Devos en Drabbe: ‘Het inhoudelijke verhaal van de Vivaldicoalitie is weinig harmonieus’
De vivaldi-preformateurs bij koning Filip
foto © Belga
Komt de Vivaldi-coalitie van de grond? Prof. Carl Devos en Karl Drabbe geven in deze podcast hun visie.
Na de spanningen van afgelopen dagen zit de formatie van de Vivaldicoalitie in een stroomversnelling. De deadline van 1 oktober komt steeds dichterbij en het blijft koffiedik kijken of we tegen die datum een nieuwe regering zullen hebben. In deze aflevering van Doorbraak Radio laten prof. Carl Devos en Doorbraak-uitgever Karl Drabbe hun licht schijnen over het verloop van de regeringsvorming.
De Vivaldicoalitie
Zolang niet elke partijvoorzitter van de zeven onderhandelende partijen rond de tafel zit is er nog geen regeerakkoord en is er dus ook nog geen sprake van een regering, zegt Drabbe. Pas dan zal het eerste seizoen van de Vivaldicoalitie kunnen aanvangen. Devos wijst op het gebrek aan vertrouwen tussen de zeven partijen die voor een zeer zure en moeilijke formatie zorgt. ‘Ik weet niet of het nog mogelijk is om dat wantrouwen naar de achtergrond te krijgen en te zorgen voor een harmonieuze samenwerking en boodschap.’ Het voorspelt weinig goeds dat de opgebouwde spanningen van de afgelopen jaren nu allemaal boven komen drijven. Drabbe spreekt niet over een gebrek aan vertrouwen maar eerder over een afwezigheid van vertrouwen. ‘Kijkend naar de afgelopen 24 uur lijkt er helemaal geen vertrouwen te zijn.’
Afgelopen maandag stond sp.a compleet geïsoleerd om MR-voorzitter Bouchez onder druk te zetten. ‘Ook grote broer PS volgde de lijn van de sp.a niet en hield zich afzijdig.’ Zelfs in het gezamenlijk proberen beheren van een crisis lopen er allerlei wielen af, zegt Devos. Hier en daar zal er zeker nog vertrouwen zijn tussen bepaalde personen maar er zijn zeker spanningen, bijvoorbeeld tussen sp.a en de PS.
De figuur Bouchez
Binnen de onderhandelende partijen lijkt vooral de rol van Bouchez moeilijk te liggen. Bart De Wever had dus misschien wel gelijk toen hij afgelopen zomer zei dat hij Bouchez voor 100 procent vertrouwt om alles te laten mislukken. ‘Hij heeft een heel eigen stijl en in essentie komt het er dus op neer dat hij niet te vertrouwen is.’ Ook journalisten en andere politici zien Bouchez als iemand die in het kader van onderhandelingen niet te vertrouwen is. Afgelopen week is er meer gesproken over de rol van Bouchez dan over de voortgang van de onderhandelingen, zegt Drabbe. Dit toont aan dat hij heel centraal staat. Net zoals Bart De Wever tien jaar geleden is Bouchez de politicus die in het midden van het schaakbord staat — Hendrik Vuye maakte die vergelijking eerder deze week in Terzake.
Volgens Devos komt Bouchez niet enkel sterk in beeld door zijn stijl maar ook door zijn harde ideologische lijn. Er is een grote ideologische diversiteit tussen de zeven partijen en Bouchez duwt om de liberale accenten in het regeerakkoord te krijgen. ‘Hij doet zijn werk als donkerblauwe liberaal in een mogelijke coalitie die weinig harmonieus is.’
CD&V in de onderhandelingen
Vooral de positie die CD&V moet opnemen binnen de formatie blijft moeilijk liggen, zeker nu er ook interne kritiek werd geuit door bijvoorbeeld Pieter De Crem. Joachim Coens neemt dus een afwachtende positie in en is in feite niet aan zet. ‘Hij wacht af en spartelt tegelijkertijd.’ Coens wilt in feite deze Vivaldicoalitie niet volgens Devos. Ze hebben goede redenen om wel in het project te blijven maar het is niet met veel goesting. Ook sp.a deelt deze mening, maar het verschil is dat sp.a niet bang is voor verkiezingen en CD&V wel. De andere partijvoorzitters staan veel meer in de schijnwerpers in vergelijking met Coens, zegt Drabbe. Lachaert bevindt zich ook wel meer op de achtergrond maar verzet veel werk achter de schermen. Open Vld leidt in zekere zin wel de formatie.
De deadline van 1 oktober
Zal het de Vivaldipartijen lukken om tegen 1 oktober een gedetailleerd regeerakkoord uit te schrijven? Drabbe en Devos vinden dit weinig waarschijnlijk. De huidige regering zal mogelijk haar ontslag geven op 1 oktober zodat er in de loop van de maand oktober een nieuw regeerakkoord geschreven kan worden. Volgens Devos zal dat nieuwe regeerakkoord altijd in een onafgewerkte staat blijven. ‘De tekst zal vooral algemene bepalingen bevatten en bepaalde moeilijkheden zullen naar de achtergrond geschoven worden.’ Hopelijk zullen tegen dan de spanningen binnen deze coalitie opgelost zijn.
De podcast werd opgenomen net voor Alexander De Croo en Paul Magnette werden aangesteld als formateurs. — Redacteur artikel: Rani De Leeneer
Categorieën |
---|
David Geens is IT-engineer en bestuurder en investeerder in verschillende vennootschappen. Bij Doorbraak focust hij zich op de audiovisuele activiteiten zoals de podcast en video interviews.
Neyskens en Asselman brengen informatie over de rechtszaken tegen Trump, de actie van de migranten in de VS en voorspellen de senaatsverkiezingen.
Professor Dirk Rochtus leidt zoals elk jaar een reis naar Duitsland. Deze kaar naar het onbekende Silezië.