Els Schelfhout: ‘CD&V miskent een groot deel van hun kiezers door hun houding in de zaak-Chovanec’
Els Schelfhout als senator voor CD&V trekt nu de deur dicht bij haar partij
foto © Belga
Uit onvrede met de huidige gang van zaken binnen CD&V kroop Els Schelfhout in haar pen. Waarom moet CD&V N-VA achterna hollen?
Naar aanleiding van de zaak-Chovanec en de verdeelde reacties uit politieke hoek kroop Els Schelfhout, voormalig senator voor CD&V, in haar pen. In haar open brief uit ze haar onvrede over de manier waarop CD&V vandaag de dag handelt en het gebrek aan politieke verantwoordelijkheid in de zaak-Chovanec. Volgens Schelfhout is het problematisch dat CD&V Vlaams minister-president Jan Jambon de hand boven het hoofd blijft houden en de zaak-Chovanec niet als een politiek probleem bekijkt. In deze aflevering van Doorbraak radio geeft Schelfhout meer uitleg bij haar open brief.
Strategie boven de kiezers?
Schelfhout is allesbehalve tevreden met de houding van CD&V in de zaak-Chovanec en voelt zelfs plaatsvervangende schaamte voor hun beleid. ‘Ik schaam mij voor de manier waarop CD&V de politieke verantwoordelijken de hand boven het hoofd blijft houden en de dubbelzinnige manier van communiceren,’ zegt Schelfhout. ‘Het enige waar CD&V nog mee bezig lijkt zijn politieke strategieën om aan de macht te blijven.’
Volgens Schelfhout miskent de CD&V een groot deel van hun kiezers door de politieke verantwoordelijkheid in de zaak-Chovanec te minimaliseren. Er zijn kiezers die voor CD&V kiezen voor de christelijke waarden en veel van deze kiezers kunnen zich niet terugvinden in het huidige beleid. Daarnaast zijn er ook kiezers die geen voorstander zijn van het Vlaams-nationalisme en dus niet begrijpen waarom CD&V zo halsstarrig vast blijft houden aan N-VA.
Meer dan een aanklacht aan de CD&V
Schelfhout klaagt in haar brief niet enkel de houding van CD&V aan, maar van de politiek in het algemeen die meer bezig lijkt met strategieën dan met menselijke problemen. ‘Het is een brandbrief tegen de politiek waarin ik mijn grote ongerustheid uit over heel wat maatschappelijke problemen. De aanklacht in mijn brief kan in die zin dus opgaan voor de hele politiek, maar aangezien ik tot dan CD&V-lid was, gaat mijn brief vooral over hoe ik mij voel bij hun beleid,’ zegt Schelfhout.
Veto’s in de regeringsonderhandelingen
Ook over de manier waarop CD&V en de andere politieke partijen naar de onderhandelingstafel trekken voor het vormen van een federale regering zint Schelfhout niet. ‘Vanaf het begin worden er veto’s gesteld.’ Ook de stelling dat CD&V de premier zou moeten leveren begrijpt Schelfhout niet. ‘Waar staat dat misschien geschreven? Het is begrijpelijk dat de bevolking vindt dat het op die manier alleen maar over de postjes lijkt te gaan.’
Volgens Schelfhout worden de leden aan de basis op deze manier compleet genegeerd door de partijtop. Dat leidt ze ook af uit de reacties op haar brief. ‘Heel wat mensen hebben het gevoel dat er naar hen niet geluisterd wordt.’ De partijtop geeft kiezers het gevoel dat ze slechts éénmalig van tel zijn en dat is bij de verkiezingen. Daarna zijn er een handvol mensen die de touwtjes in handen nemen en hun mandaat trachten veilig te stellen.
CD&V als aanhangsel van N-VA
In haar brief maakt Schelfhout ook duidelijk dat ze het problematisch vindt dat de CD&V N-VA lijkt achterna te hollen. ‘Binnen CD&V zijn er mensen die N-VA willen volgen en het absoluut niet zien zitten om in een regering zonder hen te stappen.’ Volgens Schelfhout zijn er heel wat leden die deze redenering niet volgen. Als christendemocraat kan je moeilijk ook Vlaams-nationalist zijn, besluit Schelfhout.
Redacteur artikel: Rani De Leeneer
Categorieën |
---|
Personen |
---|
David Geens is IT-engineer en bestuurder en investeerder in verschillende vennootschappen. Bij Doorbraak focust hij zich op de audiovisuele activiteiten zoals de podcast en video interviews.
Neyskens en Asselman brengen informatie over de rechtszaken tegen Trump, de actie van de migranten in de VS en voorspellen de senaatsverkiezingen.
‘Moslimhater valt kerstmarkt aan’: het leek voor vele media een haast verfrissend discours. Maar heel wat vragen blijven onbeantwoord.