fbpx


Buitenland, Multicultuur & samenleven

Prince Charles verdedigt christelijke identiteit
Het religieuze radioprogramma ‘The Sunday Hour’ op BBC Radio 2 en de televisievariant ‘Songs of Praise’ wekelijks op BBC 1 hebben doorgaans een wat bezadigd imago. Maar op zondag 8 februari 2015 trok men volop de aandacht naar zich toe dankzij een interessant interview met kroonprins Charles, het toekomstige hoofd van de anglicaanse kerk. 

‘Houd je aan onze waarden’

Charles is op rondreis in het Midden-Oosten en bracht onder meer al een bezoek aan Jordanië waar hij zijn steun en vooral die van de Britse regering uitte voor hun strijd tegen ISIS. De kroonprins treedt op zijn 67ste meer en meer op de voorgrond om de bijna 89-jarige Elizabeth II minder te belasten. Op de vooravond van zijn statiebezoeken gunde hij de religieuze programmamakers van de BBC even wat van zijn tijd voor een interview over zijn bezorgdheid over de christenvervolgingen die her en der in de wereld plaatsvinden.

‘Er is een ernstige bezorgdheid dat er een tijd zal aanbreken waarbij er geen christenen meer zullen zijn in het Midden Oosten’, merkt Charles op. Hij koppelt deze bezorgdheid met wat er zijn eigen land gebeurt: ‘De radicalisering van mensen in Groot-Brittannië is een grote zorg en de mate waarin dit plaatsvindt is alarmerend, zeker in een land als het onze waar we onze waarden koesteren. Je zou verwachten dat mensen die naar hier komen, of die hier geboren werden, en die hier school lopen dat die zich zouden houden aan die waarden en hun vooruitzichten. Maar het meest beangstigende is dat mensen zo geradicaliseerd kunnen zijn door rechtstreeks contact met iemand, of via het internet. Er is een buitengewoon veel gekkigheid op het internet en bepaalde mensen geraken er duidelijk door beïnvloed en willen zich bij anderen aansluiten. Ik plaats een deel van die radicalisering als een zoektocht naar avontuur en opwinding op een bepaalde leefdtijd.(…) Uiteraard is preventie de grootste uitdaging. Je kan het niet zo maar onder de mat vegen.(…) Vaak stel je vast dat de religieuze boodschap verwrongen klinkt bij hun vermeende volgers. Dat is de tragedie en, natuurlijk, aanvaardt de traditionele islam zoiets niet. (…) De tragedie is ook des te groter, omdat christenen zich al sinds 2 000 jaar in het Midden Oosten bevinden, nog voor de islam opdook in de 8ste eeuw.’ 

Geen mindere rol voor de anglicaanse kerk

De oudere en de recente geruchten dat Charles zich – eens koning – niet meer ‘Verdediger van het Geloof’ zou noemen, maar ‘Verdediger van Geloof’, boorde hij in dit gesprek de grond in: ‘Wanneer ik me jaren geleden “Verdediger van Geloof” noemde, probeerde ik de opname van andere gelovigen en hun vrijheid tot godsdienstbeleving te beschrijven. Je kan als ‘Verdediger van het Geloof’ eveneens als beschermheer optreden van andere godsdiensten.’

Lord Harries, oud-bisschop van Oxford pleitte onlangs om in de kroningsceremonie verzen van de Koran te laten opnemen. De man is nu opgelucht dat de kroonprins een aantal zaken duidelijk maakt aangezien zijn eigen opmerkingen en oudere opmerkingen van de kroonprins de indruk deden ontstaan dat de historische rol van de anglicaanse kerk dreigde te verwateren in het multireligieuze Groot-Brittannië. Ondertussen is eveneens duidelijk geworden dat aan de eeuwenoude titel van Defender of the Faith niet zomaar te morrelen valt gezien de constitutionele gevolgen ervan.

 

© Reporters

Aangeboden door de Vrienden van Doorbraak


steun doorbraak

Dit artikel, cartoon of podcast wordt u aangeboden door de Vrienden van Doorbraak

Door een jaarlijkse of maandelijkse bijdragen financieren de Vrienden van Doorbraak de publicatie van de gratis toegankelijke artikels, podcasts, cartoons of video-uitzendingen op doorbraak.be. Onze vrienden krijgen ook korting in de Doorbraak winkel en exclusieve uitnodigingen.

Hartelijk dank voor uw steun als Vriend van Doorbraak.

Harry De Paepe

Harry De Paepe is kenner van het Verenigd Koninkrijk en de Britse politiek.

Dit artikel delen


Als abonnee kan u dit artikel gratis verspreiden via sociale media en doorsturen naar uw vrienden. Zij zullen dit artikel volledig kunnen lezen zonder abonnee te zijn of zonder een (proef)abonnement te nemen. Zij krijgen bij het lezen de vermelding dat dit artikel door u wordt aangeboden. Als u dit via email doorstuurt, wordt het emailadres van uw vriend niet genoteerd in de databank.

Commentaren en reacties


Reageren op een artikel? Graag, maar hou het netjes, blijf bij het onderwerp van het artikel en blijf niet eindeloos reageren.  Dit is geen plaats voor scheldpartijen en eindeloze discussies. Niet meer dan 10 reacties per dag per persoon en niet meer dan 3 per artikel graag.  Kijk vooraf even op onze Spelregels en technische problemen
Reacties - klik hier
Als ingelogde bezoeker kan u hier de reacties lezen en deelnemen aan het debat.
Reacties - klik hier
Als ingelogde bezoeker kan u hier de reacties lezen en deelnemen aan het debat.