JavaScript is required for this website to work.
Europa

Geert Bourgeois: ‘Onthouding want coronasteun nadelig voor Vlaanderen’

David Geens29/3/2020
Geert Bourgeois, Europees Parlementslid N-VA

Geert Bourgeois, Europees Parlementslid N-VA

foto © Reporters

Deze week stemde het Europees Parlement over de coronamaatregelen. Bij die stemming onthielden de drie N-VA-Europarlementariërs zich om diverse redenen.

Afgelopen week stemde het Europees Parlement coronamaatregelen. Een van die maatregelen is het vrijmaken van 37 miljard euro aan fondsen. Bij die stemming onthielden de drie N-VA-EU-parlementariërs zich. Wij vroegen Geert Bourgeois naar zijn beweegredenen.

Bourgeois vindt dat er een groot verschil is tussen een verdeelsleutel voor achtergestelde gebieden en de verdeelsleutel die men nu had moeten gebruiken om solidair te zijn. In ons land zien we dat Vlaanderen het hardst getroffen wordt door de coronacrisis. Toch gaat het grootste deel van de steun naar Wallonië.

De gewezen minister-president heeft het verder ook over het gebrek aan solidariteit. Lidstaten die elkaar noodzakelijke producten weigeren uit te voeren of onderlinge steun waar bedden te kort zijn, horen volgens hem niet thuis in de EU.

In een post-coronatijdperk moet de EU ook strategisch vooruitdenken, zoals werk maken van strategische voorraden en staatssteun die het mogelijk maakt massaproductie terug naar hier te halen.

Beluister ook onze andere podcasts:

David Geens is IT-engineer en bestuurder en investeerder in verschillende vennootschappen. Bij Doorbraak focust hij zich op de audiovisuele activiteiten zoals de podcast en video interviews.

Commentaren en reacties