fbpx


Politiek
Tinne Van der Straeten

Maddens en Bauwens: ‘Kernuitstap is geen rationele keuze van Groen’
De Vlaamse regering heeft een klimaatplan klaar waar Zuhal Demir mee naar de grote klimaattop in Glasgow kan trekken. Door het Vlaamse klimaatplan worden de klimaatdoelstelling plots zeer concreet en zal de bevolking dit zeker voelen. In deze aflevering van Doorbraak Radio geven Bart Maddens en Pieter Bauwens hun analyse. De Vlaamse klimaatdoelen, haalbaar of niet? Volgens Bauwens moeten we er alles aan doen om onze impact op het klimaat zoveel mogelijk te beperken, maar dit moet wel in de…

Niet ingelogd - Plus artikel - log in of neem een gratis maandabonnement

U hebt een plus artikel ontdekt. We houden plus-artikels exclusief voor onze abonnees. Maar uiteraard willen we ook graag dat u kennismaakt met Doorbraak. Daarom geven we onze nieuwe lezers met plezier een maandabonnement cadeau. Zonder enige verplichting of betaling. Per email adres kunnen we slechts één proefabonnement geven.

(Proef)abonnement reeds verlopen? Dan kan u hier abonneren.


U hebt reeds een geldig (proef)abonnement, maar toch krijgt u het artikel niet volledig te zien? Werk uw gegevens bij voor deze browser.

Start hieronder de procedure voor een gratis maandabonnement

Was u al geregistreerd bij Doorbraak? Log dan hieronder in bij Doorbraak.

U kan aanmelden via uw e-mail adres en wachtwoord of via uw account bij sociale media als u daar hetzelfde e-mail adres hebt.
Wachtwoord vergeten of nog geen account?

Geef hieronder uw e-mail adres en uw naam en we maken automatisch een nieuw account aan of we sturen u een e-mailtje met een link om automatisch in te loggen en/of een nieuw wachtwoord te vragen.

Uw Abonnement is (bijna) verlopen (of uw browser moet bijgewerkt worden)

Uw abonnement is helaas verlopen. Maar u mag nog enkele dagen verder lezen. Brengt u wel snel uw abonnement in orde? Dan mist u geen enkel artikel. Voor 90€ per jaar of 9€ per maand bent u weer helemaal bij.

Als "Vriend van Doorbraak" geniet u bovendien van een korting van 50% op de normale abonnementsprijs.

Heeft u een maandelijks abonnement of heeft u reeds hernieuwd, maar u ziet toch dit bericht? Werk uw abonnement bij voor deze browser en u leest zo weer verder.

Uw (proef)abonnement is verlopen (of uw browser weet nog niet van de vernieuwing)

Uw (proef)abonnement is helaas al meer dan 7 dagen verlopen . Als uw abonnementshernieuwing al (automatisch) gebeurd is, dan moet u allicht uw gegevens bijwerken voor deze browser. Zoniet, dan kan u snel een abonnement nemen, dan mist u geen enkel artikel. Voor 90€ per jaar of 9€ per maand bent u weer helemaal bij.

Als "Vriend van Doorbraak" geniet u bovendien van een korting van 50% op de normale abonnementsprijs.

Reeds hernieuwd, maar u ziet toch dit bericht? Werk uw gegevens bij voor deze browser of check uw profiel.


De Vlaamse regering heeft een klimaatplan klaar waar Zuhal Demir mee naar de grote klimaattop in Glasgow kan trekken. Door het Vlaamse klimaatplan worden de klimaatdoelstelling plots zeer concreet en zal de bevolking dit zeker voelen. In deze aflevering van Doorbraak Radio geven Bart Maddens en Pieter Bauwens hun analyse.

De Vlaamse klimaatdoelen, haalbaar of niet?

Volgens Bauwens moeten we er alles aan doen om onze impact op het klimaat zoveel mogelijk te beperken, maar dit moet wel in de mate van het mogelijke gebeuren. De vraag is tegen welke maatschappelijke kost sommige maatregelen genomen worden. ‘Het is makkelijk om te zeggen wat mensen moeten doen als je in een goed geïsoleerde loft in het centrum van Gent woont, maar er zijn heel wat gewone Vlamingen voor wie het klimaatbeleid een strop rond de hals wordt.’ Hierdoor creëren we energiearmoede, zegt Bauwens.

De klimaatdoelen worden voor het eerst concreet, vooral aan Vlaamse kant. Er is verder nog geen Brussels of Waals klimaatplan, stelt Maddens vast. De Vlaamse maatregelen mogen dan wel haalbaar zijn, ze zijn zeer ingrijpend.‘Er wordt ingegrepen in private aangelegenheden waarbij mensen die een huis kopen veel zullen moeten investeren in isolatie. ‘Geld dat anders misschien zou gebruikt worden om te investeren in extra wooncomfort zal nu voor velen naar isolatie moeten gaan.’ Er zijn andere manieren om de energierekening te drukken, vindt Maddens. ‘De greep van de overheid op ons dagelijkse leven wordt onmiskenbaar groter.’ Dat zien we niet enkel door de klimaatdoelstellingen maar ook door de coronacrisis gebeuren.

Het gebrek aan goede communicatie

Heel wat ingrijpende maatregelen worden slecht gecommuniceerd, vindt Maddens. ‘De Vlaamse regering speelt leerling-tovenaar en motiveert amper de genome beslissingen.’ Net zoals rond de coronamaatregelen is er ook polarisatie in de samenleving rond de klimaatmaatregelen. Hoe leg je aan jonge mensen die een huis kopen uit dat ze nog eens het dubbele zullen moeten investeren om aan de isolatienormen te voldoen?, vraagt Bauwens zich af. ‘Het beleid maakt dogmatische keuzes die moeilijk uit te leggen zijn.’Heel wat mensen zijn bereid inspanningen te doen voor het klimaat, maar de lat mag niet onmogelijk hoog gelegd worden.

Electorale gevolgen

Klimaat is zeker een thema dat kiezers hun stem beïnvloed maar is niet de doorslaggevende factor. Klimaat is voor een groot deel van de publieke opinie niet het belangrijkste punt, zegt Bauwens. Het feit dat er harde maatregelen komen kan er wel voor zorgen dat sommige kiezers hun stem zullen gebruiken om zich hiertegen te verzetten. ‘In dit paradigma gaan alle partijen mee.’ Wie kritiek heeft op de maatregelen wordt bovendien al snel weggezet als klimaatontkenner.

Het klimaat stond in 2019 bovenaan de politieke agenda, maar dit heeft niet geleid tot een hoge score voor Groen. Het verschil in 2024 is dat de nieuwe maatregelen het klimaatplan veel concreter maken waardoor dit zeker effect kan hebben op sommige kiezers. De frustratie bij de bevolking zal stijgen, zegt Maddens. ‘Vooral Vlaams Belang en PvDA zullen hier electoraal door scoren.’

De positie van N-VA en groen

Maddens denkt niet dat N-VA met klimaatdossiers kan scoren in 2024. Binnen de N-VA is er soms kritiek te horen op Zuhal Demir die voor sommigen te groen geworden is. ‘Demir moet ook binnen de partij soms op eieren lopen en zich verdedigen.’ Daarnaast lijkt het in de Vlaamse pers soms alsof de klimaatcrisis Demir haar schuld is, vindt Bauwens.

Groen, toen nog Agalev, heeft een trauma overgehouden aan de regeringsdeelname in de paars-groene regering van Verhofstadt. Dat willen ze nu niet opnieuw laten gebeuren waardoor ze de kernuitstap er willen doordrukken, zegt Maddens. ‘Als Tinne Van der Straeten hierin slaagt zal ze op handen gedragen worden door de groene achterban.’ De kernuitstap is een zeer gevoelsmatige en geen rationele beslissingen van Groen die vooral de achterban moet dienen. Maar ook binnen de groene beweging is er verdeeldheid over de kernuitstap, zegt Bauwens.

Redacteur artikel: Rani De Leeneer

Luister ook naar onze andere podcasts


David Geens

David Geens is IT-engineer en bestuurder en investeerder in verschillende vennootschappen. Bij Doorbraak focust hij zich op de audiovisuele activiteiten zoals de podcast en video interviews.

Dit artikel delen


Als abonnee kan u dit artikel gratis verspreiden via sociale media en doorsturen naar uw vrienden. Zij zullen dit artikel volledig kunnen lezen zonder abonnee te zijn of zonder een (proef)abonnement te nemen. Zij krijgen bij het lezen de vermelding dat dit artikel door u wordt aangeboden. Als u dit via email doorstuurt, wordt het emailadres van uw vriend niet genoteerd in de databank.

Commentaren en reacties


Reageren op een artikel? Graag, maar hou het netjes, blijf bij het onderwerp van het artikel en blijf niet eindeloos reageren.  Dit is geen plaats voor scheldpartijen en eindeloze discussies. Niet meer dan 10 reacties per dag per persoon en niet meer dan 3 per artikel graag.  Kijk vooraf even op onze Spelregels en technische problemen
Reacties - klik hier
Als ingelogde bezoeker kan u hier de reacties lezen en deelnemen aan het debat.
Reacties - klik hier
Als ingelogde bezoeker kan u hier de reacties lezen en deelnemen aan het debat.