fbpx


Binnenland, Geopolitiek

Andries Gryffroy: ‘Geopolitieke spelletjes zorgen voor hoge energieprijzen’
Andries Gryffroy zetelt voor de N-VA in het Vlaams Parlement en wordt door iedereen erkend als energiespecialist. Gryffroy: ‘De huidige energieprijzen zijn momenteel dramatisch hoog, maar het dramatische is dat wij er geen vat op hebben.’

De hoge prijzen momenteel zijn het gevolg van geopolitieke spelletjes. Landen zoals de Verenigde Staten pleiten voor een Russisch olie-embargo, maar willen dan zelf meer uitvoeren. Noorwegen gaat zelfs enkele boorplatforms in onderhoud plaatsen en minder gas uitvoeren, want dankzij de hoge prijzen komt er toch geld genoeg binnen.

Onafhankelijk worden

Het is volgens Gryffroy dus echt nodig om minder afhankelijk te worden van buitenlandse energie. Investeren in alles wat het verbruik doet dalen, het stimuleren van een circulaire economie en kiezen voor energie die we zelf opwekken, zijn de sleutelelementen voor de toekomst.

Gryffroy noemt daarbij heel wat zaken waarin Vlaanderen het voortouw kan nemen. Onder andere de kleine modulaire kernreactoren en reactoren van de volgende generatie, moeten nu volop voorbereid worden. ‘Groene waterstof is daarbij geen oplossing, want dan zijn we weer afhankelijk van dezelfde landen als nu’, aldus Gryffroy. Ons land is niet in staat volledig hernieuwbare energie te gebruiken als we minder energie-afhankelijk willen worden.

De liberalisering van de energiemarkt is ten dele mislukt‘, stelt Gryffroy vast, ‘maar we moeten durven zeggen dat we ook al voordelen hebben gehad dankzij de liberalisering’. Maar er zijn zaken die terug beter bijgestuurd worden door de overheid.

Luister ook naar onze andere podcasts


Aangeboden door de Vrienden van Doorbraak


steun doorbraak

Dit artikel, cartoon of podcast wordt u aangeboden door de Vrienden van Doorbraak

Door een jaarlijkse of maandelijkse bijdragen financieren de Vrienden van Doorbraak de publicatie van de gratis toegankelijke artikels, podcasts, cartoons of video-uitzendingen op doorbraak.be. Onze vrienden krijgen ook korting in de Doorbraak winkel en exclusieve uitnodigingen.

Hartelijk dank voor uw steun als Vriend van Doorbraak.

David Geens

David Geens is IT-engineer en bestuurder en investeerder in verschillende vennootschappen. Bij Doorbraak focust hij zich op de audiovisuele activiteiten zoals de podcast en video interviews.

Dit artikel delen


Als abonnee kan u dit artikel gratis verspreiden via sociale media en doorsturen naar uw vrienden. Zij zullen dit artikel volledig kunnen lezen zonder abonnee te zijn of zonder een (proef)abonnement te nemen. Zij krijgen bij het lezen de vermelding dat dit artikel door u wordt aangeboden. Als u dit via email doorstuurt, wordt het emailadres van uw vriend niet genoteerd in de databank.

Commentaren en reacties


Reageren op een artikel? Graag, maar hou het netjes, blijf bij het onderwerp van het artikel en blijf niet eindeloos reageren.  Dit is geen plaats voor scheldpartijen en eindeloze discussies. Niet meer dan 10 reacties per dag per persoon en niet meer dan 3 per artikel graag.  Kijk vooraf even op onze Spelregels en technische problemen
Reacties - klik hier
Als ingelogde bezoeker kan u hier de reacties lezen en deelnemen aan het debat.
Reacties - klik hier
Als ingelogde bezoeker kan u hier de reacties lezen en deelnemen aan het debat.