JavaScript is required for this website to work.
Politiek

Dries Van Langenhove: ‘Vlaamse onafhankelijkheid is eerder een middel dan een doel’

David Geens15/7/2020
Dries Van Langenhove

Dries Van Langenhove

foto © Belga

De enige manier om op termijn een echt rechts beleid te kunnen voeren is Vlaamse onafhankelijkheid, volgens Van Langenhove.

Het politieke spel ligt ook deze zomer niet stil. Er is nog steeds geen regering gevormd en allerlei onderwerpen, van racisme tot abortus, passeren de revue. In deze aflevering van Doorbraak radio laat Dries Van Langenhove, onafhankelijk kamerlid in de fractie van Vlaams Belang, zijn licht schijnen op de politieke actualiteit. Van Langenhove ziet zich zichzelf eerder als activist dan als politicus en wenst zich daarom niet te binden aan de partijpolitiek. Hij staat er wel om bekend om een uitgesproken rechts-conservatieve en migratiekritische mening te hebben en de mainstream media regelmatig op de korrel te nemen. Binnenkort kunnen we een eigen mediakanaal van Van Langenhove verwachten dat een zogezegd tegengewicht biedt tegen de linkse klassieke media.

Over de abortuswet en de coronacrisis

De coronacrisis is nog niet voorbij. Nu er sprake is van een mogelijke tweede golf in het najaar en mondmaskers verplicht zijn op openbare plaatsen, kijkt Van Langenhove op de afgelopen periode vooral terug als een zuiver voorbeeld van de hoe incapabel de politiek kan zijn. ‘Deze crisis had in zekere mate vermeden kunnen worden.’ Van Langenhove wijst erop dat hij reeds in januari al waarschuwde voor het coronavirus en dat hij al langer dan vandaag pleit voor meer gebruik van mondmaskers. ‘Ik heb in deze crisis vooral geleerd dat je niet zomaar moet vertrouwen op de regering,’ zegt hij.

Een ander onderwerp dat de politieke actualiteit beheerst is de mogelijke uitbreiding van de wettelijke termijn voor abortus van 12 naar 18 weken. De versoepeling van de abortuswet is de politieke twistappel van het moment en legt een bom onder de formatiegesprekken voor een nieuwe federale regering. Van Langenhove vindt de abortuswet zoals die nu op tafel ligt hallucinant. ‘Vooral de strafbepaling, die bepaald dat het voortaan verboden zal zijn om als vader de moeder te proberen overtuigen geen abortus te plegen, gaat veel te ver.’ Daarnaast is er volgens Van Langenhove totaal geen draagvlak in Vlaanderen voor dit wetsvoorstel en wordt het Vlaanderen opgelegd door een Waalse minderheid.

Racisme en zelfhaat in Vlaanderen

Van Langenhove weerlegt dat er structureel racisme aanwezig is in Vlaanderen. ‘Racisme zit zeker niet in het DNA van de Vlaming en wie dat beweert doet zelfs een gevaarlijke uitspraak.’ Er lopen bijna geen racisten rond in Vlaanderen, vindt Van Langenhove.

Van Langenhove vindt dat structureel racisme in Vlaanderen vooral een mythe is die versterkt wordt doordat de media ons zelfhaat aanpraat. ‘Al onze tradities moeten van tafel en als Vlaming mag je niet langer zeggen dat je trots bent om Vlaming te zijn. Maar iemand met een andere etniciteit mag dan wel fier zijn op zijn afkomst.’ Deze diepgewortelde zelfhaat wordt volgens Van Langenhove ook aangewakkerd door zaken zoals de spijtbetuiging van Koning Filip aan Congo. ‘Dit zet de poort open naar herstelbetalingen.’

De beperkingen op de vrije meningsuiting

Zijn er grenzen aan de vrije meningsuiting? Volgens Van Langenhove alvast niet. ‘Het recht op de vrije meningsuiting moet zo absoluut mogelijk zijn.’ De politiek probeert op allerlei manieren de vrijheid van mening aan banden te leggen. In realiteit gaat dit vooral over een beperking op rechtse en conservatieve meningen door linkse politici, zegt Van Langenhove.

Recent werd het twitteraccount van Schild & Vrienden verwijderd en ook Van Langenhove’s persoonlijke pagina op Facebook werd al regelmatig opgeschort. ‘Zowel op sociale media als in de klassieke media probeert men mij voortdurend de mond te snoeren.’ Volgens Van Langenhove hebben de verwijderde sociale mediakanalen niets te maken met het schenden van de gebruikersvoorwaarden maar wel met de druk die het links-liberale regime uitoefent op techgiganten zoals Twitter en Facebook. ‘Het ontnemen van iemands toegang tot sociale media is vandaag de dag eigenlijk hetzelfde als iemands vrije meningsuiting beperken.’

Het blijvende migratieprobleem

Een onderwerp dat voor Van Langenhove hoog op de politieke agenda staat is het aanslepende migratieprobleem. Het migratieprobleem is in feite slechts het topje van de ijsberg. Het echte probleem is de demografische crisis waarbij er een allochtone meerderheid ontstaat in Vlaamse steden, zegt Van Langenhove. De regering-Michel pakte dit probleem al verkeerd aan en dit beleid wordt nu verdergezet door Maggie De Block.

De politieke impasse en Vlaamse onafhankelijkheid

Of er een nieuwe regering komt zonder nieuwe verkiezingen is volgens Van Langenhove nog koffiedik kijken. ‘Wel is het meer dan duidelijk dat het Belgische systeem op is en dat er maar beter werk wordt gemaakt van het voorbereiden van de Vlaamse onafhankelijkheid.’ Dat kan op een amicale manier verlopen wanneer Vlaanderen en Wallonië nu verkennende gesprekken starten.

Een meerderheid van N-VA en Vlaams Belang in 2024 is voor Van Langenhove een realistisch scenario.  Het lijkt hem ook interessant om te kijken naar een mogelijke mathematische meerderheid van Vlaams Belang en PVDA. Uiterst links staat uiteraard mijlenver van de doelen van Vlaams Belang, maar een sterke PVDA kan het Vlaams Belang wel een sterke onderhandelingspositie bezorgen. Dan zal N-VA echt geen andere keuze dan met het Vlaams Belang een regering vormen, besluit Van Langenhove.

Vlaamse onafhankelijkheid, de oplossing van alle problemen?

Van Langenhove is realistisch en wijst erop dat het ontstaan van een soevereine Vlaamse staat zeker niet alle huidige problemen in de maatschappij zal oplossen. ‘Vlaamse onafhankelijkheid is een middel voor het invoeren van een rechts-conservatief beleid en geen doel op zich.’ Bepaalde ziektes van het Belgische niveau zijn rechtstreeks geïmporteerd op het Vlaams niveau en dienen dringend te worden aangepakt, vindt Van Langenhove.


Beluister ook onze andere podcasts:

David Geens is IT-engineer en bestuurder en investeerder in verschillende vennootschappen. Bij Doorbraak focust hij zich op de audiovisuele activiteiten zoals de podcast en video interviews.

Commentaren en reacties
Gerelateerde artikelen

De oorlog tussen Israël en Hamas, islamisme, terreuraanslagen, fake feminisme, westerse zelfhaat, … Het hangt allemaal samen, schrijft Darya Safai in haar boek. Het werk is ons boek van de week.