JavaScript is required for this website to work.
Buitenland

Degreef en Geens: ‘Lessen uit de Franse verkiezingen’

David Geens26/4/2022
President Emmanuel Macron

President Emmanuel Macron

foto © Belga/AFP

Emmanuel Macron mag nog vijf jaar president blijven van Frankrijk. Maar was het een duidelijke overwinning of kunnen we meer leren uit de resultaten?

Emmanuel Macron mag nog vijf jaar president blijven van Frankrijk. Maar was het een duidelijke overwinning of kunnen we meer leren uit de resultaten? Christophe Degreef en David Geens duiken in een eerste analyse. Enkele vaststellingen naar boven.

Zo valt het bijvoorbeeld op dat Marine Le Pen duidelijk gewonnen heeft in de overzeese gebieden. Dit werpt de vraag op in hoeverre het nationalisme van Le Pen nog als racistisch wordt ervaren. Bij de jongeren ziet men dat men zich afkeert tegen de politiek. Ofwel bleven ze thuis, ofwel stemde men voor de radicale oplossingen. Dat gebeurde zowel in de eerste als in de tweede ronde.

Upstairs en downstairs

Degreef stelt: ‘Eric Zemmour, hoewel hij maar acht procent haalde in de eerste ronde, heeft het volgens mij wel bij het rechte eind: Le Pen is een figuur en politiek uit het verleden’. Hij staat ook verbaasd van het politieke cynisme van Macron. Geens is het dan eerder eens met de analyse van Mark Elchardus: ‘Dit was een verkiezing die het verschil blootlegde tussen downstairs en upstairs‘.

Het is ook niet te verwonderen dat er al mensen, vaak kiezers van Mélenchon, op straat kwamen om hun quasi fysieke afkeer van Macron te uiten. De Franse president heeft dus nog behoorlijk wat uitdagingen de komende vijf jaar. Ook in België kunnen we er uit leren.

David Geens is IT-engineer en bestuurder en investeerder in verschillende vennootschappen. Bij Doorbraak focust hij zich op de audiovisuele activiteiten zoals de podcast en video interviews.

Commentaren en reacties