.

Commentaren en reacties