In deze aflevering van Doorbraak Radio analyseren Karl Drabbe en Carl Devos naar goede gewoonte het reilen en zeilen in de Wetstraat. De beleidsverklaring, uiteenlopende visies? The state of the Union van premier De Croo ligt al even achter ons maar blijft brandend actueel aangezien de verschillende regeringspartijen toch niet op één lijn lijken te zitten. Paul Magnette nuanceerde het federale akkoord enkele dagen na de beleidsverklaring en beweerde dat de PS niet met alle punten akkoord gaat, zegt Devos.…
Niet ingelogd - Plus artikel - log in of neem een gratis maandabonnement
Uw Abonnement is (bijna) verlopen (of uw browser moet bijgewerkt worden)
Uw (proef)abonnement is verlopen (of uw browser weet nog niet van de vernieuwing)
In deze aflevering van Doorbraak Radio analyseren Karl Drabbe en Carl Devos naar goede gewoonte het reilen en zeilen in de Wetstraat.
De beleidsverklaring, uiteenlopende visies?
The state of the Union van premier De Croo ligt al even achter ons maar blijft brandend actueel aangezien de verschillende regeringspartijen toch niet op één lijn lijken te zitten. Paul Magnette nuanceerde het federale akkoord enkele dagen na de beleidsverklaring en beweerde dat de PS niet met alle punten akkoord gaat, zegt Devos. ‘Zo stelt de PS een veto tegen de sanctionering van langdurig zieken, wat haaks staat op het akkoord van de regering.’ Het blijft raden naar wat er die nacht werkelijk beslist is, maar het staat vast dat de voorzitter van de grootste partij binnen de regering openlijk de coalitiepartners een tik uitdeelt.
Het kibbelkabinet
Dat de regeringspartijen het niet altijd eens zijn met elkaar staat als een paal boven water. Dit is wel sterk afhankelijk van vanaf welke kant van de taalgrens dit bekeken wordt. De Vlaamse partijen binnen de federale regering rollen niet vechtend over de straat, maar aan Franstalige kant is er wel een stevige botsing tussen de PS en de MR. Bouchez ziet zijn kans schoon om aan Franstalige kant de grootste partij te worden, terwijl de PS zich schrap moet houden voor de opkomst van PTB. Daarnaast heeft de PS ook een nieuw front geopend met Ecolo, zegt Drabbe. De PS probeert punten te scoren op de groene flank en maakt gebruik van de underdogpositie van de groene partijen binnen de regering.
De spanningen aan Franstalige kant zijn groter dan aan Vlaamse kant, maar Devos vindt niet dat er kan gezegd worden dat tussen de Vlaamse partijen alles koek en ei is. Vooruit trekt net zoals PS ook ten strijde tegen de groene partijen. ‘De strijd om het marktleiderschap is gewoon sterker aan Franstalige kant dan aan Vlaamse kant.’ Bouchez en Magnette hebben er alle belang bij om als objectieve bondgenoten tegenover elkaar te staan, zegt Devos. De PS heeft de MR nodig om zich als linkse partij tegen rechts af te zetten en Bouchez kan Magnette gebruiken als boksbal om aan te tonen dat hij de anti-belastingspartij leidt, waarmee hij bovendien Open Vld in verlegenheid brengt. ‘Magnette kan amper rekenen op centrumstemmen in Franstalig België.’ Het verhaal dat Magnette wil brengen is dat de PTB nutteloos is en dat Ecolo liberaal is. Indien Magnette deze verhaallijn weet waar te maken kan er wel een kleine winst zijn voor de PS bij de volgende verkiezingen.
De groenen aan Vlaamse kant
Groen kan alleen maar verliezen al blijft dit moeilijk om in te schatten, zegt Devos. ‘Ofwel gaan alle kerncentrales dicht waardoor er meer gascentrales nodig zijn, ofwel blijven de kerncentrales open waardoor de groen-kiezers teleurgesteld zullen zijn. Bovendien heeft de andere Groen-minister, Petra De Sutter, weinig dossiers in handen waarmee ze in het nieuws kan komen. Drabbe denkt niet dat het zover zal komen dat de kerncentrales gesloten worden. ‘Gascentrales moeten een milieuvergunning krijgen wat telkens wordt tegengehouden door de N-VA.’ Dit kan als een partijpolitiekspel bekeken worden maar ook coalitiepartners CD&V en Open Vld maken deel uit van de Vlaamse regering. Groen zit in een moeilijk parket en zal daar niet snel van verlost geraken, benadrukt Drabbe.
Van het lerarentekort naar de Antwerpse coalitie
Ben Weyts heeft tien voorstellen op tafel gelegd om lerarentekort in het Nederlandstalige onderwijs aan te pakken. Opvallend was de tussenkomst van Open Vld, die lastige vragen stelde over de toetsing met de begroting en de consensus hierover binnen de Vlaamse regering. Open Vld zit zelf in de Vlaamse regering waardoor het opmerkelijk is dat ze als coalitiepartner het minister Weyts moeilijk maakten. Volgens Drabbe kan dit te maken hebben met zowel de moeilijke relatie tussen De Wever en Lachaert als met het gerucht dat Schiltz mogelijks schepenen wordt in Antwerpen zonder eerst gemeenteraadslid te zijn. ‘N-VA en Open Vld gunnen elkaar nog net het licht in de ogen binnen de Vlaamse regering, maar daarbuiten loopt het moeilijk.’
Open Vld is in principe niet nodig binnen de Antwerpse coalitie, benadrukt Devos. Om Schiltz naar binnen te loodsen als schepen is er bovendien ook nog heel wat werk nodig. N-VA heeft er echter geen belang bij om dit conflict te laten escaleren, enkel Vooruit zou hier kunnen bij winnen.
Redacteur artikel: Rani De Leeneer
Luister ook naar onze andere podcasts



