Het beste middel om inflatie te bestrijden? Bart Goemaere legt uit
foto © Unsplash
Als een bank failliet gaat is het geld op je spaarrekening niet veilig, maar je investeringen in aandelen of andere activa zoals trackers wél.
Bart Goemaere duidt het faillissement van de Silicon Valley Bank, die zich onvoldoende ingedekt had tegen rentestijgingen.
Wat zijn de gevolgen voor de technologiesector? Er komt veel kritiek op de bankreddingen, onder meer door de Amerikaanse presidentskandidaat Vivek Ramaswamy. De winsten zouden voor de privé zijn en de verliezen alweer voor de belastingbetaler, is die kritiek terecht? Komt er een kredietschaarste nu ook andere grote banken zoals Credit Suisse met 50 miljard euro overeind moet gehouden worden? Als er paniek ontstaat komt élke bank in de problemen. Het balanstotaal is altijd een veelvoud van het eigen vermogen. Technisch gezien kan élke bank failliet gaan.
Banken
Banken zijn ‘black boxes’, het is bijna onmogelijk de risico’s correct in te schatten. Daarom belegt Bart Goemaere niet in banken, maar beveelt investeringen aan in activa. Als een bank failliet gaat is het geld op je lopende rekening of spaarrekening niet veilig, maar je investeringen in aandelen of andere activa zoals trackers (ETF) zijn dat wel.
Je kan bijvoorbeeld een tracker (ETF) op goud kopen, maar dan moet je eerst een effectenrekening openen. Termijnrekeningen zijn het slechtste middel om inflatie te lijf te gaan. Het beste middel om de inflatie te bestrijden is aandelen kopen in bedrijven die prijsstijgingen kunnen doorrekenen aan hun klanten. Meer in deze podcast over het rendement op goud sinds 2001 en de opties voor de centrale bankiers. Komen er toch nog renteverhogingen en blijft er een groot renteverschil tussen de ECB en de Federal Reserve?
Tags |
---|
Personen |
---|
Paul Boonefaes (1965) is Master Vertaler (Portugees, Engels, Deens) en behaalde een Executive MBA aan Vlerick Business School. Hij is auteur van "Zwijg! Waarom woke niet deugt".
Paul Boonefaes: ‘Hoe komt het dat mensen uit alle hoeken van de wereld naar het Westen vluchten?’
Ward Hermans sloot zich als soldaat aan bij de Frontbeweging en bleef nadien Vlaams-nationalist bij de Frontpartij, het Verdinaso en het VNV. Hij stond aan de wieg van de Algemeene-SS Vlaanderen