JavaScript is required for this website to work.
Politiek

Lorin Parys: ‘Vlaming zal miljardenfactuur nieuwe regering mogen betalen’

David Geens13/10/2020
Lorin Parys fileert het Vivaldiregeerakkoord

Lorin Parys fileert het Vivaldiregeerakkoord

foto © Belga

Lorin Parys gaat dieper in op het nieuwe regeerakkoord. Hij vergelijkt dit met het akkoord dat de N-VA deze zomer met de PS al had.

Er is sinds begin oktober een paarsgroene Vivaldiregering gevormd. Afgelopen zomer leek deze piste eerder van de baan en was er een paarsgele federale regering in opmaak. Als Vlaams parlementslid voor de N-VA was Lorin Parys nauw betrokken bij de onderhandelingen met de PS. In deze aflevering van Doorbraak Radio gaat hij dieper in op de verschillen tussen het akkoord van de N-VA en de PS en het regeerakkoord dat er nu ligt.

Geen lastenverlaging bij Vivaldi
Het eerste grote verschil is dat er in het akkoord van de N-VA en de PS een lastenverlaging zat van 2 miljard euro. In ruil voor een gedeeltelijke vermogenswinstbelasting zouden ze de roerende voorheffing terug op 15% brengen, zegt Parys. ‘Zo zorg je voor extra zuurstof in economie op moment dat die dat kan gebruiken.’ Maar in het regeerakkoord is er geen lastenverlaging te vinden, integendeel zegt Parys, er komen allerlei nieuwe belastingen bij.

De regering wilt tegen 2024 een budgettaire inspanning van om en bij de 6,4 miljard euro doen om het tekort te verkleinen. Het nieuwe beleid is op zijn minst 3,2 miljard euro structureel budget. ‘In de kleine letters van het regeerakkoord zie je dat daar al afspraken over zijn gemaakt maar dit wordt nog niet toegegeven.’ Parys gaat er vanuit dat er 3,2 tot zelfs 6,4 miljard euro aan nieuwe belastingen al op papier staan.

In de pers was er tussen de regeringspartijen al flink wat discussie en onduidelijkheid. De PS zei volgens Parys dat iedereen die een bepaald vermogen heeft boven een bepaalde drempel extra zal moeten bijdragen. Er is al een progressief belastingsysteem waar de sterkste schouders nu al de grootste bijdrage leveren, zegt Parys.

Open Vld zei dat ze de effectentaks terug wil invoeren. ‘Als je die wilt invoeren in overeenstemming met de uitspraak van het Grondwettelijk Hof daarover, zal je iedereen in Vlaanderen treffen en dan vooral de KMO’s.’ De PS en de N-VA wilden juist het omgekeerde. Zij wilden iedereen die onderneemt of voor tewerkstelling zorgt, laten genieten van een belastingverlaging, zegt Parys. Dit zijn al enkele belastingen die op tafel liggen maar er zullen er volgens hem bij elke begrotingscontrole nog bijkomen.

Nieuwe belastingen treffen vooral Vlaanderen

Bij de N-VA was de eerste indruk van het regeerakkoord dat er vooral belastingen zouden komen die Vlaanderen treffen. Vandaag betaalt de Vlaming de meerderheid van de belastingen en is de regio goed voor ongeveer 80% van de export in dit land, zegt Parys. ‘Dan weet je dat die nieuwe belastingen zullen gehaald bij de mensen die productief zijn en geld verdienen.’ Deze categorie vind je volgens Parys voornamelijk in Vlaanderen. ‘Dat de Vlaming een heel groot deel van dit akkoord op een directe manier in zijn belastingfactuur zal terugvinden is zeker.’

Maar er is ook de indirecte manier waarop de Vlaming zal betalen. De federale regering wilt een werkzaamheidsgraad van 80%, net als de Vlaamse regering, maar volgens Parys nemen ze geen enkele maatregel in deze richting en zal dat niet lukken. ‘Je vindt vooral een aantal principes en zinnetjes die multi-interpretabel zijn en waar elke partij zijn eigen uitleg aan kan geven.’ Dit zal voelbaar zijn voor de Vlaamse regering en dus de Vlaming indirect treffen.

Het Australisch migratiemodel

In het akkoord van de PS en de N-VA was er sprake van een Australisch migratiemodel. Dit betekent volgens Parys vooral dat wie hier illegaal binnenkomt, hier niet kan blijven. Dit met als doel om het verdienmodel van mensensmokkelaars te breken. ‘In dit akkoord staat er geen enkele verstrenging in op vlak van asiel en migratie, integendeel.’ Elke vorm van een structurele oplossing op zowel nationaal als Europees niveau ontbreekt compleet, zegt Parys. Dat heeft als gevolg dat de aantrekkingskracht van België op vlak van migratie zal toenemen.

‘De nadruk in het regeerakkoord wordt gelegd op opvang en duurzame oplossingen.’ Volgens Parys is er geen duidelijke visie over een hervorming op Europees niveau van het asiel- en migratiebeleid is niet te vinden, geen ontradingscampagnes, geen structurele oplossing voor de buitengrenzen en geen akkoord over de gezinshereniging.

Geen confederale omslag

Volgens Parys komt er geen confederale omslag tegen 2024, ondanks dat er twee verantwoordelijke ministers zijn voor de institutionele hervormingen. ‘Als Vlaming moeten we tevreden zijn met een paar symbolen.’ Zo is er de mogelijkheid om de Vlaamse feestdag een betaalde feestdag te maken, komt er een actualisering van de samenwerkingsakkoorden en een betere vertegenwoordiging van de regio’s in bepaalde beleidsorganen. Maar organisatorisch wordt er niks voorbereid, zegt Parys.

‘De nodige hervormingen die worden geparkeerd in een praatbarak op langere termijn.’
Parys was al zeer verontrust bij bepaalde uitspraken van de bevoegde ministers. ‘Herfederaliseren is helemaal niet uitgesloten, werd er gezegd.’ Dan zou je een niveau versterken dat al zo veel jaren geblokkeerd is. De afgelopen twaalf jaar was er ongeveer vier jaar geen federale regering. ‘Dat niveau willen ze dan versterken met deze regering, alleszins niet met NVA.’

Redacteur: Pieter-Jan Volkaert

Beluister ook onze andere podcasts:

David Geens is IT-engineer en bestuurder en investeerder in verschillende vennootschappen. Bij Doorbraak focust hij zich op de audiovisuele activiteiten zoals de podcast en video interviews.

Commentaren en reacties