fbpx


Politiek

Geens en Degreef: ‘1 mei legt strijd tussen werkende klasse en elite bloot’
Eén mei is met de nodige fanfare voorbijgegaan stellen Christophe Degreef en David Geens vast. In Sint-Niklaas gingen zowel Vlaams Belang als Vooruit met de aandacht lopen. Beide partijen strijden op de economische linkerzijde om dezelfde kiezers. ‘Mark Elchardus verwoordde het treffend met een strijd tussen downstairs en upstairs,’ zegt Geens. Vlaams Belang verwijt Vooruit onvoldoende aandacht voor de eigen werkende mensen, terwijl Vooruit meer gespierde taal gebruikt om kiezers terug te halen bij het Vlaams Belang. Degreef vertelt dat het niet duidelijk is wie de lachende derde hond is in deze strijd.

Ook aan Franstalige kant werd er stevige taal gebruikt in de toespraken. Volgens Degreef mag Bouchez dan wel op bezoek gaan in PS-burcht Herstal, de strijd is eerder tegen de PTB gericht dan tegen de PS. Bouchez heeft trouwens met zijn debat met Tom Van Grieken eerder geprobeerd om een cordon tegen de PTB te vormen dan echt te willen strijden tegen extreem-rechts. De mislukking daarvan wijst volgens Geens op een mogelijks links front PS-Ecolo-PTB.

Gebrek aan groene kandidaten

Bij Groen was er meer sprake over wie zich geen kandidaat stelde voor het voorzitterschap dan over de werkelijke kandidaten. Misschien wordt het nu een strijd tussen het gezellige lokale Groen van Vaneeckhout versus een meer comromisloos stedelijk ecologisme van de Brusselse afdeling.

Oplossing artsenquota

Frank Vandenbroecke mag dan wel zeggen dat hij een twintig jaar oude discussie over de artsenquota heeft opgelost, het is volgens Degreef een oplossing in de visie van Vandenbroucke. Het federale niveau bepaalt op wetenschappelijke manier de noden van de deelstaten en legt ze vervolgens op. Geens vraagt zich af of Vandenbroucke net niet de doos van Pandora heeft geopend waarbij de wetenschap de quota in vraag gaat stellen.

Franstalig verzet tegen verplichte vaccinatie in de zorg

Degreef vertelt verder ook over de persconferentie van Mischaël Modrikamen die de federale overheid wil aanklagen. Hij wil dat de genomen koninklijke besluiten tijdens de lockdowns worden vernietigd zodat de weg open ligt voor schadevergoedingen voor wie nadeel heeft geleden tijdens de lockdowns. Degreef stelt vast dat er aan Franstalige kant altijd al meer discussie was over de genomen maatregelen en vraagt zich af of dit gevolgen heeft voor de verplichte vaccinatie in de zorg.

Luister ook naar onze andere podcasts


Aangeboden door de Vrienden van Doorbraak


steun doorbraak

Dit artikel, cartoon of podcast wordt u aangeboden door de Vrienden van Doorbraak

Door een jaarlijkse of maandelijkse bijdragen financieren de Vrienden van Doorbraak de publicatie van de gratis toegankelijke artikels, podcasts, cartoons of video-uitzendingen op doorbraak.be. Onze vrienden krijgen ook korting in de Doorbraak winkel en exclusieve uitnodigingen.

Hartelijk dank voor uw steun als Vriend van Doorbraak.

David Geens

David Geens is IT-engineer en bestuurder en investeerder in verschillende vennootschappen. Bij Doorbraak focust hij zich op de audiovisuele activiteiten zoals de podcast en video interviews.

Dit artikel delen


Als abonnee kan u dit artikel gratis verspreiden via sociale media en doorsturen naar uw vrienden. Zij zullen dit artikel volledig kunnen lezen zonder abonnee te zijn of zonder een (proef)abonnement te nemen. Zij krijgen bij het lezen de vermelding dat dit artikel door u wordt aangeboden. Als u dit via email doorstuurt, wordt het emailadres van uw vriend niet genoteerd in de databank.

Commentaren en reacties


Reageren op een artikel? Graag, maar hou het netjes, blijf bij het onderwerp van het artikel en blijf niet eindeloos reageren.  Dit is geen plaats voor scheldpartijen en eindeloze discussies. Niet meer dan 10 reacties per dag per persoon en niet meer dan 3 per artikel graag.  Kijk vooraf even op onze Spelregels en technische problemen
Reacties - klik hier
Als ingelogde bezoeker kan u hier de reacties lezen en deelnemen aan het debat.
Reacties - klik hier
Als ingelogde bezoeker kan u hier de reacties lezen en deelnemen aan het debat.