JavaScript is required for this website to work.
Binnenland

Maddens en Bauwens: ‘Outsiders winnen tegenwoordig de voorzittersverkiezingen’

David Geens11/5/2022
Joachim Coens vertrekt na een slechte peiling

Joachim Coens vertrekt na een slechte peiling

foto © Belga

Maddens en Bauwens staan stil bij het voorzittersschouwspel van CD&V. Ze analyseren de rol van de opiniepeilingen in deze materie.

Pieter Bauwens en Bart Maddens hebben het in de vorige podcasts al gehad over de teloorgang bij CD&V. Ze zijn het eens dat men misschien opgelucht is bij de partij, omdat de slechte peiling een excuus gaf om Joachim Coens te vervangen. De vraag is echter of Sammy Mahdi als stedeling de juiste persoon is om het ongenoegen van op het platteland op te vangen.

De honderd lokale burgemeesters zijn momenteel de sterkhouders van de CD&V. De fout ligt in het verleden. Crevits had de vorige keer voorzitter moeten worden. ‘Haar sterke resultaat in West-Vlaanderen had haar wel een mandaat gegeven om veranderingen door te voeren’, meent Bart Maddens. Onze analisten verwachten niet dat CD&V uit eender welke regering zal stappen, maar een verstrakte houding zal waarschijnlijk wel het gevolg zijn.

Een peiling die een voorzitter doet vertrekken

Bart Maddens merkt op dat we niet veel peilingen hebben in ons land. Andere landen hebben meer peilingen die er ook meestal naast zitten. Het gemiddelde van die resultaten ligt echter vaak dichter bij de werkelijkheid. ‘Het is wel opmerkelijk dat het resultaat van één peiling voldoende is om een voorzitter te laten opstappen’, zegt Maddens.

Iedereen heeft natuurlijk opgemerkt dat Rousseau (Vooruit) en Bart De Wever (N-VA) samen zijn gaan eten. Onze commentators vinden het eigenaardig dat ze dit open en bloot doen en niet achter de schermen. ‘Uiteraard wil De Wever er voor zorgen dat de N-VA in 2024 op alle niveau’s kan meespelen’, concludeert Bauwens.

David Geens is IT-engineer en bestuurder en investeerder in verschillende vennootschappen. Bij Doorbraak focust hij zich op de audiovisuele activiteiten zoals de podcast en video interviews.

Commentaren en reacties