Harry De Paepe: ‘Vlaamse bedrijven zijn beter voorbereid op harde brexit dan Britse’
VK
foto © AFP
Wat is de invloed van de coronacrisis en de Brexit op de Britse politiek? Harry De Paepe maakt de analyse.
De Britse politiek is vandaag de dag volop in beweging. Niet alleen hangt de dreiging van een harde brexit in de lucht, ook de coronacrisis heeft een zware impact op de politiek in het Verenigd Koninkrijk. In deze aflevering van Doorbraak Radio gaat Harry De Paepe dieper in op de huidige politieke stand van zaken.
De onderhandelingen
Recent waren er nog gesprekken tussen de twee hoofdonderhandelaars. Het besluit: ze staan nog geen stap verder, zegt De Paepe. ‘De onderhandelingen zitten muurvast en het gaat daarbij onder andere over visserijrechten en de soevereiniteit van het VK.’ Volgens De Paepe hebben de Britten het gevoel dat er vanuit Brussel hen nog te veel regels worden opgelegd, waardoor de onderhandelingen muurvast komen te zitten.
Wordt het dan een harde brexit? Volgens De Paepe lijkt het daar wel op. Alle signalen wijzen in die richting. Maar er is wel een grote nuance. ‘Mensen die dicht bij de Britse Conservatieve Partij staan denken dat er wel een akkoord uit de bus zal komen en dat er nu vooral op tafel wordt geklopt om de achterban te paaien.’ De Paepe ziet persoonlijk op dit moment geen uitweg, maar volgens individuen die dicht bij de Conservatieve Partij staan, wil premier Johnson wel een overeenkomst met de EU.
Opnieuw uitstel?
De Britten willen niet opnieuw de deadline uitstellen. De ligt nu in januari en ze willen dit zo houden. Op dat moment zullen alle grenzen opgetrokken worden, zowel voor de handel als voor het toerisme. ‘Mensen die na de lockdown — als covid ooit voorbij is — op vakantie willen gaan naar het VK, zullen op de grenzen botsen.’
Dat heeft heel wat implicaties, zegt De Paepe. Denk maar aan Noord-Ierland. ‘De Ieren en de Noord-Ieren willen juist geen harde grens omwille van hun verleden vol met conflicten.’ Maar zoals het er nu naar uitziet zal er toch een harde grens komen, denkt De Paepe.
De gevolgen voor Vlaanderen
De gevolgen van een harde brexit zullen sterk voelbaar zijn in Vlaanderen. ‘Samen met Ierland en Nederland behoort Vlaanderen tot de regio’s die het hardst getroffen zullen worden door de brexit.’ De Vlaamse regering heeft reeds geld vrijgemaakt om bedrijven voor te bereiden. De Paepe heeft de indruk dat wij zelfs beter voorbereid zijn dan het VK. ‘Op dit ogenblik zeggen de Britten zelf dat de bedrijven er niet klaar voor zijn.’
Speelt Londen of Brussel het hard?
De Britten spelen het vooral onberekenbaar, zegt De Paepe. Denk maar aan de campagne die Johnson vorig jaar nog voerde met de boodschap dat er een deal is met de EU, terwijl hij nu in september verklaarde dat het akkoord niet geldt. De onberekenbaarheid van de Britten heeft volgens De Paepe alles te maken met hun eigen achterban. ‘Om de troepen warm te houden gebruikt Johnson de brexit nog steeds als middel om het enthousiasme te behouden.’
De interne strubbelingen van de conservatieve partij
Binnen Johnsons partij loopt niet alles van een leien dakje sinds het begin van de coronacrisis. ‘Johnson zat stevig in het zadel, maar dan kwam de crisis en ontstond er reactie op het beleid dat de Britse regering voert.’ Binnen de Conservatieve Partij ontstond er veel protest tegen het coronabeleid van de regering, omdat het indruist tegen hun principe van vrijheid. Zo viel Theresa May recent Boris Johnson openlijk aan in het Lagerhuis. ‘Het is ongezien dat een oud-premier de nieuwe premier van dezelfde partij zomaar aanvalt.’
Door de strubbelingen binnen de Conservatieve Partij vindt Nigel Farage opnieuw het spoor waarmee hij kan scoren. Hij gaat zijn partij nu omvormen tot een partij die zich openlijk verzet tegen de lockdownmaatregelen van de regering. Dat zal zeker conservatieve kiezers aantrekken.
Dreigt er een splitsing van de Labourpartij?
Dat risico bestaat, zegt De Paepe. Al hebben ze nu wel het voordeel van het kiessysteem in het VK. ‘Een nieuwe partij oprichten wordt moeilijk, aangezien nieuwe en dus kleine partijen het zeer moeilijk hebben om een zetel te behalen door het kiessysteem.’ Volgens De Paepe zal het vooral een strijd worden tussen uiterst links en gematigd links om de macht binnen de partij te grijpen. ‘In sommige Britse kranten wordt Jeremy Corbyn wel eens vergeleken met Donald Trump.’ Niet in de ideologische zin, maar in de wijze waarop hij tegen de wil van het partijkader voorzitter geworden is.
De nationalisten in Schotland
De strijd voor een onafhankelijk Schotland gaat verder, zegt De Paepe. ‘Die zaak leeft nog zeer sterk en alle peilingen wijzen er ook op dat moest er vandaag een referendum plaatsvinden de Schotten met een meerderheid voor onafhankelijkheid kiezen.’ De Schotse nationalisten proberen dat thema ook levend te houden, nu alle focus op corona ligt. Maar de nationalisten zitten wel met een intern probleem, zegt De Paepe. ‘De twee fracties binnen de partij voeren een strijd over hoe de onafhankelijkheid bereikt moet worden.’
Redacteur artikel: Rani De Leeneer
Beluister ook onze andere podcasts:
Tags |
---|
Personen |
---|
David Geens is IT-engineer en bestuurder en investeerder in verschillende vennootschappen. Bij Doorbraak focust hij zich op de audiovisuele activiteiten zoals de podcast en video interviews.
Neyskens en Asselman brengen informatie over de rechtszaken tegen Trump, de actie van de migranten in de VS en voorspellen de senaatsverkiezingen.