JavaScript is required for this website to work.
post

Hoe belangrijk is raambekleding nu écht? En waarom?!

ColumnDoorbraak redactie1/6/2022Leestijd 2 minuten

De belangrijkste functie van raambekleding is natuurlijk de zon buiten de deur houden. Dat weten we allemaal. Maar waarom gebruikt men dan toch ook raambekleding voor ramen in huis waarbij dit niet noodzakelijk is? En waarom zien we deze in steeds meer soorten en maten verschijnen? Van jaloezieën [https://www.veneta.com/be/jaloezieen/] tot standaard gordijnen. Je kunt het zo gek niet verzinnen of …

Aangeboden door de abonnees van Doorbraak

Dit gratis artikel wordt u aangeboden door onze betalende abonnees. Als abonnee kan u ook alle plus-artikelen lezen. Doorbreek de bubbel vanaf €4.99/maand.

Ik neem ook een abonnement

De belangrijkste functie van raambekleding is natuurlijk de zon buiten de deur houden. Dat weten we allemaal. Maar waarom gebruikt men dan toch ook raambekleding voor ramen in huis waarbij dit niet noodzakelijk is? En waarom zien we deze in steeds meer soorten en maten verschijnen? Van jaloezieën tot standaard gordijnen. Je kunt het zo gek niet verzinnen of het is mogelijk. Wat maakt dat we raambekleding ook steeds meer ter decoratie zijn gebruiken. Hoe belangrijk is raambekleding nu écht? En waarom?!

Verduisteren

Het belangrijkste voordeel van raambekleding is natuurlijk dat je hiermee kunt verduisteren. Dat blijkt ook heel belangrijk te zijn. Zeker in de slaapkamer. Uit onderzoek is gebleken dat mensen veel beter slapen wanneer ze in een donkere slaapkamer rusten. Doordat de ruimte verduisterd is, is het lichaam in staat om meer slaaphormonen aan te maken. Hierdoor slaapt men dieper en langer. We weten allemaal hoe belangrijk een goede nachtrust is voor de gezondheid. Wie slaapproblemen ervaart doet er dan ook zeker goed aan om eens zijn of haar raambekleding onder de loep te nemen. Met goede verduisterende raambekleding wordt inslapen een stuk gemakkelijker.

Energie besparen

Met de huidige energieprijzen ben je natuurlijk dolblij als je ook maar een beetje energie kan besparen. Iedereen is op zoek naar manieren om te besparen op de energierekening. Wist je dat raamdecoratie op maat hier ook bij kan helpen? Dit vraagt om uitleg.

Met behulp van raamdecoratie kun je de temperatuur in huis veel gemakkelijker reguleren. Dit maakt dat het in de zomers aangenaam koel blijft in huis en gedurende de wintermaanden de warmte in huis blijft. Dat maakt dat je minder vaak de ventilator, airco of verwarming hoeft te gebruiken. Hierdoor bespaar je dus eenvoudig veel energie, zonder hier al te veel moeite voor te hoeven doen. Combineer goede gordijnen met dubbelglas en je bespaart zelfs jaarlijks nóg meer energie.

Voor de sier

Raamdecoratie hoeft niet altijd een praktische functie hebben. De naam zegt het ook al. Het kan namelijk eenvoudig dienen als decoratiestuk. Daarom zie je raambekleding ook terug bij ramen die niet verduisterd hoeven te worden en waar privacy niet noodzakelijk is. Gordijnen vormen samen met de vloer en de muren de basis van jouw woning. Met de juiste raambekleding geef je direct de juiste sfeer aan jouw interieur. Meer is niet nodig.

Privacy

In je eigen huis wil je natuurlijk geen last hebben van nieuwsgierige voorbijgangers. Als je lekker op de bank in je loungepak en een zak chips zit, zie je liever niet dat iedereen je aan zit te staren. Gordijnen hebben dus ook een belangrijke functie op het gebied van privacy. Je bepaalt zelf hoeveel daglicht en inkijk je accepteert. Kies je voor een tussenweg waarbij jij nog wel lekker naar buiten kunt kijken, maar ze van buitenaf nog weinig kunnen zien? Of vind je het prima als mensen de hele dag naar binnen kunnen kijken? Met goede raambekleding heb je dit geheel zelf in de hand.

De redactieploeg van Doorbraak bestaat uit een grote groep redacteuren. Standpunten en andere artikelen kunnen verschijnen als "De Redactie". Uiteraard betekent dit niet dat al onze redacteuren per definitie aan deze standpunten gebonden zijn.

Commentaren en reacties