Cieltje Van Achter: ‘Het botert niet meer in de Brusselse regering’
foto © N-VA
Het hoofddoekendebat laait op in de Brusselse regering door een veroordeling van de MIVB. Cieltje Van Achter (N-VA) geeft meer uitleg bij dat neutraliteitsprincipe en de spanningen in de Brusselse Regering.
Momenteel ligt er in Brussel een zeer moeilijk dossier op de tafel van de Brusselse regering. Met name de veroordeling van de MIVB, de Brusselse openbare vervoersmaatschappij, voor discriminatie. Zij wouden een vrouw niet aannemen omdat zij een hoofddoek zou dragen tijdens haar werk. Dit druist duidelijk in tegen het neutraliteitsprincipe van de MIVB. Door deze zaak komt heel het hoofddoekendebat in Brussel naar boven en dit legt ernstige spanningen bloot. In deze aflevering van Doorbraak Radio komt Cieltje Van Achter, fractieleidster voor de N-VA in het Brussels Hoofdstedelijk Parlement, meer uitleg geven bij dat neutraliteitsprincipe en de spanningen in de Brusselse Regering.
Neutraliteit in de overheid
Over neutraliteit hebben ze bij de N-VA een zeer duidelijke visie. ‘Die moet natuurlijk gewaarborgd worden bij de overheid.’ Dit maakt dat alle uiterlijke kenmerken van je politieke, religieuze, ideologische of filosofische overtuiging niet toont in contact met de klant. De neutraliteit van de overheid moet niet enkel getoond worden in de daden maar ook zo gezien worden, zegt Van Achter. ‘Dan is het logisch dat je ook neutrale kledij aandoet.’
De MIVB is dan veroordeeld voor discriminatie omdat ze een vrouw niet wouden aannemen die haar hoofddoek wou dragen. ‘Het reglement van de MIVB zegt nochtans duidelijk dat die neutraliteit belangrijk is voor hun bedrijf.’ Het maakt het voor de MIVB een zeer pijnlijke zaak, zegt Van Achter. Zij stellen meer dan 9000 mensen te werk en zijn daarin eigenlijk gekend voor hun diversiteit. ‘Ze stellen Brusselaars van alle afkomsten te werk en hebben een zeer goed diversiteitsprogramma.’ Ze slagen er dan ook in om met al die Brusselaars een goede en neutrale openbare dienstverlening te geven, zegt Van Achter. Daar hebben ze zelfs al prijzen mee gewonnen dus die veroordeling komt zeer onverwachts en zelfs onterecht, aldus Van Achter.
Activistisch vonnis
Het vonnis werd afgekondigd door een lagere arbeidsrechtbank en is volgens meerdere critici een zeer activistisch vonnis. ‘De MIVB verdient dat eigenlijk niet.’ De directie wou dan ook in beroep gaan wat perfect logisch en mogelijk is voor zo een activistisch vonnis. ‘Daar heeft nu de politiek een stokje voor gestoken.’ Het zijn eigenlijk de linkse partijen in Brussel, de PS, Groen, Ecolo en Vooruit, die de beslissing naar het beheerscomité hebben getrokken, zegt Van Achter. Daar is op de stemming tegen een beroepsprocedure besloten. ‘Tegen de zin van de directie en enkele meerderheidspartijen in.’ Waarop de regeringscommissaris van Open VLD-signatuur in dat comité de beslissing nu naar de Brusselse regering heeft gebracht. Daar laten ze echter de beslissing naast zich liggen waardoor er hoogst waarschijnlijk niks gebeurd.
‘Ik vind dat heel teleurstellend en een hele slechte zaak.’ Tegen zo een vonnis valt zeker iets te doen, zegt Van Achter. Er zijn meerdere voorbeelden van hogere rechtbanken die zo een bedrijfsreglementen als rechtmatig beschouwen. ‘Zeker in openbare diensten of in de overheid.’ Maar nu ligt dat dossier dus bij de Brusselse regering en laaien de discussies hoog op. ‘Ze hebben bij de regeringsvorming bewust het dossier over neutraliteit niet aangeraakt omdat de meningsverschillen zeer groot zijn.’ Het draait niet enkel om de MIVB maar over ook over die toekomstige houding. Van Achter’s visie is duidelijk, zij vindt dat we verder in relatie met die klant een neutrale houding moeten aannemen. ‘Los van die toekomst zouden ze de MIVB wel de kans moeten geven die smet over zich weg te krijgen, daarna kunnen ze onderling zo veel discussiëren als ze willen.’
Brusselse regering op glad ijs
Binnen de Brusselse regering botert het ondertussen niet meer zo goed. ‘We zagen al enkele zware dossiers die de gemoederen hoog doen oplaaien, zelfs tot in de commissies en de media.’ Daarom probeert men nu de politieke beslissing in de Brusselse regering ook wat af te houden, zegt Van Achter, omdat er zo veel verschillende stemmen zijn. Bij de regeringsvorming hebben ze zo een dossiers bewust laten liggen en nu wreekt zich die beslissing. ‘Open VLD en Défi zijn duidelijk voor een beroep. Vooruit, Groen en Ecolo duidelijk niet en binnen de PS zijn ze enorm verdeeld.’ De discussies en aanvaringen worden steeds groter en uiten zich ook buiten de regering. ‘Het loopt eigenlijk dus heel slecht in die Brusselse regering en we weten nog niet hoe dit zal aflopen.’
Redacteur: Pieter-Jan Volkaert
Categorieën |
---|
Personen |
---|
David Geens is IT-engineer en bestuurder en investeerder in verschillende vennootschappen. Bij Doorbraak focust hij zich op de audiovisuele activiteiten zoals de podcast en video interviews.
Neyskens en Asselman brengen informatie over de rechtszaken tegen Trump, de actie van de migranten in de VS en voorspellen de senaatsverkiezingen.
Het belang van de industrie voor de tewerkstelling neemt af. Maar dat betekent niet dat er geen nood is aan een industrieel beleid.