fbpx


Media, Politiek
postmodernisme

Jean-Pierre Rondas rekent af met politieke correctheid
Een kwestie van bestaan: Vlaanderen in de wereld is een verzameling van teksten door Jean-Pierre Rondas waarvan sommige eerder op Doorbraak.be verschenen en die door de auteur thematisch gebundeld zijn. Door de maatschappelijke, politieke en culturele analyses van Rondas heen loopt de rode lijn van een aanklacht tegen het postmodernisme. Dat ziet hij als de grote kwaal van het denken van deze tijd. In deze nieuwe Doorbraak Boekencast gaat Luckas Vander Taelen hier dieper op in met Doorbraak-medewerker Jean-Pierre Rondas.

Postmodernisme

Dat postmodernisme uit zich in een politiek correcte denken dat sinds mei ‘68 steeds sterker geworden is. ‘Het begon met Simone de Beauvoir,’ stelt Rondas. ‘Die gaf de aanzet tot het denken dat je niet als vrouw geboren wordt, maar maatschappelijk in die positie gevormd wordt.’ Nu komt de druk om politiek correct te handelen vooral van Amerikaanse denkers. Dat leidt zelfs tot een gedwongen aanpassing van woordenschat. Dat mocht Rondas zelf ondervinden, toen men hem zei dat een woord als ‘moslimterreur’ stigmatiserend en polariserend was. Zo is ook het woord ‘blank’ taboe geworden en onuitspreekbaar in sommige kringen.

Rondas ziet mede daardoor het ‘debacle van links’, dat de traditionele focus op de ‘klasse’ vervangen heeft door ‘etnie’. Het slachtofferdenken is overheersend; eerst werd assimilatie maar nu ook integratie afgewezen waardoor de maatschappij stilaan tot een verzameling van naast elkaar levende entiteiten verwordt met de ‘blanke man’ als eeuwige schuldige.

‘Verweekbladisering’

In Een kwestie van bestaan heeft Rondas het met eenzelfde kritische blik ook over het gevaar dat de journalistiek loopt. Door de ‘verweekbladisering’ vervaagt de grens tussen feiten en opinie.

Journalisten worden activisten die mensen willen leren hoe ze moeten denken. Rondas analyseert haarfijn hoe De Gazet van Antwerpen één zin uit een lang gesprek met Bart De Wever volledig uit context lichtte, en uit de linkse verontwaardiging bleek dat niemand de moeite had genomen om het hele artikel te lezen. Het zegt veel over de verarming van het debat en hoe moeilijk het is afstand te doen van eigen vooroordelen. In zijn boek, zowel als in de Doorbraak Boekencast spoort Jean-Pierre Rondas iedereen aan om buiten de krijtlijnen van dit kleine ideologische veld te treden.

Een kwestie van bestaan is verkrijgbaar in de online boekhandel van Doorbraak. Net als de heruitgave van Rondas’ Wereldbeelden: gesprekken met dertien filosofen.

Luister ook naar onze andere boekencasts


Aangeboden door de Vrienden van Doorbraak


steun doorbraak

Dit artikel, cartoon of podcast wordt u aangeboden door de Vrienden van Doorbraak

Door een jaarlijkse of maandelijkse bijdragen financieren de Vrienden van Doorbraak de publicatie van de gratis toegankelijke artikels, podcasts, cartoons of video-uitzendingen op doorbraak.be. Onze vrienden krijgen ook korting in de Doorbraak winkel en exclusieve uitnodigingen.

Hartelijk dank voor uw steun als Vriend van Doorbraak.

Luckas Vander Taelen

Luckas Vander Taelen (1958) werkte als tv-regisseur, en was voor Groen schepen, Vlaams en Europees Parlementslid en senator.

Dit artikel delen


Als abonnee kan u dit artikel gratis verspreiden via sociale media en doorsturen naar uw vrienden. Zij zullen dit artikel volledig kunnen lezen zonder abonnee te zijn of zonder een (proef)abonnement te nemen. Zij krijgen bij het lezen de vermelding dat dit artikel door u wordt aangeboden. Als u dit via email doorstuurt, wordt het emailadres van uw vriend niet genoteerd in de databank.

Commentaren en reacties


Reageren op een artikel? Graag, maar hou het netjes, blijf bij het onderwerp van het artikel en blijf niet eindeloos reageren.  Dit is geen plaats voor scheldpartijen en eindeloze discussies. Niet meer dan 10 reacties per dag per persoon en niet meer dan 3 per artikel graag.  Kijk vooraf even op onze Spelregels en technische problemen
Reacties - klik hier
Als ingelogde bezoeker kan u hier de reacties lezen en deelnemen aan het debat.
Reacties - klik hier
Als ingelogde bezoeker kan u hier de reacties lezen en deelnemen aan het debat.