Bas Bogaerts : ‘Veel argwaan in de besloten extreemrechtse internetgroepen’
foto ©
In deze podcast geeft Bas Bogaerts meer uitleg over het nieuwe boek dat hij samen met Hind Fraihi schreef: ‘Achter het schild van extreemrechts.’
Bas Bogaerts en Hind Fraihi infiltreerden in de onderbuik van extreemrechts in Vlaanderen. Hun boek Achter het schild van extreemrechts geeft een inkijk in de geheime en gesloten internetgroepen van extreemrechts en de evenementen die daaruit voortvloeien. Met hun boek proberen ze meer inzicht te geven in het gedachtengoed van de leden van deze internetgroepen zonder een eenzijdige bik te verschaffen. In deze podcast van Doorbraak Radio geeft Bas Bogaerts meer uitleg over het boek en het onderzoek dat aan het schrijven vooraf ging.
Achter het schild van extreemrechts
Voor hun boek Achter het schild van extreemrechts doken de auteurs, Bas Bogaerts en Hind Fraihi, twee jaar lang onder in meer dan vijftig geheime en gesloten extreemrechtse groepen op Facebook. Toegang tot deze groepen is niet vanzelfsprekend. Het doel is immers van de radar te blijven. Bogaerts volgt de beweging van extreemrechts al meer dan tien jaar vanuit een fascinatie voor iets dat hij nooit helemaal zal begrijpen. Bovendien reikte het onderzoek van Bogaerts en Fraihi verder dan het online gebeuren. De leden uit de gesloten facebookgroepen zijn ook offline actief en Bogaerts en fraihi volgenden in hun voetsporen op de Ijzerwake en andere manifestaties. De foto’s in het boek tonen de actie op het terrein van de leden aan. ‘Foto’s zijn een bewuste keuze om te tonen aan de lezer over wat voor mensen het nu eigenlijk gaat.’
Wat ze vonden is niet zomaar wat oppervlakkig racisme maar diepgewortelde angst en haat met zelfs de oproep om mensen af te slachten. Bogaerts vraagt zich luidop af of mensen nog altijd niets hebben geleerd uit de recente geschiedenis. ‘Onze wereld is de afgelopen decennia sterk veranderd, het is aan ons allen om ons aan te passen.’
De brede reikwijdte van extreemrechts
De extreemrechtse beweging is zeer breed geworden, zegt Bogaerts. ‘De meeste mensen zullen zich niet als neonazi bestempelen maar gebruiken wel de symboliek ervan.’ Veel leden in deze geheime groepen zijn heel normale mensen die weinig tekort komen, maar in de online groepen ontpoppen ze zich plots als extreemrechtse racisten.
Vanuit het perspectief van de leden in de gesloten facebookgroepen is het Vlaams Belang de enige partij die een oplossing kan bieden, zegt Bogaerts. Er is dus een duidelijke link met het Vlaams Belang. ‘Welke utopie streven ze eigenlijk na?’ Denken deze mensen echt dat wanneer het Vlaams Belang aan de macht komt, we terug evolueren naar een witte natiestaat?, vraagt Bogaerts zich af.
Wakkert het Vlaams Belang dit aan?
Dat er een link bestaat tussen de facebookgroepen en het Vlaams Belang is duidelijk, maar Bogaerts kan niet zeggen dat de partij dit aanwakkert. ‘Het Vlaams Belang voedt wel de online retoriek doordat ze online advertenties plaatsen waar dan fel op gereageerd wordt door leden uit de geheime groepen.’ De partij laat deze massa gedijen en de ene straffe reactie volgt de andere op.
Naast de grote massa is er nog een groep van rasechte neonazi’s voor wie het Vlaams Belang zelfs nog niet extreem genoeg is, zegt Bogaerts.
Argwaan tegenover anderen
De argwaan onder de leden uit de facebookgroepen is zeer groot. ‘Van zodra iemand van de leden op facebook bevriend was met iemand van bijvoorbeeld PvdA werd die meteen uit de gesloten groep verbannen.’ Ook aan de linkerzijde is dit niet anders en ook daar is men achterdochtig naar mensen die op sociale media bevriend zijn met leden van het Vlaams Belang. ‘Dat is ook de manier waarop ons politieke landschap verdeeld is.’ Wanneer een politicus van N-VA of Vlaams Belang een wetsvoorstel indient gaan heel wat linkse partijen dit meteen afschieten, zegt Bogaerts.
Redacteur artikel: Rani De Leeneer
Hun boek is te koop in onze online boekenwinkel
David Geens is IT-engineer en bestuurder en investeerder in verschillende vennootschappen. Bij Doorbraak focust hij zich op de audiovisuele activiteiten zoals de podcast en video interviews.
Neyskens en Asselman brengen informatie over de rechtszaken tegen Trump, de actie van de migranten in de VS en voorspellen de senaatsverkiezingen.
Evolueren we naar een politiek model zoals in een communistische eenpartijstaat? Ontdek het in ‘Ondernemen in Achterland 1.0’.