fbpx


Politiek

Drabbe en Devos: ‘Groen zit in een moeilijk parket binnen de regering’
In deze aflevering van Doorbraak Radio analyseren Karl Drabbe en Carl Devos naar goede gewoonte het reilen en zeilen in de Wetstraat. De beleidsverklaring, uiteenlopende visies? The state of the Union van premier De Croo ligt al even achter ons maar blijft brandend actueel aangezien de verschillende regeringspartijen toch niet op één lijn lijken te zitten. Paul Magnette nuanceerde het federale akkoord enkele dagen na de beleidsverklaring en beweerde dat de PS niet met alle punten akkoord gaat, zegt Devos.…

Niet ingelogd - Plus artikel - log in of neem een gratis maandabonnement

U hebt een plus artikel ontdekt. We houden plus-artikels exclusief voor onze abonnees. Maar uiteraard willen we ook graag dat u kennismaakt met Doorbraak. Daarom geven we onze nieuwe lezers met plezier een maandabonnement cadeau. Zonder enige verplichting of betaling. Per email adres kunnen we slechts één proefabonnement geven.

(Proef)abonnement reeds verlopen? Dan kan u hier abonneren.


U hebt reeds een geldig (proef)abonnement, maar toch krijgt u het artikel niet volledig te zien? Werk uw gegevens bij voor deze browser.

Start hieronder de procedure voor een gratis maandabonnement

Was u al geregistreerd bij Doorbraak? Log dan hieronder in bij Doorbraak.

U kan aanmelden via uw e-mail adres en wachtwoord of via uw account bij sociale media als u daar hetzelfde e-mail adres hebt.
Wachtwoord vergeten of nog geen account?

Geef hieronder uw e-mail adres en uw naam en we maken automatisch een nieuw account aan of we sturen u een e-mailtje met een link om automatisch in te loggen en/of een nieuw wachtwoord te vragen.

Uw Abonnement is (bijna) verlopen (of uw browser moet bijgewerkt worden)

Uw abonnement is helaas verlopen. Maar u mag nog enkele dagen verder lezen. Brengt u wel snel uw abonnement in orde? Dan mist u geen enkel artikel. Voor 90€ per jaar of 9€ per maand bent u weer helemaal bij.

Als "Vriend van Doorbraak" geniet u bovendien van een korting van 50% op de normale abonnementsprijs.

Heeft u een maandelijks abonnement of heeft u reeds hernieuwd, maar u ziet toch dit bericht? Werk uw abonnement bij voor deze browser en u leest zo weer verder.

Uw (proef)abonnement is verlopen (of uw browser weet nog niet van de vernieuwing)

Uw (proef)abonnement is helaas al meer dan 7 dagen verlopen . Als uw abonnementshernieuwing al (automatisch) gebeurd is, dan moet u allicht uw gegevens bijwerken voor deze browser. Zoniet, dan kan u snel een abonnement nemen, dan mist u geen enkel artikel. Voor 90€ per jaar of 9€ per maand bent u weer helemaal bij.

Als "Vriend van Doorbraak" geniet u bovendien van een korting van 50% op de normale abonnementsprijs.

Reeds hernieuwd, maar u ziet toch dit bericht? Werk uw gegevens bij voor deze browser of check uw profiel.


In deze aflevering van Doorbraak Radio analyseren Karl Drabbe en Carl Devos naar goede gewoonte het reilen en zeilen in de Wetstraat.

De beleidsverklaring, uiteenlopende visies?

The state of the Union van premier De Croo ligt al even achter ons maar blijft brandend actueel aangezien de verschillende regeringspartijen toch niet op één lijn lijken te zitten. Paul Magnette nuanceerde het federale akkoord enkele dagen na de beleidsverklaring en beweerde dat de PS niet met alle punten akkoord gaat, zegt Devos. ‘Zo stelt de PS een veto tegen de sanctionering van langdurig zieken, wat haaks staat op het akkoord van de regering.’ Het blijft raden naar wat er die nacht werkelijk beslist is, maar het staat vast dat de voorzitter van de grootste partij binnen de regering openlijk de coalitiepartners een tik uitdeelt.

Het kibbelkabinet

Dat de regeringspartijen het niet altijd eens zijn met elkaar staat als een paal boven water. Dit is wel sterk afhankelijk van vanaf welke kant van de taalgrens dit bekeken wordt. De Vlaamse partijen binnen de federale regering rollen niet vechtend over de straat, maar aan Franstalige kant is er wel een stevige botsing tussen de PS en de MR. Bouchez ziet zijn kans schoon om aan Franstalige kant de grootste partij te worden, terwijl de PS zich schrap moet houden voor de opkomst van PTB. Daarnaast heeft de PS ook een nieuw front geopend met Ecolo, zegt Drabbe. De PS probeert punten te scoren op de groene flank en maakt gebruik van de underdogpositie van de groene partijen binnen de regering.

De spanningen aan Franstalige kant zijn groter dan aan Vlaamse kant, maar Devos vindt niet dat er kan gezegd worden dat tussen de Vlaamse partijen alles koek en ei is. Vooruit trekt net zoals PS ook ten strijde tegen de groene partijen. ‘De strijd om het marktleiderschap is gewoon sterker aan Franstalige kant dan aan Vlaamse kant.’ Bouchez en Magnette hebben er alle belang bij om als objectieve bondgenoten tegenover elkaar te staan, zegt Devos. De PS heeft de MR nodig om zich als linkse partij tegen rechts af te zetten en Bouchez kan Magnette gebruiken als boksbal om aan te tonen dat hij de anti-belastingspartij leidt, waarmee hij bovendien Open Vld in verlegenheid brengt. ‘Magnette kan amper rekenen op centrumstemmen in Franstalig België.’ Het verhaal dat Magnette wil brengen is dat de PTB nutteloos is en dat Ecolo liberaal is. Indien Magnette deze verhaallijn weet waar te maken kan er wel een kleine winst zijn voor de PS bij de volgende verkiezingen.

De groenen aan Vlaamse kant

Groen kan alleen maar verliezen al blijft dit moeilijk om in te schatten, zegt Devos. ‘Ofwel gaan alle kerncentrales dicht waardoor er meer gascentrales nodig zijn, ofwel blijven de kerncentrales open waardoor de groen-kiezers teleurgesteld zullen zijn. Bovendien heeft de andere Groen-minister, Petra De Sutter, weinig dossiers in handen waarmee ze in het nieuws kan komen. Drabbe denkt niet dat het zover zal komen dat de kerncentrales gesloten worden. ‘Gascentrales moeten een milieuvergunning krijgen wat telkens wordt tegengehouden door de N-VA.’ Dit kan als een partijpolitiekspel bekeken worden maar ook coalitiepartners CD&V en Open Vld maken deel uit van de Vlaamse regering. Groen zit in een moeilijk parket en zal daar niet snel van verlost geraken, benadrukt Drabbe.

Van het lerarentekort naar de Antwerpse coalitie

Ben Weyts heeft tien voorstellen op tafel gelegd om lerarentekort in het Nederlandstalige onderwijs aan te pakken. Opvallend was de tussenkomst van Open Vld, die lastige vragen stelde over de toetsing met de begroting en de consensus hierover binnen de Vlaamse regering. Open Vld zit zelf in de Vlaamse regering waardoor het opmerkelijk is dat ze als coalitiepartner het minister Weyts moeilijk maakten. Volgens Drabbe kan dit te maken hebben met zowel de moeilijke relatie tussen De Wever en Lachaert als met het gerucht dat Schiltz mogelijks schepenen wordt in Antwerpen zonder eerst gemeenteraadslid te zijn. ‘N-VA en Open Vld gunnen elkaar nog net het licht in de ogen binnen de Vlaamse regering, maar daarbuiten loopt het moeilijk.’

Open Vld is in principe niet nodig binnen de Antwerpse coalitie, benadrukt Devos. Om Schiltz naar binnen te loodsen als schepen is er bovendien ook nog heel wat werk nodig. N-VA heeft er echter geen belang bij om dit conflict te laten escaleren, enkel Vooruit zou hier kunnen bij winnen.

Redacteur artikel: Rani De Leeneer

Luister ook naar onze andere podcasts


David Geens

David Geens is IT-engineer en bestuurder en investeerder in verschillende vennootschappen. Bij Doorbraak focust hij zich op de audiovisuele activiteiten zoals de podcast en video interviews.

Dit artikel delen


Als abonnee kan u dit artikel gratis verspreiden via sociale media en doorsturen naar uw vrienden. Zij zullen dit artikel volledig kunnen lezen zonder abonnee te zijn of zonder een (proef)abonnement te nemen. Zij krijgen bij het lezen de vermelding dat dit artikel door u wordt aangeboden. Als u dit via email doorstuurt, wordt het emailadres van uw vriend niet genoteerd in de databank.

Commentaren en reacties


Reageren op een artikel? Graag, maar hou het netjes, blijf bij het onderwerp van het artikel en blijf niet eindeloos reageren.  Dit is geen plaats voor scheldpartijen en eindeloze discussies. Niet meer dan 10 reacties per dag per persoon en niet meer dan 3 per artikel graag.  Kijk vooraf even op onze Spelregels en technische problemen
Reacties - klik hier
Als ingelogde bezoeker kan u hier de reacties lezen en deelnemen aan het debat.
Reacties - klik hier
Als ingelogde bezoeker kan u hier de reacties lezen en deelnemen aan het debat.