JavaScript is required for this website to work.
Binnenland

Andries Gryffroy: ‘Geopolitieke spelletjes zorgen voor hoge energieprijzen’

David Geens31/3/2022
Andries Gryffroy analyseert de huidige energiepolitiek

Andries Gryffroy analyseert de huidige energiepolitiek

foto © Anne De Knock/N

Andries Gryffroy analyseert de geopolitieke strategieën achter de hoge energieprijzen.

Andries Gryffroy zetelt voor de N-VA in het Vlaams Parlement en wordt door iedereen erkend als energiespecialist. Gryffroy: ‘De huidige energieprijzen zijn momenteel dramatisch hoog, maar het dramatische is dat wij er geen vat op hebben.’

De hoge prijzen momenteel zijn het gevolg van geopolitieke spelletjes. Landen zoals de Verenigde Staten pleiten voor een Russisch olie-embargo, maar willen dan zelf meer uitvoeren. Noorwegen gaat zelfs enkele boorplatforms in onderhoud plaatsen en minder gas uitvoeren, want dankzij de hoge prijzen komt er toch geld genoeg binnen.

Onafhankelijk worden

Het is volgens Gryffroy dus echt nodig om minder afhankelijk te worden van buitenlandse energie. Investeren in alles wat het verbruik doet dalen, het stimuleren van een circulaire economie en kiezen voor energie die we zelf opwekken, zijn de sleutelelementen voor de toekomst.

Gryffroy noemt daarbij heel wat zaken waarin Vlaanderen het voortouw kan nemen. Onder andere de kleine modulaire kernreactoren en reactoren van de volgende generatie, moeten nu volop voorbereid worden. ‘Groene waterstof is daarbij geen oplossing, want dan zijn we weer afhankelijk van dezelfde landen als nu’, aldus Gryffroy. Ons land is niet in staat volledig hernieuwbare energie te gebruiken als we minder energie-afhankelijk willen worden.

De liberalisering van de energiemarkt is ten dele mislukt‘, stelt Gryffroy vast, ‘maar we moeten durven zeggen dat we ook al voordelen hebben gehad dankzij de liberalisering’. Maar er zijn zaken die terug beter bijgestuurd worden door de overheid.

David Geens is IT-engineer en bestuurder en investeerder in verschillende vennootschappen. Bij Doorbraak focust hij zich op de audiovisuele activiteiten zoals de podcast en video interviews.

Commentaren en reacties