fbpx


Binnenland
spuiten

Kathleen Depoorter: ‘Needle-spiking-incidenten moeten breed onderzocht worden’
Verhalen over het zogenoemde needle spiking, het gebruik van een injectienaald om iemand te drogeren, doken vorig jaar voor het eerst op in het Verenigd Koninkrijk. Sinds kort zijn er ook meldingen in ons land. In deze aflevering van Doorbraak Radio geeft Kathleen Depoorter, kamerlid voor N-VA en expert in gezondheidszorg, meer uitleg over het nieuwe fenomeen.

Needle spiking, een nieuw fenomeen?

Needle spiking is een variant op het reeds bekende fenomeen spiking. Bij spiking drogeert de dader het slachtoffer door iets in een drankje te doen tijdens het uitgaan. Bij needle spiking wordt er gebruikgemaakt van een injectienaald. Het fenomeen dook voor het eerst op in het Verenigd Koninkrijk. Ongeveer een zestal weken geleden was er ook een eerste melding in België. De meest recente melding in ons land vond plaats op een festival in Hasselt voor jonge kinderen, wat uiteraard de mensen – en zeker de ouders – zeer ongerust maakt.

De ongerustheid bij de bevolking gaat vooral over de vraag of er effectief een naald werd gebruikt, waarmee drugs werd ingespoten. Tot nu toe zijn er nog geen sporen van drugs bij de slachtoffers gevonden. Maar we moeten ermee aan de slag gaan, benadrukt Depoorter. ‘Bij spiking komt er vaak ook seksueel ongepast gedrag of diefstal kijken. We moeten ons de vraag stellen wat de bedoeling van daders van needle spiking dan is.’

Een prik met een naald gaat niet onopgemerkt voorbij. Dat is een groot verschil met spiking dat veel makkelijker onder de radar kan blijven. Ondanks het feit dat er nog geen sporen van drugs gevonden zijn bij de slachtoffers, betekent dat niet dat er niets aan de hand is. Er kan een nieuwe soort drug in omloop zijn of een drug die niet makkelijk op te sporen is, volgens Depoorter. ‘Deze incidenten moeten onderzocht worden.’ Voor een slachtoffer is het essentieel om serieus genomen te worden.

Breed onderzoek

Depoorter pleit er in een opiniestuk voor om het onderzoek heel breed te voeren. Alle technieken om mogelijke verboden middelen op te sporen moeten ingezet worden. De universitaire laboratoria voor toxicologie kunnen hier een belangrijke rol in spelen. Zij kunnen onderzoeken of het over nieuwe verboden middelen gaat. En of we iets over het hoofd zien. We moeten in Vlaanderen daar beter op gaan inzetten, benadrukt depoorter.

Wanneer de laboratoria een beter overzicht hebben over de drugs, die op straat rondgaan, kan de medische wereld hier beter op inspelen. De overheid moet investeren in de bijscholing van hulpverleners op evenementen over de verboden middelen die gangbaar zijn in de maatschappij. ‘Burgers moeten kunnen gerustgesteld worden wanneer ze zich aanbieden aan een EHBO-post.’

Verder moet er ook een breed onderzoek komen naar de incidenten zelf. Wat is de bedoeling van de daders? Worden deze mensen telkens met dezelfde naald geprikt? Dat zijn vragen die we ons volgens Depoorter moeten stellen en verder onderzoeken.

Meer aandacht voor verdovende middelen

Bijscholing via beroepsverenigingen is gemakkelijk en snel te organiseren. De medische opleidingen aanpassen is op termijn ook nodig, maar hierbij duurt het langer alvorens het medische personeel beter op de hoogte is van de verschillende verdovende middelen en de effecten hiervan.

Een huisarts hoeft hier bijvoorbeeld ook niet mee belast te worden, aangezien die meestal niet in direct contact staat met evenementen. Hulpverleners die betrokken zijn bij evenementen kunnen dan opteren voor een bijscholing over verdovende middelen. Ook sensibilisering blijft een belangrijke factor, benadrukt Depoorter.

Luister ook naar onze andere podcasts


Aangeboden door de Vrienden van Doorbraak


steun doorbraak

Dit artikel, cartoon of podcast wordt u aangeboden door de Vrienden van Doorbraak

Door een jaarlijkse of maandelijkse bijdragen financieren de Vrienden van Doorbraak de publicatie van de gratis toegankelijke artikels, podcasts, cartoons of video-uitzendingen op doorbraak.be. Onze vrienden krijgen ook korting in de Doorbraak winkel en exclusieve uitnodigingen.

Hartelijk dank voor uw steun als Vriend van Doorbraak.

David Geens

David Geens is IT-engineer en bestuurder en investeerder in verschillende vennootschappen. Bij Doorbraak focust hij zich op de audiovisuele activiteiten zoals de podcast en video interviews.

Dit artikel delen


Als abonnee kan u dit artikel gratis verspreiden via sociale media en doorsturen naar uw vrienden. Zij zullen dit artikel volledig kunnen lezen zonder abonnee te zijn of zonder een (proef)abonnement te nemen. Zij krijgen bij het lezen de vermelding dat dit artikel door u wordt aangeboden. Als u dit via email doorstuurt, wordt het emailadres van uw vriend niet genoteerd in de databank.

Commentaren en reacties


Reageren op een artikel? Graag, maar hou het netjes, blijf bij het onderwerp van het artikel en blijf niet eindeloos reageren.  Dit is geen plaats voor scheldpartijen en eindeloze discussies. Niet meer dan 10 reacties per dag per persoon en niet meer dan 3 per artikel graag.  Kijk vooraf even op onze Spelregels en technische problemen
Reacties - klik hier
Als ingelogde bezoeker kan u hier de reacties lezen en deelnemen aan het debat.
Reacties - klik hier
Als ingelogde bezoeker kan u hier de reacties lezen en deelnemen aan het debat.