fbpx


Buitenland
Kamala Harris

Met Kamala Harris als running mate kiest Amerika mogelijk niet enkel haar 46e maar ook haar 47e president
De Amerikaanse presidentskandidaat voor de Democraten Joe Biden heeft officieel senator Kamala Harris voorgesteld als zijn running mate. Harris aasde eerst zelf op de nominatie maar haakte al snel af. Nu lijkt ze een sterke figuur achter Joe Biden te worden die hem moet helpen huidig president Donald Trump te verslaan bij de verkiezingen in november. In deze aflevering van Doorbraak Radio gaan Amerikakenners David Neyskens en Roan Asselman dieper in op wie Kamala Harris is en wat ze kan betekenen voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen.

Wie is Kamala Harris?

Harris is momenteel senator voor de staat Californië en is de dochter van een Jamaicaanse vader en een Indiase moeder die beiden naar de VS migreerden. Volgens Neyskens is ze in principe sociaaleconomisch aan de linkerzijde te situeren, maar zonder de mensen van Silicon Valley en Wall Street, die eerder rechts zijn, bang te maken. ‘Ze is voor een deel gekozen omwille van haar fondsenwervingscapaciteit en vanuit San Francisco heeft ze juist toegang tot geld van Silicon Valley.’

Voor ze senator werd had Harris een carrière uitgebouwd binnen het gerechtelijke apparaat van Californië. Ze concentreerde zich voornamelijk op rechtshandhaving en ordehandhaving. Haar expertise op dit domein speelde Harris in het verleden al goed uit op politiek vlak. ‘Want als er één domein is waarin de Democraten zich vaak de kaas van het brood laten eten door de Republikeinen is het wel de rechtshandhaving.

De invloed van de running mate

In normale tijden is de keuze van de running mate minder relevant, zegt Asselman. ‘De running mate wordt gekozen volgens het principe van ‘do no harm’ en de keuze moet steeds doordacht overkomen.’ Het is dus zeker niet de bedoeling dat een presidentskandidaat een running mate kiest om een bepaald kiespubliek voor zich te winnen.

In principe hebben running mates vooral een negatieve impact, de positieve invloed is amper bewezen. In het geval van Joe Biden ligt dit echter anders en is de keuze voor zijn vicepresident mogelijk ook doorslaggevender. Biden is immers al 77 jaar oud en gaat er duidelijk ook op achteruit. In het geval dat hij wint, maar overlijdt tijdens zijn ambtstermijn wordt Harris naar voor geschoven als opvolger. ‘Amerika kiest dus mogelijk niet enkel haar 46e president maar ook haar 47e. Verder wordt er ook gefluisterd dat Harris als schaduwpresident dient en dat indien Biden het na één ambtstermijn voor bekeken houdt, Harris opnieuw haar kans zal wagen’, zegt Asselman.

Harris als veilige keuze?

Volgens Neyskens is het een veilige keuze van Biden om voor Harris te kiezen en heeft hij zichzelf die keuze wat opgedrongen. ‘Reeds van bij de start van de campagne liet Biden weten dat zijn running mate een vrouw zou zijn afkomstig uit een minderheidsgroep.’ Daardoor waren de keuzes uiteraard beperkt en kwam Biden uiteindelijk bij Harris terecht.

Volgens Neyskens is Harris wel niet het type kandidaat die veel extra’s zal toevoegen aan de campagne van Biden aangezien ze niet veel controversiële standpunten inneemt. ‘Ze neemt meestal gemakkelijke progressieve standpunten in en komt vaak nogal onecht over.’ Ze heeft weinig echte politieke overtuiging en pakt vooral uit met een eigen sterk persoonlijk verhaal.

De reactie van team Trump

De reactie van Trump was heel direct en heel snel. ‘Perfect for each other, wrong for America’ verklaarde Trump in een filmpje dat hij meteen na de aankondiging online gooide.

Het is ook op de aankondiging van de vicepresidentskandidaat dat het team van Trump zat te wachten, zegt Neyskens. ‘De aanval op Joe Biden inzetten is moeilijk voor de Republikeinen aangezien Biden weinig campagne voert en amper actief is in de politiek.’ Harris in het centrum zetten van de tegencampagne is veel makkelijker voor Team Trump. De Republikeinen zullen volgens Neyskens dus eerder de aanval inzetten op Harris dan op Biden.

De voorspellingen volgens peilingen

De peilingen zagen er lang vooral goed uit voor Trump. Maar door de grote fouten die hij maakte in de zaak rond George Floyd zakte Trump wel wat in de peilingen, zegt Asselman.

Volgens Asselman zijn er drie zaken die de presidentsverkiezingen zullen beïnvloeden, namelijk het verdere verloop van de coronacrisis, de afloop van het Ruslandonderzoek en de economie van de VS.

 

Aangeboden door de Vrienden van Doorbraak


steun doorbraak

Dit artikel, cartoon of podcast wordt u aangeboden door de Vrienden van Doorbraak

Door een jaarlijkse of maandelijkse bijdragen financieren de Vrienden van Doorbraak de publicatie van de gratis toegankelijke artikels, podcasts, cartoons of video-uitzendingen op doorbraak.be. Onze vrienden krijgen ook korting in de Doorbraak winkel en exclusieve uitnodigingen.

Hartelijk dank voor uw steun als Vriend van Doorbraak.

David Geens

David Geens is IT-engineer en bestuurder en investeerder in verschillende vennootschappen. Bij Doorbraak focust hij zich op de audiovisuele activiteiten zoals de podcast en video interviews.