Lieve Van Ermen: ‘De mensen weten niet wat de gevolgen en gevaren zijn van cannabisgebruik’
De gevaren van cannabisgebruik worden onderbelicht, volgens Lieven Van Ermen
foto © Wesley Gibbs on Unsplash
Dokter Lieve Van Ermen reageert op een vorige podcast met professor Decorte. Hij pleitte voor het legaliseren van drugs. Zij is het daar absoluut niet mee eens.
Tom Decorte, professor criminologie, zag in een vorige podcast een oplossing voor het drugsprobleem in legalisering. In tegenstelling tot het spierballengerol dat we nu vaak zien. Dokter Lieve Van Ermen is het daar absoluut niet mee eens. In deze aflevering van Doorbraak Radio gaat de cardiologe en gewezen senator voor LDD dieper in op haar visie op het drugsbeleid in België.
Softdrugs bestaan niet
Dokter Van Ermen woonde al enkele symposia bij van professor Decorte. Daarin spreekt hij over de kwaliteit van de wiet in de Lage Landen die enorm gestegen is. Van Ermen vindt het verschrikkelijk dat er daar niet wordt gesproken over de gevaren van wiet voor de lichamelijke en geestelijke gezondheid. ‘Daar ging het niet over, zeiden ze. De gevaren worden enorm onderschat. De term softdrugs moet echt uit de omloop’, zegt Van Ermen. Het enige verschil tussen harddrugs en softdrugs: bij een overdosering van harddrugs kan je in coma geraken.
‘Bij cannabis zijn de effecten veel laattijdiger en langduriger, het lichaam en de geest takelen veel trager af’, zegt Van Ermen. ‘Één joint staat gelijk aan zeven sigaretten en drie pinten volgens een Franse studie.’ Een alcoholische consumptie plas je een paar uur later uit. Maar bij het gebruik van wiet passeert de tetrahydrocannabinol (THC), de psychosestof in cannabis, de bloedhersenbarrière en blijft het opgestapeld als vet in het lichaam waardoor de hersenen krimpen. ‘Dat geeft geheugenstoornissen, persoonlijkheidsveranderingen en de gevoelstoestand intensifieert’, zegt Van Ermen. Het is niet enkel de gemoedstoestand die versterkt wordt, er treden ook prestatieproblemen op. ‘Cannabis is pas na 24 uur volledig uitgewerkt in het lichaam en dit wordt door de media heel verkeerd voorgesteld.’
Informeren en sensibiliseren
‘In de media wordt cannabis vaak afgedaan als iets puur recreatiefs, iets dat eigenlijk niet erger is dan een pintje drinken. Dit is niet correct’, zegt Ven Ermen. ‘De cannabis is veel erger.’ 10 tot 25 procent van de gebruikers krijgt er psychoses van. Dan ziet men de werkelijkheid niet meer zoals ze is. ‘Als je cannabis lang gebruikt, verlies je niet enkel IQ-punten maar graveer je in je hersenen een hunker naar die stoffen’, zegt Van Ermen. ‘Die mensen willen altijd maar meer, hoe kun je dat in de media nu als onschuldig beschouwen!’ Ze weet uit haar ervaring als cardiologe al dat nicotine enorme cardiovasculaire en pulmonaire risico’s met zich mee brengt. Na 40 jaar roken zie je bij mensen emfysemen opduiken. Bij cannabisgebruikers is dit al tussen de 20 en 40 jaar gebruik.
‘Biologisch gezien kan het gen dat je gevoelig maakt voor psychoses een generatie overslaan’, weet Van Ermen. Hoe weet een kind of zelfs een volwassene die het enkel weet na een psychose, dat hij het gen heeft om psychosegevoelig te zijn? ‘De mensen weten niet genoeg de gevolgen van het gevaar van cannabis’, zegt Van Ermen. ‘De jeugd speelt Russische roulette.’ Als je daarvoor gevoelig bent en je gebruikt cannabis, is je leven om zeep, zegt de cardiologe. Het verdriet voor ouders of familie is enorm en ze kunnen er niet mee naar buiten komen. De overheid moet veel beter informeren over de gevaren van cannabis. ‘Aan de ene kant zeggen dat het gevaarlijk is en aan de andere kant het niet verbieden en zelfs praten over legaliseren zou echt niet mogen.’
Een veel strengere aanpak is nodig
Er zijn heel wat professoren of politici die praten over het legaliseren van medicinale wiet. Het gaat zelfs verder dan dat. ‘Boekjes als Humo of Knack plaatsen zelfs artikels over het legaliseren van alle drugs.’ Die projecten zijn niet alleen onverantwoord, ze werken helemaal niet, zegt Van Ermen. De prijs op straat is altijd veel goedkoper dan de gecontroleerde wiet. ‘Daarom werkt dit in Nederland ook niet, coffeeshops zijn een gigantisch gefaald project.’ Ouders, scholen en de overheid moeten juist veel strenger toezien. Van Ermen vindt het stuitend dat ouders niet het recht hebben op hun kinderen te verplichten tot urinetests, terwijl ze wel opdraaien voor alle miserie tot hun 25. ‘Hoe kan een kind van 13 of 14 jaar verantwoordelijkheid hebben over zijn daden?’
Producten als cannabisolie zijn voor Van Ermen enorm gevaarlijk. Aan de ene kant is het verstrekken van de drugs illegaal, aan de andere kant wordt het gebruik toe gelaten. ‘Er moet een conform verbod zijn, controle en penaliseren, dat moet uit de maatschappij en het wereldbeeld. Je kan toch niet met het leven en het potentieel van uw jeugd spelen, dat wij hier allemaal schizofrene jeugd gaan krijgen door het gebruik’, zegt Van Ermen. Maar ze denkt niet dat iemand nu nog als politicus, zijn nek boven de maatschappij gaat steken om daar een flagrant openbaar verhaal rond te doen. Politici willen meestal hun stemvee gunstig stemmen. Haar centrale boodschap is dus ‘Bezint, voor je begint.’
Redacteur: Pieter-Jan Volkaert
Beluister ook onze andere podcasts:
Categorieën |
---|
Personen |
---|
David Geens is IT-engineer en bestuurder en investeerder in verschillende vennootschappen. Bij Doorbraak focust hij zich op de audiovisuele activiteiten zoals de podcast en video interviews.
Neyskens en Asselman brengen informatie over de rechtszaken tegen Trump, de actie van de migranten in de VS en voorspellen de senaatsverkiezingen.
‘Moslimhater valt kerstmarkt aan’: het leek voor vele media een haast verfrissend discours. Maar heel wat vragen blijven onbeantwoord.