fbpx


Binnenland, Politiek

Maddens en Bauwens: ‘Outsiders winnen tegenwoordig de voorzittersverkiezingen’
Pieter Bauwens en Bart Maddens hebben het in de vorige podcasts al gehad over de teloorgang bij CD&V. Ze zijn het eens dat men misschien opgelucht is bij de partij, omdat de slechte peiling een excuus gaf om Joachim Coens te vervangen. De vraag is echter of Sammy Mahdi als stedeling de juiste persoon is om het ongenoegen van op het platteland op te vangen.

De honderd lokale burgemeesters zijn momenteel de sterkhouders van de CD&V. De fout ligt in het verleden. Crevits had de vorige keer voorzitter moeten worden. ‘Haar sterke resultaat in West-Vlaanderen had haar wel een mandaat gegeven om veranderingen door te voeren’, meent Bart Maddens. Onze analisten verwachten niet dat CD&V uit eender welke regering zal stappen, maar een verstrakte houding zal waarschijnlijk wel het gevolg zijn.

Een peiling die een voorzitter doet vertrekken

Bart Maddens merkt op dat we niet veel peilingen hebben in ons land. Andere landen hebben meer peilingen die er ook meestal naast zitten. Het gemiddelde van die resultaten ligt echter vaak dichter bij de werkelijkheid. ‘Het is wel opmerkelijk dat het resultaat van één peiling voldoende is om een voorzitter te laten opstappen’, zegt Maddens.

Iedereen heeft natuurlijk opgemerkt dat Rousseau (Vooruit) en Bart De Wever (N-VA) samen zijn gaan eten. Onze commentators vinden het eigenaardig dat ze dit open en bloot doen en niet achter de schermen. ‘Uiteraard wil De Wever er voor zorgen dat de N-VA in 2024 op alle niveau’s kan meespelen’, concludeert Bauwens.

Luister ook naar onze andere podcasts


Aangeboden door de Vrienden van Doorbraak


steun doorbraak

Dit artikel, cartoon of podcast wordt u aangeboden door de Vrienden van Doorbraak

Door een jaarlijkse of maandelijkse bijdragen financieren de Vrienden van Doorbraak de publicatie van de gratis toegankelijke artikels, podcasts, cartoons of video-uitzendingen op doorbraak.be. Onze vrienden krijgen ook korting in de Doorbraak winkel en exclusieve uitnodigingen.

Hartelijk dank voor uw steun als Vriend van Doorbraak.

David Geens

David Geens is IT-engineer en bestuurder en investeerder in verschillende vennootschappen. Bij Doorbraak focust hij zich op de audiovisuele activiteiten zoals de podcast en video interviews.

Dit artikel delen


Als abonnee kan u dit artikel gratis verspreiden via sociale media en doorsturen naar uw vrienden. Zij zullen dit artikel volledig kunnen lezen zonder abonnee te zijn of zonder een (proef)abonnement te nemen. Zij krijgen bij het lezen de vermelding dat dit artikel door u wordt aangeboden. Als u dit via email doorstuurt, wordt het emailadres van uw vriend niet genoteerd in de databank.

Commentaren en reacties


Reageren op een artikel? Graag, maar hou het netjes, blijf bij het onderwerp van het artikel en blijf niet eindeloos reageren.  Dit is geen plaats voor scheldpartijen en eindeloze discussies. Niet meer dan 10 reacties per dag per persoon en niet meer dan 3 per artikel graag.  Kijk vooraf even op onze Spelregels en technische problemen
Reacties - klik hier
Als ingelogde bezoeker kan u hier de reacties lezen en deelnemen aan het debat.
Reacties - klik hier
Als ingelogde bezoeker kan u hier de reacties lezen en deelnemen aan het debat.